Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Dzika róża pierwsza w życiu :)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5
Witam,
Zastawiłem wczoraj pierwsze winko z dzikiej róży i mam parę pytań.
Winko z 4,3 kg przemrożonej róży, 15 g kwasku cytrynowego,
drożdże Bayanus+pożywka,ma wyjść balonik 15l.
 W sumie chcę dać 12,5 l wody i 4,2 kg cukru (1 kg liczę jako 0.6 l wody),
zlać po 10-14 dniach.
I moje pytanie:chcę uzyskać winko mocne i słodkie ale nie ulepek, czy cukru jest ok?
Może być, ale daj najpierw połowę zakładanego cukru, jak przefermentuje do zera (cukromierz potrzebny), dodać połowę z połowy a następnie po przerobieniu tego cukru już ostrożnie dodawaj następne dawki, aby nie przesłodzić i uzyskać zakładaną słodkość.
Wiem jak dawkować cukier, ale chodzi mi o ilość cukru czy jest dobra na 15 l i wino słodkie,
a stwierdzenie może być to nie wiem jak rozumieć ?dodać cukru czy co
(19-10-2017, 18:45)daqs napisał(a): [ -> ]........zlać po 10-14 dniach.

Chciałeś oczywiście napisać po 6 tygodniach.
Z tego cukru nie uzyskasz wina słodkiego, bayanusy przerobią go całkowicie na % , uzyskasz około 17-18% i wino wytrawne , chyba że jakimś cudem bayanusy zastarajkują wcześniej :)
Oj tam, oj tam, "może być" - odnosi się do ilości cukru którą obliczyłeś, gdyż jeżeli idziesz na maxa możliwości drożdży (bayanusy), to może się okazać że go wyjdzie więcej :).
Po prostu w praktyce cukru może być więcej lub mniej, jeżeli drożdże zastrajkują przed osiągnięciem zakładanego % :D.
(19-10-2017, 21:43)daqs napisał(a): [ -> ]Wiem jak dawkować cukier, ale chodzi mi o ilość cukru czy jest dobra na 15 l i wino słodkie,

Cukier dodawany w procesie fermentacji nie może być wliczany w to jakie będzie wino, czy słodkie czy półsłodkie. Proces fermentacji ma za zadanie przerobić cukier do zera a po zabiciu drożdży, pierwszym obciągu to Ty decydujesz dosładzając wino jakie chcesz je pić. No chyba ze chcesz zatrzymać proces w trakcie trwania fermentacji... czego nie polecam. Dr to wymagające wino i 6 tygodni w nastawie to minimum. Moje 5 wiader już furkocze... [Obrazek: smile.gif]
Masz 15l balon i to jest max ilości wina nie licząc owoców *17*18%=około 4600g cukru- cukier w owocach (516g)=4,1kg cukru musisz dodać

To oczywiście dane czysto teoretyczne. Ciekawe czy, aby dobrze myslę
Wino robię w wiaderku 34l i zleje do balonu 15 l.
To ile dać waszym zdaniem cukru w sumie na 17 %
I żeby wyszło słodkie?
Jak dam 4.3 kg cukru na 17% i dodam 1.2 kg to bedzie ok?
Licząc że wono słodkie ma 80 g cukru na 1l
Czy wino nabieże gorzkiego smaku jak pływa sobie trochę pestek z dk ?
Może w takim wypadku zlać po 4 tygodniach?
Nie, pestki DR nie dają goryczy.
Ja zawsze trzymam minimum 1,5 miesiąca i nie zauważyłem żadnej goryczki :).
A Jak wam wino zejdzie do 0 blg to ile dodajecie cukru na 1l żeby było słodkie ?
Bo czytając w necie już zgłupiałem.
Zależy na jakim etapie dosładzania, jeżeli pod koniec fermentacji, to dosładzam góra po 2-3 blg.
Aha po 2-3 blg i na ilu zostawisz blg ?
Staram się zostawić na poziomie ~3-4 blg, to jest poziom słodkości akceptowalny przeze mnie, ale każdy ma swój smak :), i dla tego końcówka musi być bardzo ostrożna, aby było OK.
A może jeszcze ktoś napisze na ile blg dosładza?
Wino z dr mam na 4 blg. Pycha!!!
TomSki - tyle wskazuje Twój cukromierz: 4blg, czy to jest już po odjęciu jakiś poprawek? :)
Hmm, a o co chodzi, 4 blg na cukromierzu to 4 blg i co ma w tej sytuacji do rzeczy czy coś odejmujesz, czy dodajesz :niewiem:.
Poprawki mają znaczenie przy liczeniu % w winie, tym bardziej że są poprawki na plus jak i na minus :).
A drugi nastaw z rodzynkami (dałem 1 kg)ile trzymacie?
Też 6 tygodni?
Ile % ?
I też słodkie ?
II nastaw trzyma się zawsze dłużej i dodaje się mniej wody, ja np dodałem tyle samo ale przetrzymałem dłużej i mieszanka głogu z dr wyszła rewelacyjna. Cukier oczywiście podzieliłem na 5 części, kilo na start i resztę na 4 dolewki wraz z wodą. Wino z dr gorzkie jest nie pijalne, przynajmniej dla mnie. Dosłodzenie na 3-4 blg będzie właściwe, ale jak np słodzisz kawę trzema łyżeczkami cukru to 4 blg będzie dla Ciebie za słabe :P
Jeśli chodzi o smak, to co prawda dopiero zlałem winko z wiaderka ale miało jeszcze 3BLG i to było zdecydowanie za mało. :) a kawe słodzę jedną kopiastą łyżeczką. Więc wszystko według potrzeb :)
W takim razie nie siarkuj jeszcze wina, pozwól aby drożdże zjadły wszystko do reszty. Ile litrowy masz balon? Jak lubisz słodkie to daj ponad szklankę cukru na 10 l ale jeśli chcesz dosłodzić dokładnie na konkretne blg to też na to jest sposób.
jeśli o mnie chodzi (bo to daqs pytał) to ja  mam 10L.   Nie planuje siarkować tylko dokarmiam aż padną.  Winko nie będzie raczej leżakowało latami :) II już się robi.
Zachowaj chociaż jedną butelę, warto, będziesz miał możliwość porównania czy to było dobre czy nie, czy następne nastawy dorównują.
Ja drugie nastawy robię zawsze mieszane z innymi owocami dziko rosnącymi, czeremcha, CzB, ałycza, aronia, jarzębina i te nastawy są równie dobre jak nie lepsze, zwykle trzymam minimum 1,5 miesiąca.
Hmm, blg 3 to już wino półsłodkie, i ten poziom cukru powinien być niezły, ale to dla każdego jest inny poziom akceptowalny, ja kawę piję bez cukru :D.
Stron: 1 2 3 4 5