Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Pierwsze wino na dzikich drożdżach
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam pierwszy raz nastawilem wino z owocow mix przewaga winogrona (bez drożdży bo ich nie mialem). 1.5kg owocow, 2kg cukru, ok 4litrow wody. Owoców oczywiscie nie mylem rozgniotlem na drobne kawalki i to wszystko. Przez pierwsze 3 dni nie zachodzila żadna reakcja, przez ostatnie 7dni babelkuje i znacząco zwiększyło objętość jest juz w szyjce. Moje pytanie brzmi co mam teraz robic?? 
ująć owoców?? 
czy bedzie mialo jakaś moc?? 
dodać drożdży??
czy czekać az zakonczy sie fermentacja?

[attachment=26934

załączam zdjecie mojego nastawu.

Proszę zwrócić uwagę na poprawną pisownię - TWA
Po pierwsze masz drożdże w nastawie tzw dzikie. Najlepiej sprawdzić Bllg ale zapewne nie masz czym. Owoce możesz już oddzielić i fermentuj dalej. Jeśli fermentacja padła to możesz restartować na szlachetnych drożdżach.
(02-10-2017, 19:24)pazyd30 napisał(a): [ -> ]Witam pierwszy raz nastawilem wino z owocow mix przewaga winogrona (bez drożdży bo ich nie mialem). 1.5kg owocow, 2kg cukru, ok 4litrow wody.

No widzisz, tak jak napisałeś, robisz 5 l wina z 1,5 kg owoców. Powinno być 2l wina z 5kg owoców.
Najpierw powinieneś zadać pytanie na forum, a następnie robić. Teraz to tylko pozostało Ci kręcić to co zrobiłeś.
Wężykiem ściągnij sok do innego pojemnika, a owoce co wyszły na górę, jakoś wydobądź z tego szkła.
Owoce poszły do góry bo trwa fermentacja. Następnie sok zlej do czystego szkła i uzupełnij brakującą ilość sokiem z winogron. Jeśli ne masz już winogron to kup w sklepie ciemny sok w kartonie, np. czarna porzeczka.
Drożdży nie dodawaj, bo pracują i wystarczy. Odstaw w ciepłe miejsce niech się robi dalej.
Zachowaj trochę wolnego miejsca na pianę, tak aby nie wykipiało i nie wysadziło korka z rurką.
dzięki za podpowiedzi, jutro ściągnę sok do kolejnego baniaczka 5l, rzeczywiście mogłem wcześniej zalukać na forum.
Ostatnio dostałem flaszkę wina z winogron na dzikich.... od takiego osiedlowego "mechesa", zapach skarpetek a w smaku woda po moczonych skarpetkach budowlańca... więc poszło do kanału. Fajna flaszka została ;)
Jam masz pracę w Londynie to nie żałuj tych wydanych kilku złotych na cukier tylko wylej to do Tamizy. Tam żadna fermentacja nie zajdzie. Pobulka sobie trochę , zrobi ze 2-3% i stanie. 2 kilo cukru w tej damie nie udźwigną żadne dzikusy.

(02-10-2017, 19:46)jawormcz napisał(a): [ -> ]Powinno być 2l wina z 5kg owoców.

Od tego zacznij jak następny pomysł na wino się pojawi.
Pierwsze wino bez drożdży? Nobel dla twórcy!
Początkowo należy rano i wieczorem zamieszać nastaw, aby uwolnić dwutlenek węgla rozpychający owoce od spodu. Wtedy uniknie się podchodzenia nastawu pod korek oraz na przykład infekcji pleśnią.
Zrobiłem tak jak pisaliście, oddzielilem owoce, zmierzylem hydrometrem i pokazywalo stężenie na poziomie "poza skala"  Shy , po dodaniu 1.5 soku porzeczkowego spadło do poziomu 17 procent. Całość jest juz w gasiarku temp. pokojowa ok 22 stopnie w zacienionyn miejscu.
kiedy sprawdzać czy % spadaja? 
kiedy zacznie spowrotem fermentować?
jak długo bedzie trwać fermentacja?
załączam kilka zdjęć jak zawsze

[attachment=26947]

[attachment=26948]

[attachment=26949]

(03-10-2017, 18:09)Tatami napisał(a): [ -> ]Pierwsze wino bez drożdży? Nobel dla twórcy!

Przepraszam za przejęzyczenie, na dzikich drożdżach, pierwsza moja próba wiec nie muszę odrazu wszystkiego wiedzieć.
(03-10-2017, 19:33)pazyd30 napisał(a): [ -> ]Zrobiłem tak jak pisaliście, oddzielilem owoce, zmierzylem hydrometrem i pokazywalo stężenie na poziomie "poza skala"  Shy , po dodaniu 1.5 soku porzeczkowego spadło do poziomu 17 procent. Całość jest juz w gasiarku temp. pokojowa ok 22 stopnie w zacienionyn miejscu.
kiedy sprawdzać czy % spadaja? 
kiedy zacznie spowrotem fermentować?
jak długo bedzie trwać fermentacja?
Nie rozumiem kwestii którą poruszasz odnośnie % alkoholu, pozostała część bardzo dobrze.
Podczas fermentacji % alkoholu nie spada tylko rośnie.
Fermentacja na drożdżach dzikich,  odbywa się do momentu uzyskania ok. 13-15% alk.
Czas fermentacji zależny jest od kilku czynników, temperatury, siłę i sprawność drożdży, ilość cukru w nastawie-
0% cukru koniec fermentacji, odporność drożdży na % alk.
Do rurki fermentacyjnej nalej płynu jakiś zabarwiony, lepiej widać.

(04-10-2017, 06:15)Zibi(2) napisał(a): [ -> ]Wczoraj w tym miejscu dwukrotnie skasowano mój post. Był na temat, nie naruszał regulaminu. Pytam - kto i dlaczego to zrobił?

Czytałem wczoraj Twoje posty, były właściwe i w temacie odbywającej się rozmowy. Zapamiętałem je dobrze bo akurat byłem podobnego zdania.
 Musiało się coś stać bo teraz ich ne widzę.