Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Miód pitny - przepisy ogólne -
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Znajdź temat opisujący konkretny miód, który Cię interesuje tu na forum. Jest dosyć spora ilość opisów a nie jestem w stanie opisać każdej przyprawy i ich proporcji w jednym poście.
Ogólnie stosujemy przyprawy całe (ale to już wiesz) nie wiem ile jest podane w twoim przepisie więc jak ma Ci powiedzieć czy ich wystarczy. A co do imbiru to każdy robi jak lubi. Na forum są przepisy które maja od 20 do 100 g na 10 l, a bodaj że i więcej.
Dobra to o imbirze sobie doczytam. A jeśli chodzi o cynamon to moge go troche potłuc?
Tłuczenie cynamonu nie jest konieczne a jeżeli chcesz możesz dodac ew. jego wiekszą ilośc.
A jeśli chodzi o ilości przypraw w miodzie to sprawa indywidualna. Dla jednaj ta sama ilośc to już za dużo a dla innej za mało.
Jeżeli podasz konkretny przepis to może coś skorygujemy.
Cynamon można połamać, podobnie np. gwiazdki anyżu.
Przepis jest z książki Cieślaka.
Skład brzeczki na 10l:
Chmiel 5-6 g
Kwiat muszkatołowy 0,5-1 g
Imbir 0,5-1 g
Cynamon 0,5-1 g
Goździki 2-3 szt.
Pieprz 1-2 ziarnka.

Z czego chmiel odpada całkowicie. Boje się przy pierwszym miodzie go używać bo jak przedobrze to goryczka murowana i wypić tego ni jak się da. I nie dodawał bym pieprzu. Nie wiem konkretnie dlaczego ale jakoś nie pasuje mi on do miodu. W zamian mógłbym dać np. laski wanilii.
Proporcje kwiatu muszk. i goździków są ok ale jak dodam cały cynamon i kłącze imbiru no to na pewno wyjdzie tego więcej.
Chmiel jest dobrym dodatkiem, nie bój się go dodać. Ważne natomiast jest żeby nie przedobrzyć. Jak nie miałem wagi analitycznej, dodałem chmiel "na oko" i był to błąd. Teraz po prawie 2 latach mam trójniaka chmielowo korzennego, ale dodatek chmielu, powiedzmy 4g na 10l bardzo fajnie ułoży smak miodu. Nie będzie on taki słodki, chociaż ty podałeś przepis na 4-niaka co wytrawnym będzie. Gdzieś było o alfa kwasach przy chmielu, to też jest ważne. Pieprzu dałbym więcej niż 2 ziarenka :)
Reasumując, chmiel jest git, tylko nie wolno za dużo dać :)
Użycie chmielu aromatycznego w tak małej ilości nie wniesie specyficznej goryczki (bez obaw). Wanilia jest OK, a cynamon i świerzy imbir możesz podwoic. Tylko nie dawaj tyle kwasku co w przepisie Cieślaka.
Reasumując skład brzeczki na 10l:
Chmiel 4 g
Imbir 2-2,5 g
Cynamon 2-2,5 g
Goździki 2-3 szt.
Wanilia 1/2 -1 laski

Ilość kw. cytrynowego właśnie wydała mi się trochę za duża i wezme 25g/10l tak jak w pierwszym poście.
Ten przepis rzeczywiście jest na zaprawe korzenną dla 4-niaka ale ja bym chciał go wykorzystać na 3-niaka. Czy to oznacza że jeszcze coś się w nim zmieni?
Max 20 g na 10 l , jeśli uznasz po fermentacji, że mało możesz dodać.
(13-03-2011, 15:07)Boullii napisał(a): [ -> ]Max 20 g na 10l

Chodzi Ci tu oczywiście o kw. cytrynowy a nie przyprawy tak?
Tak.
Robił ktoś z was miodek nie sycony na miodku rzepakowym? Smakuje mi ten miodek i chętnie nastawiłbym jakiegoś trójniaczka czystego. Tylko, że miód jest biały więc końcowy produkt też byłby biały:)
Najczęściej miód rzepakowy stosuje się jako bazę (do miodów korzennych używam do sycenia) a w homogenicznych nie wniesie specyficznych smaków jak lipa czy nawet akacja.
Osobiście do jedzenia też go lubię.
Ja robiłem jabłczaka, ale rzepak krótko syciłem, bo posiada lekko kapuściany zapach, który znika po 20-30 min sycenia. Nie sycony czysty bedzie bardzo jasny, a sycony zyskuje nieco ciemniejszą barwę, a w przypadku tej odmiany to nawet i w smaku zyskuje.
Uwielbiam miód pitny. Teraz postanowiłem zrobić sobie własny, dziękuję za wypowiedzi w tym wątku, bardzo dla mnie pomocne :)
Witam

12 października nastawiłem "panieńskiego" czwórniaka (pierwszy miodzik w mojej karierze).
Otóż w książce Ewy Kwapisz wyczytałem, że miodek powinno zlewać się raz na trzy miesiące.
Tutaj na forum, co niektórzy (lepsi znawcy) piszą o zlewaniu już nawet po 5-6 tygodniach.

Pytanie moje jest takie:
Zlewać miodzik już? (Drożdżęta opadły - 1,5 lub 2cm na dnie; bąbelek raz na 5 minut) bo coś nie bardzo widzi mi się te 3 miesiące, oczywiście mogę poczekać.
Aha kupiłem chipsy dębowe, mogę je dodać do miodku? Jeżeli tak to kiedy?

Z góry dziękuję za pomoc
Jeśli fermentacja zwolniła znacząco, a na dnie jest znaczna ilość osadu to jak najbardziej należy zlać. Czipsy możesz dodać w każdym momencie.
Ok

Miodek zlany, chipsy dodane, kwasek również.
Zapach ok, smak nieco gorzkawy ale na początku podobno tak jest, kolorek również cacy.

W balonie mam po zlaniu 11 litrów. Może dodać jeszcze litr miodku i uzupełnić wodą? (oczywiście w proporcji na czwórniaka)
Nie ma sensu, dodany miód albo wznowi fermentację, albo zabije resztę drożdży i będziesz maił słodki miodek.
Witam, po stworzeniu kilku winek przyszła pora na miód. Prześledziłem cały wątek i dział o miodach z Cieślaka. Planuje zrobić czwórniaka korzennego. Przepis z góry strony, zmieniony uwagami kolegów.

Skład na 10 l

Miód wielokwiatowy 2l + 0,5l gryczanego
Woda 7,5l
Chmiel 4 g
Imbir 2-2,5 g
Cynamon 2-2,5 g
Goździki 2-3 szt.
Wanilia 1/2 -1 laski
Pieprz 2 ziarnka
Kwasek 20g.

Drożdże G995 - ile? 10g?
Pożywka Activit jest w eurowinie ale DAF?

Miód sycony. Fermentacja w wiadrze. Moje pytanie czy przyprawy dawać od razu czy po osiągnięciu przez miód max %? Nie mogę znaleźć chmielu, czy mógłby ktoś pomóc? Resztę znalazłem na aledrogo. Jeżeli chodzi o Chmiel, Kwiat muszkatołowy, Imbir, Cynamon to podana jest waga rozdrobnionych przypraw, jak to się ma do całych przypraw? Tak samo?
Proszę o ocenę i uwagi.
Damian
Ja bym zrobił wg. tego przepisu, ale bez chmielu i pieprzu. Niepotrzebnie zaostrzać, ja lubie słodziutkie i łagodne.

Drożdży na ta ilość o gęstości czwórniaka 0,3-0,5g/l, tu jest

Przyprawy od razu.

DAF na eurowinie jest :)
Dobra już wiem o co chodzi. A co jeśli chodzi o wagę przypraw w całości? Odmierzać po tyle samo gram to sypkich przypraw?
P.S. Pawełki to moje najlepsze batoniki :D
Mam takie pytanie:
Nastawiam czwórniaczka korzennego.
Dałem 4 l miodu i 12 l wody. Podczas gotowania odparowało sporo wody. Dolałem wody do kreski która wskazywała 16l i mierzę teraz baling a tu tylko 21. Co zrobiłem źle? Mam jeszcze 0,5 l miodu, dodać? Baling powinien wskazywać 25-29 blg? Może temperatura podczas pomiaru jest za wysoka?
To troszkę brzeczki sprowadź do 20 stopni zmierz i po kłopocie :)

Poprawki

Zależy w jakiej temp. mierzyłeś. Powyżej poprawki odnoszące się do niskich temperatur, kto wie może przy wyższych (właśnie sporo czy nie) będą one dużo większe.
Sprawdzałem teraz po raz drugi temp pokojowa BLG 22, ile tego miodu dodać żeby chociaż było te 25 blg?
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21