Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Miód pitny - przepisy ogólne -
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
(07-10-2013, 19:38)R-Jacek napisał(a): [ -> ]Pozostawić w spokoju, na cichej powinno jeszcze ze 4 zejść.
Wynik 8 to przy jeżyniaku nieźle.
Potrwa to ok miesiąca, przez ten czas drożdże powinny osiąść na dnie a miód wstępnie się sklaruje.

Jacek
BLG 8 :) (7.10 było ok 12) czy zostawić jeszcze w spokoju czy zlewać?
Kolor bardzo ładny, smak w sam raz, tylko w butli nawet z latarką trudno sprawdzić gdzie się osad kończy...
Chyba robię się ślepy... Gdzie znajdę dokładny opis hartowania MD? Wiem, że gdzieś był na forum, ale gdzie? :glowa_w_mur:
witam,
od nastawienia mojego czwórniaka mija dzisiaj 4 miesiące, postanowiłem zlać go znad osadu który się wytrącił zarówno na dole jak na górze (pływały żółte drobinki),
po sprawdzeniu BLG: 8,
najgorsze jest to że zapach jego jest odpychający w smaku taki kwaśno-gorzki. oczywiście z racji tego że to miód pitny chciałbym żeby wyszedł słodki jak miód :) Dodam tylko że podczas fermentacji dodałem wywar z goździków i wrzuciłem po uprzednim zagotowaniu z goździkami 3 laski wanilii (na 30l nastawu)
Mam pytanie do zaawansowanych czy zapach/smak zmieni się wraz z czasem czy należy już teraz coś dodać ?
Trzy sprawy.
Po pierwsze popraw pisownię.
Po drugie - masz zatrzymaną fermentację bo czwórniak powinien zejść poniżej 0 Bllg, goździki dane w nadmiarze dają sporą gorycz, która na domiar złego nie znika a nawet się wzmacnia w czasie dojrzewania. Osad też nie poprawia smaku a większość miodów tuż po fermentacji ma trochę goryczy w smaku.
Po trzecie, widać , że najpierw robisz a później myślisz/czytasz. Czwórniak nigdy nie będzie słodki, on zawsze jest wytrawny. Słodkie to są trójniaki z wysokim Bllg startowym i każdy inny miód z Bllg startowym powyżej trójniaka.
A ja mam zgoła inne pytanie - odnoście kwasowości (g/l) miodu. Ile taki miód np trójniak tego kwasku powinien posiadać? Czy jest zależność, że mocniejszy powinien posiadać go więcej, a słabszy mniej?
W każdym nowszym przepisie jest jak wół, żeby dodać określoną wartość kwasku, jednak nikt nie bierze pod uwagę rodzaju miodu:
Cytat:Zawartość kwasów w niektórych miodach (T. Majewski, 1947):
Gatunek Kraj Stopień kwasoty
Lipowy USA 0,69
Akacjowy Węgry 0,78
Lucernowy N.Zelandia 1,20
Rzepakowy Niemcy 1,46
Koniczynowy N.Zelandia 1,70
Koniczynowy Niemcy 2,20
Malinowy Polska 2,60
Wrzosowy Niemcy 3,10
Gryczany Polska 4,30
Spadziowy Niemcy 4,50

Czyżby ta kwasowość nie miała żadnego wpływu? Czy w tym momencie jest wyrównana? Każdy miód posiada identyczną?
Szukałem na forum, ale nie znalazłem tematu, który by dokładniej wyjaśniał ten problem - jeśli istnieje, to bardzo bym prosił o link.

Ach i jeszcze jedno pytanie - od jakiej podziałki mierzyć zawartość kwasowości takim urządzeniem:
http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-de...nie-sokach
c? j? czy 0?
po dokwaszeniu kwaskiem cytrynowym mierzyłem od c, ale mam wątpliwości jakiego rodzaju kwas posiada miód.
Szybka podróż na wikipedię, a tam "największej ilości występują kwasy: glukonowy, jabłkowy i cytrynowy", a więc powinieneś napełnić gdzieś pomiędzy c i j (bez uwzględniania kwasu glukonowego). Nie wiem, którego z kwasów jest więcej. Pozostaje jeszcze ten kwas glukonowy, który podejrzewam będzie zmieniał wyniki, ale nie trafiłem na jego gęstość.

Także tym urządzeniem zbyt dokładnych wyników nie będzie.
Może i dokładnie nie pomierzę, ale przynajmniej da mi to dokładność +/- 1g/l
a jeśli wino posiada od 3,4g/l do 7 g/l (mam nadzieję, że miód powinien mieć podobnie) to przynajmniej nie będę chodził po omacku

EDIT:
Jeśli kogoś to interesuje, to znalazłem w książce "Jak robić wina owocowe i miody do picia" M. Mułniańskiego podane parametry:
Kwasowość ogólna – kwas jabłkowy (g/l)
Czwórniak 3,7-7
Trójniak 4-8
Dwójniak 5-8
Półtorak 6-9
Dart, nie chodziło mi o podziałkę, z której wynikałaby dokładność +/- 1g/l, ale z tego, że taka metoda pomiaru bazuje na tym, że X gram NaOH jest w stanie zobojętnić Y gram kwasu, stąd wiedząc ile daliśmy gram NaOH wiemy ile mamy gram kwasu w litrze, jednak różne kwasy mają różną masę. Stąd pojawiają się J, C i 0 bodajże na cylindrze miarowym (?). Na Wikipedii nie podano procentowego udziału tych kwasów i może być tak jak w przypadku makroelementów, gdzie zarówno jest azot jak i którego jest ponad 10 razy więcej. Nawet zakładając, ze tych 3 kwasów jest po równo i stanowią 99.9% masy kwasów, to nie wiesz jaka jest gęstość tego kwasu glukonowego. Jeżeli zbliżona do cytrynowego i jabłkowego to nie ma znaczenia, ale jeżeli jest większa niż winowego to ma już to znaczenie (dla kwasu winowego jest właśnie to 0 z tego co pamiętam).

Jasne, że pomoże trochę tylko margines błędu może być naprawdę znaczny i lepiej żebyś o tym wiedział :) Tak czy inaczej lepszy taki pomiar niż żaden, chociaż ktoś na oko może trafić lepiej :D

P.S.
Nie wiem jak pokazuje kwasomierz z biowinu (został w domu z winami), ale czytałem ostatnio o konwertowaniu wyniku na g/l kwasu siarkowego (bodajże). Możliwe, że podane przez Ciebie wartości trzeba skonwertować, albo te z kwasomierza, albo wszystko jest ok :D Nie jestem pewien
Witam,
Potrzebuję szybkiej rady:
Zatrzymała mi się fermentacja (24blg), co zrobić, zlać i na nowo zapodać drożdże?

Miód nastawiałem 11.01.2014, trójniak niesycony z dodatkiem przypraw.
Nie wiem jakie było blg startowe, ponieważ posiadam tylko cukromierz browarniany (skala do 25).
Przez ostatni miesiąc mieszam 2 razy dziennie, ale od tygodnia praktycznie nic się nie dzieje (po zamieszaniu kilka bąbelków, a potem cisza).

Bardzo proszę o szybką radę.

Pozdrawiam.

A na pewno się zatrzymał, czy oceniasz po ilości bąbelków? Jeśli teraz Blg wynosi 24, to proponuje ponownie zmierzyć Blg za co najmniej kilka dni, a potem podejmować ewentualnie kroki. Pośpiech nie jest wskazany, a restart zdążysz zrobić.
Jaką MD dałeś i jakie przyprawy, jaką pożywkę i ile. Jaka była temperatura nastawu i jaka temp. jest w pomieszczeniu? I jeszcze trochę znaków zapytania.

Pozdrawiam Janusz
lukihah: 24Blg jest już od jakichś 2-3 tyg. także kilka kolejnych dni raczej nic tu nie zmieni.

JanuszJ49: Drpżdże Johannisberg 35, pożywka też od Zamojskich 5g. Błędem było wsypanie całej pożywki do MD, bardzo możliwe, ze to spowodowało bardzo wolną fermentację. Temperatura nastawu wynosiła koło 24-25 stopni, w pomieszczeniu jest 20.
Przyprawy: Imbir -3g
Cynamon-3g
Chmiel-14g
Wanilia-2 laski
Kwasek cytrynowy -60g

Pozdrawiam.
Artur
Błędów było (mogło byc)wiele, nie tylko wsypanie pożywki do MD :diabelek:
Nie znamy Blg początkowe nastawu, więc zakładam, że było prawidłowe.Po ilości kwasku to nastawiłeś ze 20 l i tylko 5g pożywki. Nawet jak MD była silna, to musiała paśc fermentacja. No i ten kwasek mogłeś po fermentacji....
Zrób restart, wszystko znajdziesz dokładnie opisane w tym wątku; http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=8430
Artur - ile nastawiłeś tego miodu? Jeżeli 20 L, to MD drożdżową zrobiłeś za słabą. Pożywka w takiej ilości wystarczy na pierwszy raz, ale do nastawu, a nie do MD. Kwasku stanowczo za dużo. Zapoznaj się z postami w temacie: "Mały błąd i potrzebna pomoc..."

Pozdrawiam Janusz
Witam

Zastanawia mnie jedno czy miód pitny można nastawić z czegoś takiego jak miód z Mniszka Lekarskiego ? http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/20...kiego.html tutaj jest jak to wygląda.
To nie jest miód tylko syrop cukrowy z mniszkiem więc nie będzie to miód pitny.
Sam robię taki syrop - doskonały do herbaty a nawet do dosładzania nastawów.
Z mniszka możesz zrobić wino - jest odpowiedni wątek na forum
Właśnie wino już mam w planie i myślałem, że coś takiego da radę no ale trudno najwyżej balon więcej wina będzie :D.
Stoi u mnie już rok trójniak lipowy z 25 l, mam duży kłopot - trunek jest gorzki - co mam dodać aby przynajmniej w części tę gorycz ograniczyć - jeśli napisałem zbyt ogólnie to proszę o info jakie mam podać jeszcze dane :(
Czekać. Roczny, powiadasz. Zapytaj o gorycz za dwa lata.
Paweł nie dodał,że Kowieński (podobnie jak DR) potrzebuje minimum 3 lat , by nazwac go pijalnym. Później jest już tylko lepiej....
wobec tego muszę zakupić nowy mniejszy balon - mam 5 l wolnego miejsca w obecnym i nie chcę aby powietze działało na trunek
Doczytaj o leżakowaniu miodów a dowiesz się, że powietrze nie szkodzi dojrzewaniu miodu.
Witam, z jakiego miodu pitnego uzyskam największą ilość procentów?
Ilu procentowy miód ma najlepszy smak?
To chyba logiczne że z półtoraka wyjdzie najwięcej. Dużo miodu - dużo jedzenia dla drożdżyków - dużo %.

Ja mam za to szybkie pytanko. Mam nastawione trochę trójniaka i dzisiaj (około 10 dzień fermentacji) zauważyłem że wylot rurki jest oblegany przez takie malutkie muszki. O czym to świadczy? Mój dziadek twierdzi że coś poszło nie tak i miód jest już zepsuty, nadaje się tylko do wylania. Nie chcę działać pochopnie, więc nic nie ruszałem. Te muszki to dobry czy zły znak? A może są całkowicie neutralne? Wcześniej nie było ani jednej, a dzisiaj rano siedziało ich już kilkanaście.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21