Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Trójniak zatrzymał przy 12blg
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam.
Sześć tygodni temu (wydawało mi się, że min 8) nastawiłem swojego pierwszego trójniaka.
Jak to zwykle bywa pewnie kilka błędów popełniłem.

Miód wg przepisu, kwasek skorygowany wg rad książkowych. (w przepisie było chyba zbyt dużo).
Delikatnie odszumowany 2h.

Po wystudzeniu zaszczepiony aktywowaną wg przepisu z torebki Cobrą Vinjast, dodana 1 porcja pożywki Brovin z B1. 
Niestety nie wystartowały (22st.C), po dobie zaszczepiłem ponownie Brovin Enovin (niestety miałem tylko te). 
Przy próbie pomiaru blg winomierz się rozsypał, więc dupa wyszła z pomiaru.

Miodek ładnie pracował (choć powoli) przy 18st. C.
Przy 24 blg dodana druga porcja pożywki razem z kombi.

Przy 15 blg strasznie zwolnił, ale pracował.
Jako, że już trochę czasu minęło, postanowiłem zlać znad osadu. Niestety po tym zabiegu zatrzymał się wogóle.
Jako, że miałem osad w oddzielnej butelce z litrem miodu, który pracował mocno, wlałem go po dobie zpowrotem.
Nastaw ruszył, ale opornie bardzo.
Teraz ma 12blg i ledwo pracuje, ale pracuje. (temp. 16st. C)

ph mierzyłem paskiem 1-12, pomiar zdecydowanie bliżej 4 niż 3.

Pytanie:

Co robić?

1. zostawić jeszcze jakis czas
2. restart Cobrą (mam)
3. restart G995 (mam)

Teraz widzę, że trzeba było zostawić, bo to dopiero 6 tyg., przy następnym pójdzie lepiej.
Jeżeli to trójniak i obecnie jest 12blg, to żaden restart tu nie pomoże, teraz tylko cierpliwość.
Takie blg to jeszcze nie tragedia, jeśli pracuje to jeszcze na pewno trochę spadnie, ocenisz za jakiś miesiąc.
Witam   też uważam restart tu nie pomoże mój trójniak zatrzymał się na 12 blg jak pracuje zostaw niech pracuje. Moja rada przenieś do ciepłego miejsca Blush
Ostatnio mi jako miód stanął na 13 BLG co prawda bo już stężenie alkoholu było za duże. Nie zmienia to faktu że po 3 latach słodycz już sie ułoży i będzie całkiem inaczej smakowało. Jak piłeś wina lodowe to wiesz jak słodkie mogą być, a nie wierzę żeby twoj miod przy blg 12 był słodszy w smaku.
Witam ykp 0261 no ostatnio piłem trójniaka i dwojaka firmy APIS w smaku ok dwojak myślę że taż był  słodki  nawet podobny w smaku do mojego miodu he  :) cóż nowy rok plany na następny miodzik już są ;)
Witam, mam podobną do Ciebie sytuację, mianowicie ostatni ledwo trójniak 34 blg zatrzymał się na 13 i niestety tak zostanie...
W moim przypadku za mało dałem pożywki, ponieważ użyłem tylko KOMBI oraz nie dopilnowałem temperatury fementacji tzn. w dzień miał 20, w nocy 12.
Dodałem płatki dębowe i lekko dokwasiłem kwaskiem cytrynowym. Jedyne o co się obawiam to mała zawartość alko, jeśli chodzi o smak to może i jest za słodki, ale jak kolega wyżej napisał trzeba dać czasu. Myśle, że po odpowiednim dokwaszeniu będzie ciekawym deserowym trunkiem.
Zawsze masz dwa wyjścia, jeżeli ma za mało procent to możesz dodać % w postaci spirytusu, oczywiście w ograniczonej ilości, lub nastawić nowy trójniak o podobnym charakterze i spróbować go doprowadzić do niskiego blg np. ~4* a następnie kupażować, długo to trwa ale pozwala uzyskać trunek o oczekiwanych parametrach.
Pożiwiom-uwidim, niech poleży, alko ma raczej wystarczająco żeby nic nie złapać. Jest to miodzik kasztelański, pomyślałem że może zamiast spirytusu nastawię jakąś nalewkę z podobnymi składnikami t.j. selerem i wanillią...