Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Miód pitny - przepisy ogólne -
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Cześć!
Nie było mnie na forum.... długo .... Teraz wracam do zabawy z miodami, gdyż już drugi sezon korzystam na współpracy z własnymi pszczołami. Chciałem się podpytać czy coś od 2013 roku się zmieniło w samych składnikach wpływających na fermętację. Nowe drożdże? odżywki? Może pojawiły się jakieś nowe ciekawe pozycje książkowe? Może blogi, na które warto wejść i poczytać?
Ano. Nową pozycją jest kompendium Mateja Błaszczyka, i jest to dobra książka, można polecić.
Miejscem zdobywania wiedzy na żywo jest coroczna edycja MMC (nie tyle prelekcje co przerwy miedzy nimi) i forum polskiego miodu pitnego na fb.
Bayanusy są teraz passe (co nie znaczy, że miody na nich są nędzne), ale chyba w nurcie stoją bcsy, lalviny i inne takie. Poziom miodosytnictwa znacząco wzrósł przez ostatni rok-dwa.
Dzięki!!! Bardzo pomogłeś. Książkę widziałem i zastanawiałam się czy warto.
Z bayanusami mnie zaskoczoleś, ale faktycznie z tego co się zorientowałem to miody ewoluują w słabsze i nowocześniejsze trunk.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22