Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Miód pitny - przepisy ogólne -
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Nie jest to możliwe. Przy obecnej dostępności drożdży możesz otrzymać od 12 do 20 % a co za tym idzie ilość przerobionego cukru znacznie się różni. Uwzględniając różnicę w Bllg początkowym i szeroki zakres % "widełki" końcowe Bllg są kolosalne.
Tak na szybko to np przy trójniaku może to być od -3 do 15  Bllg. Z tym, że -3 to przy najniższym startowym Bllg i przy drożdżach, które dociągną 20%. Natomiast 15 Bllg przy najwyższym startowym i przy małych %. Jak widzisz możliwości jest wiele i co jeśli komuś po prostu fermentacja stanie przy 15 i niskim % a startował z najniższego Bllg. Zamiast restartu uzna, że ma dobrze dofermentowany trójniak bo Bllg końcowe się zgadza. 
Niestety ale końcowe Bllg trzeba sobie obliczyć samemu uwzględniając początkowe Bllg i % jakie chcemy uzyskać.
A może dałoby się dać widełki dla maksymalnego "dopuszczalnego" Blg, dla 10-11% alkoholu, czyli minimum zapewniającego w miarę stabilny napój ;)
Według mnie prościej i dokładniej jest policzyć sobie samemu.
Co prawda to prawda. Żeby jeszcze nie to lenistwo :<
Czy można dla uproszczenia przyjąć, że spadek o 2Blg daje przyrost 1% alkoholu?
Imo nie. 1blg = 0,6 %.
Nikt tu nigdy nie wspomina o sprawności drożdży, a ciekawe na ile to istotny czynnik.
(12-04-2017, 07:36)Boullii napisał(a): [ -> ]Nie jest to możliwe. Przy obecnej dostępności drożdży możesz otrzymać od 12 do 20 % a co za tym idzie ilość przerobionego cukru znacznie się różni....
....Niestety ale końcowe Bllg trzeba sobie obliczyć samemu uwzględniając początkowe Bllg i % jakie chcemy uzyskać.

Hmmm, 
Nawet jeżeli sam mam liczyć to i tak chyba potrzebna jest "definicja" co jest np. trójniakiem a co nie jest - nieprawdaż ? Czy startując z proporcji trójniaka, powiedzmy 35 blg i zamierzonym alkoholu 12 % to też bedzie trójniak ?
Jedyne co jasno i precyzyjnie definiuje miody pitne to proporcje startowe brzeczki. Stałe i niezmienne (od stuleci) proporcje objętościowe miodu i wody. I jeśli weźmiesz 1 l miodu i 2 l wody to bez znaczenia ma Bllg końcowe. Zawsze będzie to trójniak.
(12-04-2017, 20:47)Boullii napisał(a): [ -> ]... jeśli weźmiesz 1 l miodu i 2 l wody to bez znaczenia na Blg końcowe. Zawsze będzie to trójniak.

Jakoś ciężko mi to przełknąć.
Po co pisałeś o wyliczaniu czegokolwiek ? Po co liczyć i co liczyć jeżeli jedynie proporcja załatwia całą sprawę ?
Zupełnie nie ma to sensu.

Chyba że sugerujesz że będzie to "dobry" albo "niedobry" - ale zawsze trójniak ?
Z góry odpowiadam że mnie interesuje ten "dobry" i chciałbym mieć jakiś wzorzec do naśladowania, cel do osiągnięcia.
Crisp, toć liczyć musisz, żeby wiedzieć ile masz alko w miodzie. 10% dla czwórniaka będzie ok, a 10% dla dwójniaka to pomyłka. Odejmij sobie od widełek blg startowego dwójniaka 15-20% alkoholu (czy jak tam kto inaczej uważa, to mój zakres) i masz swoje blg końcowe = rozstrzał na oko ~15+ blg w końcowym pomiarze, a oba dwójniaki będą "prawidłowe".
Możesz się sugerować choćby widełkami miodów komercyjnych dla prawidłowych wartości alkoholu.
(12-04-2017, 21:42)Mikael napisał(a): [ -> ]Crisp, toć liczyć musisz, żeby wiedzieć ile masz alko w miodzie. 10% dla czwórniaka będzie ok, a 10% dla dwójniaka to pomyłka. Odejmij sobie od widełek blg startowego dwójniaka 15-20% alkoholu (czy jak tam kto inaczej uważa, to mój zakres) i masz swoje blg końcowe = rozstrzał na oko ~15+ blg w końcowym pomiarze, a oba dwójniaki będą "prawidłowe".
Możesz się sugerować choćby widełkami miodów komercyjnych dla prawidłowych wartości alkoholu.

Ja to wszystko rozumiem i jakieś pojęcie o tym gdzie co powinno skończyć tez wydaje mi się już mam.
Zasugerowałem rozwinięcie zestawienia z pierwszego postu wątku ponieważ wielu nowych miodosytników się tam odsyła a informacja podana wydaje mi się za mało kompletna. Jeśli już ktoś podał A i B i C to nie widzę powodu by nie podać i D, nawet jeśli wymaga to dodatkowych wyjaśnieniń jak się do tego odnosić. 
O tym że trzeba by wykonywać jakiekolwiek obliczenia i co wyliczać tez w tym pierwszym poście ani słowa. 
Forum ma być przecie pomocą dla ludzi szukających informacji.

PS. Może warto też dodać docelową zawartość alkoholu w dyskutowanym zestawieniu ?
Wymagasz podania następnej "zmiennej" jako konkretne dane - docelową zawartość alkoholu. A skąd ja mam wiedzieć kto ile % chce mieć. Znowu przykładowo dla trójniaka, ja lubię 16-17%, znam takich co uważają, że 14-15% to max a nie wspomnę o "ekstremistach", którzy dążą do 20%. I którą wartość mam podać? Bllg końcowe i ilość % jest ze sobą powiązane. W dużej mierze uzależnione od rodzaju użytych drożdży i zamysłu twórcy/autora miodu. Niestety ale te dwie zmienne, plus widełki Bllg startowego dają dziesiątki kombinacji i nie wyobrażam sobie aby każdy przypadek opisywać i wyjaśniać.
(13-04-2017, 10:27)Boullii napisał(a): [ -> ]Wymagasz podania następnej "zmiennej" jako konkretne dane - docelową zawartość alkoholu. A skąd ja mam wiedzieć kto ile % chce mieć. Znowu przykładowo dla trójniaka, ja lubię 16-17%, znam takich co uważają, że 14-15% to max a nie wspomnę o "ekstremistach", którzy dążą do 20%. I którą wartość mam podać? Bllg końcowe i ilość % jest ze sobą powiązane. W dużej mierze uzależnione od rodzaju użytych drożdży i zamysłu twórcy/autora miodu. Niestety ale te dwie zmienne, plus widełki Bllg startowego dają dziesiątki kombinacji i nie wyobrażam sobie aby każdy przypadek opisywać i wyjaśniać.

Ja nic nie wymagam a jedynie proponuje.
Proponuję umieścić wartości (zmienne jak je nazwałeś) które mnie wydaja się bardzo pomocne.
Obecne zestawienie już teraz zawiera wiele "zmiennych" w postaci ilości pożywki i ilości kwasku cytrynowego, może nawet okres dojrzewanie. Przecie według Ciebie jedynie proporcje miodu i wody decydują o tym jak miód pitny jest klasyfikowany.

Poddaję się. Chciałem dobrze a wyszło jak zawsze ;-)

PS. Wyobrażałem sobie ze może nasza rozmowa zakończy się jak anegdota:
Przychodzi para młodych ludzi do zakrystii by "dać na zapowiedzi". 
Młody człowiek pyta księdza - ile będzie kosztować ta zapowiedz ?
Ksiądz odpowiada - zapowiedzi nic nie kosztują...
...ale ludzie zwykle dają po 500
(12-04-2017, 18:23)Mikael napisał(a): [ -> ]Imo nie. 1blg = 0,6 %.

Troche sie spozniam na impreze.....ale...czy nie

% = (Startowe blg - koncowe blg) ÷ 0.746



?
Jeśli już to powinno byc * :). Ale nie jest to takie proste :)
Może i masz rację. Ja i matematyka to nieciekawa para. Ale jeśli wiecznie powielane 17blg=10% w teorii, to 1blg = 10/17 czyli 0,588%. To w skrócie, bo poprawki, popraweczki, sprawnośc drożdży, ile cukru w cukrze, temperatura...
(13-12-2017, 22:03)wiseguy napisał(a): [ -> ]
(12-04-2017, 18:23)Mikael napisał(a): [ -> ]Imo nie. 1blg = 0,6 %.

Troche sie spozniam na impreze.....ale...czy nie

% = (Startowe blg - koncowe blg) ÷ 0.746



?

Hmm, chyba coś nie tak, bo tak licząc to trójniaki miały by moc dobrej wódki (36 - 8 : 0,746 = 37,5%) :D.
Już ykp0261 napisał, że powinno byś x (mnożenie) i wtedy ma to sens.
Hmm, " * " raczej stosuje się za oznakowanie stopni.
Uważasz że to coś zmienia bo moim zdaniem ~21% miodek to też raczej nie zrobi się na drożdżach (36 - 8 x 0,746 = ~21%), chyba że doda się spirytusu ;).
Ja zwykle liczę: blg startowe - blg końcowe i dzielę wynik przez 1,95, pewnie to też przybliżony wynik ale już tak bardziej pasujący :).
Sorki panowie (panie)...mialem na mysli "specific gravity" tylko nie wiem i nie bede udawal ze wiem jakie jest tlumaczenie tego na Polski.

Startowy SG - koncowy SG ÷ 0.746 = %


Nie wiem jak tam wasze cukromierze...tutejsze maja:
- blg
- potencjal %
- SG..................i kazdy racej uzywa tej miarki
Hmm, może w Kanadzie, bo u nas używa się raczej blg.
A ja na "spławika" mam jedną skalę, właśnie w blg i % obliczam według tego co napisałem powyżej :D.
Przeliczyłem przykładowo Bllg startowe 35 i końcowe 7
35-7 = 28
28÷0.746=37,5%
28 x 0.746=20,9%
A przeliczając na cukier Bllg 35 to 404g/l a Bllg 7 to 70g/l
404-70=334 334÷17=19,7%
Sami oceńcie, który wynik jest bliższy.

Końcowe Bllg dla trójniaka 6-9 (bez poprawek na alkohol) jest całkowicie prawidłowe czyli faktyczne Bllg jest w granicy 9-12. Nie zmienia to faktu, że żadne drożdże nie zrobią w trójniaku 37%.
Hmmm, boullii - czyli jak nastawiłem w tamtym roku (12.2016) miód dzikoróżany trójniak, blg startowe 33,5(nie za bogato ale cóż :D) i po półtora miesiąca zszedł do -0,5*blg, więc różnica wynosi 34.
34 x 0,746 = 25,36%,
lub w/g Twojego drugiego wyliczania:
33,5 -> 387g/l, tego drugiego nie będę liczył
387 : 17 = 22,8%
Niestety zbyt piękne aby było prawdziwe :chytry: .
Jednak pozostanę przy swoim:
34 : 1,95 = 17,5%, ten wynik pewnie nie doskonały ale sądzę że prawdziwszy ;).
Nie, bo tak jak pisałem Bllg końcowe powinno uwzględniać poprawkę na alkohol. Według mnie masz około 20,5% i jest to możliwe. Ja na G995 jeżyniaka miałem 21% Nie jest to regułą, zdarzają się takie przypadki sporadycznie.
Ja jednak pozostanę przy swoim, czyli około 17,5%, może jestem uparty :D.

Edit:
Sprawdziłem zapiski z ostatnich dwóch lat, odnośnie mocy miodów trójniaków przeze mnie robionych, licząc ich moc Twoją metodą, 3/4 miodów jest po wyżej 20%, fajnie, bo nie czuć tego po nich ;).
To nie jest "moja" metoda tylko metoda, którą się liczy a nie zgaduje wstawiając magiczne przeliczniki :)
Tutaj masz wszystko opisane
http://wino.org.pl/forum/Thread-Z-polski...a-alkoholu

Oczywiście pozostaje kwestia poprawności pomiarów i uwzględnienie poprawek.

PS
Z ciekawości, skąd woziłeś 1,95. Rozumiem, że przy końcowym Bllg dla Ciebie nie ma znaczenia czy jest 10% czy 18% bo i tak nie uwzględniasz poprawki na alkohol, który jest różny w zależności od % ?
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21