Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jesteś tu nowy? Przywitaj się z nami.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Część mam na imię Tomek jestem z Radomia mam 26 lat, domowa produkcja alkoholi zajmuje się już od 6 lat :-) pozdrawiam wszystkich
Witam!
Jakub jestem. Moja przygoda z alkoholami trwa dosyć długo. Dotychczas tylko z kupnymi:) Ostatnio jakoś wódka ani piwo/wino mi nie podchodzi lecz wpadła mi w ręke butelka miodu piastowskiego z biedronki i przypomniałem sobie że jest jeszcze coś co mi smakuje.

Zaświeciła mi się lampka w główce. Mój ojciec ma pasiekę (130 roji). W piwnicy wala się butla do wina. Czego chcieć więcej? Na dodatek zakupiłem dom na wsi. Jest tam chłodna i wilgotna piwnica. Jest trochę krzaczków z porzeczkami i sporo mirabelki gdyby trzeba było dodać owocowego smaku.
Więc trafiłem tu. Od kilku dni studiuję forum i sklepy internetowe. Mam już w notatniku naskrobanego posta z rozterkami początkującego. Pewnie 'wszystko' jest na forum lecz czasami ciężko znaleźć co trzeba poprzez wyszukiwarkę, więc liczę że ktoś bardziej doświadczony rozwieje moje wątpliwości.

Pozdrawiam:)
Witam
Mam na imię Krzysztof. Po długich przymiarkach i zgłębianiu teorii postanowiłem nastawić moje pierwsze wino. Z uwagi na porę roku zdecydowałem że na pierwszy ogień pójdzie wino z zielonej herbaty i suszonych owoców.

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie :)
(02-01-2017, 23:28)Kylu napisał(a): [ -> ]Witam
Mam na imię Krzysztof. Po długich przymiarkach i zgłębianiu teorii postanowiłem nastawić moje pierwsze wino. Z uwagi na porę roku zdecydowałem że na pierwszy ogień pójdzie wino z zielonej herbaty i suszonych owoców.

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie :)

Witaj :)
Cześć wszystkim !
Mam na imię Hubert. Swoją przygodę z domowymi winami zacząłem w momencie gdy w domu pojawiła się partnerka z dwiema skrzynkami czerwonych winogron... (wrzesień 2016).
Właśnie zabutelkowałem to co pozostało w balonie i przymierzam się się do nastawienia słynnego forumowego "ryżowca". Postaram się podzielić z Wami zdjęciami z kolejnych etapów produkcji.

Pozdrawiam
Hubert
Witam.
Mam na imie Mariusz. Swoja przygodę z winami dopiero zaczynam :) jestem całkowicie zielony w tym temacie mam nadzieje ze przyjmiecie mnie milo i nakierujecie mnie na dobry tor.Pozdrawiam.
Witam. Mam na imię Marek. Od kilku lat robię miody owocowe, czasem nalewki. Miody nigdy mi nie dojrzały, nalewkom się zdarza.
Cześć, pozdrawiam z Krakowa. od ok 2 lat warzę piwo. Przymierzam się do pierwszego wina :)
Witam,
od kilku lat cwicze wina domowe z malin i winogron a zimowa pora ryzowe :)
pozdrawiam
Witamy wszystkich nowych użytkowników.
Cześć wszystkim! Nie mam jeszcze doświadczenia z domowymi alkoholami, ale rodzina robi swoje nalewki i pozazdrościłam... Trafiłam tu szukając przepisu na cydr i jestem bardzo ciekawa, co mi z niego wyjdzie.
Witaj!
Na pewno pomożemy jak będzie taka potrzeba (oby nasza pomoc potrzebna nie była:) )
Cydry nie są trudne do zrobienia. W razie czego nie bój się i pisz:)
Cześć
Jestem Tomek, 33 lata, przygodę z winami zacząłem jakieś pół roku temu, na swoim koncie mam zaledwie dwa winka ;) winogronowe na dzikich drożdżach i ryżowe
Witam wszystkich szanownych forumowiczów i z wielką przyjemnością będę czerpał wiedzę zawartą tu na forum i dzielił się doświadczeniem.
Witam, dzien dobry wszystkim.
Witam wszystkich i serdecznie pozdrawiam
Cześć jestem Wiesiek i od kilku lat eksperymentuje z własnymi winami i nalewkami.
Witam winiarzy i wino-ogrodników
Zaczynam swoją przygodę z winoroślami - a w przyszłości spróbuję może zrobić swoje pierwsze wino z winogron :)

Dlatego też będę podpytywał doświadczonych kolegów i zgłębiał wiedzę zawartą na tym forum

Pozdrawiam
Tomek
Dzień doberek!
Witam wszystkich, mam nadzieję że użytkownicy tego forum, pozwolą mi podtrzymać oraz rozwinąć szlachetną tradycję mojej rodziny, jaką jest winiarstwo oraz robienie nalewek :D
Cześć!
Jestem Krzysiek. Mam 37 lat i tak właściwie dopiero raczkuje w winiarskim świecie (po stronie wytwórczej, bo dotychczasowe doświadczenia polegały tylko na licznych degustacjach ;) ) . 
Cieszę się, że po wielu godzinach odczytów Waszych postów w końcu założyłem tutaj konto i będę mógł uczestniczyć w życiu tego forum. 
Nie ukrywam, że na początku będę pewnie głównie użytkownikiem, który zadaje pytania o podstawy, ale z czasem sądzę, że będę kreował to forum razem z Wami poprzez dodawanie jakiejś konkretnej wartości.
pozdrawiam,
k
Witajcie,
Tematyka własnozręcznej produkcji win nie jest mi obca ze względu na Ojca, który namiętnie oddawał się temu hobby, a które mi zawsze smakowało ;)
Niestety, już Go nie ma, nie zdążył przekazać mi swojej wiedzy na ten temat.
Rozmawiałem ostatnio z kolegą o jego winach, nalewkach i miodach. Postanowiłem spróbować, i tak trafiłem na to forum. Skarbnica wiedzy! Mam nadzieję dobrze ją wykorzystać :)
(13-01-2006, 18:20)rocker napisał(a): [ -> ]Witamy nowych użytkowników na Forum Dyskusyjnym Domowych Winiarzy! :)

Wątek ten przeznaczony jest specjalnie dla Was. Możecie się tu z nami przywitać oraz napisać parę słów o sobie.

witam was wszystkich dzis chce zrobic moje pierwsze wino a bedzie to z ryzu i mam prosbe potrzebuje dobry przepis na te winko mam baniak 25 litorw i chciałbym zrobic takie polslodkie zwykle nie zaden wermut czy ciociosan  mozecie pomoc z gory dziekuje
Witaj na forum.
Przepis ś.p. Skrzycha na wino ryżowe. Proste, łatwe i przyjemne.

Ale:
Cytat:3. SŁOWNICTWO

Ludzie korzystający z forum są ludźmi światłymi i kulturalnymi, nie preferują słownictwa wulgarnego oraz obrażającego kogokolwiek z forumowiczów. Uwaga ta dotyczy także dbałości o interpunkcję i ortografię. Każdy, kto swą nazwą użytkownika lub zachowaniem i słownictwem będzie prowokował do kłótni lub wulgarnie wyrażał się na forum oraz będzie w świadomy sposób ignorował uwagi innych forumowiczów na temat pisowni, zostanie usunięty z listy użytkowników. Powyższe zasady dotyczą również wiadomości prywatnych (PW).
Witam wszystkich  :)
Mam na imię Rafał jestem po 30 i nie pije już 2 dni ;)  

Półtora roku temu wreszcie zebrałem się aby zrobić miodek i tak tu trafiłem. Powstały cztery.
Następnie ryżowe (oczywiście Skrzycha!) Wyszło genialne!
A jak przyszedł sezon to ruszyłem na grubo:
Śliwkowe, 3 wersje jabłkowego (a z każdej z nich odlane 5l i wzbogacone czymś, więc de facto powstało 6 jabłkowych), dzika róża, Tokaj, Burgund, eksperyment z wytłoczyn(po białych i czerwonych) + rodzynki, oraz eksperyment z kawy. 
Zasadniczo lubię eksperymentować i niektóre przepisy modyfikuje po swojemu lub coś delikatnie urozmaicam, z jakim efektem to się jeszcze okaże, bo jak na razie to nie wiele z moich produkcji trafiło do kieliszków ponieważ spokojnie dojrzewają sobie w piwnicy.

Pozdrawiam!
hejka jestem tutaj nowa i mam zamiar nauczyć się jak robić winko, podstaw już trochę liznęłam, jednak chciałam trochę bardziej się zagłębić :)