Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Miód pitny - przepisy ogólne -
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Czy mogę utopić cukromierz w nastawie czy CO^2 za bardzo wpłynie na pomiar..?
Możesz utopić.
Próbować możesz , ale utopić się na pewno nie da .
Ok. Zamoczyłem :D
Kolejne głupie pytanie:
Wystartowałem około 15l /7.2kg miodu niesycony/ 35BLG ale niestety? zgodnie z przepisem z opakowania dałem do baniaka przed dodaniem drożdży całą paczkę pożywki Spiritferm z witaminą B1.
Drożdże tej samej firmy Bayanus G995 - cała 1paczka.
Fermentacja ruszyła w sobotę czyli dziś 5. doba.
PH 3.2 a BLG 32 - chyba trochę wolno...?
Czytałem, że dodanie pożywki czasem potrafi tak obniżyć PH /niestety nie mierzyłem po dodaniu, tylko przed - było +4/.
Kredę dostanę pewnie najwcześniej w piątek.
Wstrzymać się do tego czasu, czy może jeszcze jedną MD na G995 lekko zahartowaną nastawem?
Rurka ładnie 'pracuje', po zamieszaniu mam 'gwizdek' a w nastawie piana i widać unoszące się bąble.

To mój drugi raz i ten sam problem chyba będzie :<
Poprzedni miodek startowany z enovini a restartowany na G995 aktualnie ma przyjemne 10BLG i sobie jeszcze powoli bulka.
Bayanusy są bardzo wytrzymałe i trudne do ubicia. Więc jeśli fermentuje, to ja bym nic nie robił. Do podniesienia pH, nie kreda, tylko węglan potasu.  A tak w ogóle polecam http://klubwiniarzy.pl/index.php/miodosytnictwo
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21