Witam,
Zastawiłem wczoraj pierwsze winko z dzikiej róży i mam parę pytań.
Winko z 4,3 kg przemrożonej róży, 15 g kwasku cytrynowego,
drożdże Bayanus+pożywka,ma wyjść balonik 15l.
W sumie chcę dać 12,5 l wody i 4,2 kg cukru (1 kg liczę jako 0.6 l wody),
zlać po 10-14 dniach.
I moje pytanie:chcę uzyskać winko mocne i słodkie ale nie ulepek, czy cukru jest ok?
Może być, ale daj najpierw połowę zakładanego cukru, jak przefermentuje do zera (cukromierz potrzebny), dodać połowę z połowy a następnie po przerobieniu tego cukru już ostrożnie dodawaj następne dawki, aby nie przesłodzić i uzyskać zakładaną słodkość.
Wiem jak dawkować cukier, ale chodzi mi o ilość cukru czy jest dobra na 15 l i wino słodkie,
a stwierdzenie może być to nie wiem jak rozumieć ?dodać cukru czy co
(19-10-2017, 18:45)daqs napisał(a): [ -> ]........zlać po 10-14 dniach.
Chciałeś oczywiście napisać po 6 tygodniach.
Z tego cukru nie uzyskasz wina słodkiego, bayanusy przerobią go całkowicie na % , uzyskasz około 17-18% i wino wytrawne , chyba że jakimś cudem bayanusy zastarajkują wcześniej

Oj tam, oj tam, "może być" - odnosi się do ilości cukru którą obliczyłeś, gdyż jeżeli idziesz na maxa możliwości drożdży (bayanusy), to może się okazać że go wyjdzie więcej

.
Po prostu w praktyce cukru może być więcej lub mniej, jeżeli drożdże zastrajkują przed osiągnięciem zakładanego %

.
(19-10-2017, 21:43)daqs napisał(a): [ -> ]Wiem jak dawkować cukier, ale chodzi mi o ilość cukru czy jest dobra na 15 l i wino słodkie,
Cukier dodawany w procesie fermentacji nie może być wliczany w to jakie będzie wino, czy słodkie czy półsłodkie. Proces fermentacji ma za zadanie przerobić cukier do zera a po zabiciu drożdży, pierwszym obciągu to Ty decydujesz dosładzając wino jakie chcesz je pić. No chyba ze chcesz zatrzymać proces w trakcie trwania fermentacji... czego nie polecam. Dr to wymagające wino i 6 tygodni w nastawie to minimum. Moje 5 wiader już furkocze...
![[Obrazek: smile.gif]](http://wino.org.pl/forum/images/smilies/smile.gif)
Masz 15l balon i to jest max ilości wina nie licząc owoców *17*18%=około 4600g cukru- cukier w owocach (516g)=4,1kg cukru musisz dodać
To oczywiście dane czysto teoretyczne. Ciekawe czy, aby dobrze myslę
Wino robię w wiaderku 34l i zleje do balonu 15 l.
To ile dać waszym zdaniem cukru w sumie na 17 %
I żeby wyszło słodkie?
Jak dam 4.3 kg cukru na 17% i dodam 1.2 kg to bedzie ok?
Licząc że wono słodkie ma 80 g cukru na 1l
Czy wino nabieże gorzkiego smaku jak pływa sobie trochę pestek z dk ?
Może w takim wypadku zlać po 4 tygodniach?
Nie, pestki DR nie dają goryczy.
Ja zawsze trzymam minimum 1,5 miesiąca i nie zauważyłem żadnej goryczki

.
A Jak wam wino zejdzie do 0 blg to ile dodajecie cukru na 1l żeby było słodkie ?
Bo czytając w necie już zgłupiałem.
Zależy na jakim etapie dosładzania, jeżeli pod koniec fermentacji, to dosładzam góra po 2-3 blg.
Aha po 2-3 blg i na ilu zostawisz blg ?
Staram się zostawić na poziomie ~3-4 blg, to jest poziom słodkości akceptowalny przeze mnie, ale każdy ma swój smak

, i dla tego końcówka musi być bardzo ostrożna, aby było OK.
A może jeszcze ktoś napisze na ile blg dosładza?
Wino z dr mam na 4 blg. Pycha!!!
TomSki - tyle wskazuje Twój cukromierz: 4blg, czy to jest już po odjęciu jakiś poprawek?

Hmm, a o co chodzi, 4 blg na cukromierzu to 4 blg i co ma w tej sytuacji do rzeczy czy coś odejmujesz, czy dodajesz

.
Poprawki mają znaczenie przy liczeniu % w winie, tym bardziej że są poprawki na plus jak i na minus

.
A drugi nastaw z rodzynkami (dałem 1 kg)ile trzymacie?
Też 6 tygodni?
Ile % ?
I też słodkie ?
II nastaw trzyma się zawsze dłużej i dodaje się mniej wody, ja np dodałem tyle samo ale przetrzymałem dłużej i mieszanka głogu z dr wyszła rewelacyjna. Cukier oczywiście podzieliłem na 5 części, kilo na start i resztę na 4 dolewki wraz z wodą. Wino z dr gorzkie jest nie pijalne, przynajmniej dla mnie. Dosłodzenie na 3-4 blg będzie właściwe, ale jak np słodzisz kawę trzema łyżeczkami cukru to 4 blg będzie dla Ciebie za słabe

Jeśli chodzi o smak, to co prawda dopiero zlałem winko z wiaderka ale miało jeszcze 3BLG i to było zdecydowanie za mało.

a kawe słodzę jedną kopiastą łyżeczką. Więc wszystko według potrzeb

W takim razie nie siarkuj jeszcze wina, pozwól aby drożdże zjadły wszystko do reszty. Ile litrowy masz balon? Jak lubisz słodkie to daj ponad szklankę cukru na 10 l ale jeśli chcesz dosłodzić dokładnie na konkretne blg to też na to jest sposób.
jeśli o mnie chodzi (bo to daqs pytał) to ja mam 10L. Nie planuje siarkować tylko dokarmiam aż padną. Winko nie będzie raczej leżakowało latami

II już się robi.
Zachowaj chociaż jedną butelę, warto, będziesz miał możliwość porównania czy to było dobre czy nie, czy następne nastawy dorównują.
Ja drugie nastawy robię zawsze mieszane z innymi owocami dziko rosnącymi, czeremcha, CzB, ałycza, aronia, jarzębina i te nastawy są równie dobre jak nie lepsze, zwykle trzymam minimum 1,5 miesiąca.
Hmm, blg 3 to już wino półsłodkie, i ten poziom cukru powinien być niezły, ale to dla każdego jest inny poziom akceptowalny, ja kawę piję bez cukru

.