Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino gruszkowe
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Cześć!

Przejrzałem forum i Cieślaka. Ku mojemu zdumieniu okazało się, że gruszki to zły materiał na wino. M.in. dlatego, że tracą aromat i są mało kwaśne.

Aż nie chcę mi się wierzyć, więc postanowiłem spróbować mimo wszystko. Pojedyncze osoby na forum piszą, że piły pyszne jednoowocowe wina gruszkowe, ale nigdzie nie ma przepisu. Znalazłem jeden na ciężkie 17% wino, ale w zasadzie to interesuje mnie wino o mocy 10-12% i możliwie wytrawne.

Proszę o pomoc w skonstruowaniu przepisu. Jako, że to eksperyment - będę robił tylko 5l nastawu. Oto co mam:

1. Kilka kilogramów dosyć słodkich gruszek. Nie wiem co to za odmiana - dostałem w prezencie.
2. Bayanusy G995 - czy to byłyby dobre drożdże?
3. Podobno niezłym dodatkiem jest świeży imbir. Mam całkiem spory kawałek.
4. Pektopol.

Nie mam sokowirówki, dlatego chciałbym najpierw przefermentować w miazdze z pektopolem.

Będę wdzięczny za wszelkie porady ;)

Pozdrawiam.

Andrzej

P.S. Post zamieszczam w dziale "Eksperymenty". Proszę przenieść jeśli to zły pomysł.
ad 2 - bardzo zły pomysł. Chyba, że chcesz zrobić wino wytrawne lub 18% mózgotrzepa.

Jeśli już chcesz bardzo zrobić takie wino to proponuję użyć drożdży niskoalkoholizujących np Enovini WS. Wino 12%, półwytrawne lub półsłodkie. No i wino zrobić z czystego soku gruszkowego. Dodatek wody będzie katastrofą...

PS Wytrawny cydr gruszkowy (perry) był dla mnie trudno pijalny. Dodam, że jestem amatorem wytrawnych napoi alkoholowych.
No to załatwię inne drożdże. Z resztą i tak muszę kupić pożywkę ;)

A dlaczego dodatek wody miałby być katastrofą?
Gruszki, jabłka zawierają dużo wody i relatywnie mało aromatu. Wino i cydry z tych owoców robi się z samego soku.
Słuchaj Krzysztofa, wie co pisze :) Do wina z gruszek możesz dodać wino z labruchy ;)
Jasne, skorzystam z rad ;)

Robiłem kiedyś jabłkowe i mimo dosyć sporego dodatku wody (przepis z Cieślaka) było to całkiem okej. Postaram się dodać jak najmniej - zobaczę ile moszczu mi wyjdzie.

Jeszcze jedno pytanie: kiedy i jak dodać imbir? czy od razu zmielić do moszczu czy może dodać na czas fermentacji w plastrach?
Życzę wytrwałości w klarowaniu.
:D
(17-10-2017, 07:12)Biotit napisał(a): [ -> ]Życzę wytrwałości w klarowaniu.
:D

Czemu? Grucha się przecież ładnie klaruje. Pita jako sturm czy tam burcak, jest rewelacyjna. Jako wino jest paskudna i nie warta zachodu co prawda :D
Panowie, a co polecacie dodać do gruszkowego wina aby wzmocnić wyrazistość smaku?
Wino z gruszek: za dużo garbników, za mało kwasów, złe tłoczenie i bardzo wolne klarowanie.
Dlatego dobrym połączeniem są: porzeczki lub kwaśne jabłka.
a co powiesz na połączenie z borówkami/truskawkami?
kto dzwonił
Zasada jest taka, żeby łączyć z "kwasiorami". Jak wyżej wymienione wina masz takie nic nie stoi na przeszkodzie.

Spróbuj małą próbkę, dla przykładu nawet pojemność kieliszka, niewiele wtedy stracisz jak już coś.