Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: XI Rykowisko: Wysowa 2018 - konkurs Cysorski "Cytrusy w roli głównej"
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
W pełnym porozumieniu z Jasiem ogłaszamy konkurs pt. "Cytrusy w roli głównej"*, którego punktacja będzie liczona przy wyborze Cysorza XI Rykowiska - WYSOWA 2018.
Warunkiem uczestnictwa jest dostarczenie truneczku w ilości nie mniejszej niż 0.5 l., w którego składzie główną rolę odgrywają cytrusy.
Oceniać będą jak zwykle wszyscy chętni uczestnicy Zlotu, skala ocen 0-10, a jedynym kryterium jest wybór najsmaczniejszego trunku.
Udział mogą wziąć wszyscy chętni uczestnicy zlotu oraz forumowicze, którzy swoje "cytrusiany"** wyślą na adres, który zostanie podany w tym miejscu w odpowiednim czasie.
Jeden uczestnik może wystawić maksymalnie 2 trunki.
Wyso(ws)ka Komisja Konkursowa (WKK) zastrzega sobie prawo oceny, czy przedstawiony trunek mieści się w kategorii i to bez prawa odwołania oczywiście i jak zwykle.

*) - za cytrusy uznajemy tutaj: cytryny, pomarańcze, mandarynki, limonki, "grajpejfruty" i pomelo.
**) - jak niżej.
==============================================================================
Zapraszamy do dyskusji w tym wątku o konkursie i trunkach będących jego przedmiotem.
Można np. próbować wpłynąć na zapisy powyższego "Leguraminu" czy też uściślić definicję cytrusa:
Cytryna Zwyczajna
Cytryna Meyera
Cytryna Ponderosa
Grejpfrut
Sweetie
Tangelo
Pomelo
Pomarańcza Słodka
Pomarańcza Gorzka
Pomarańcza Bergamota
Limeta Kwaśna
Cytranga
Cytrangokwat
Poncyria Trójlistkowa
Kumkwat
Limkwat
Kalamondyna
Klementynka
Satsuma
Cytron

PS. Key lime

monika7

A tzw key lime to pies? Angel
Dopisane.
Noooo, Monika. Czujność rewolucyjna zaiste.
Dzięki za podpowiedź. Gorzej będzie jak Jury uzna, że to smaki zbliżone do jajeczek przepiórczych a nie cytrusa ;););)

monika7

(01-12-2017, 18:28)tata1959 napisał(a): [ -> ]Dopisane.
Noooo, Monika. Czujność rewolucyjna zaiste.
Dzięki za podpowiedź. Gorzej będzie jak Jury uzna, że to smaki zbliżone do jajeczek przepiórczych a nie cytrusa ;););)

Jadę niedługo do Hameryki, co prawda na zachodnie wybrzeże a nie na Florydę, ale te limonki to maleństwa i zimą można czasem je spotkać w innych częściach Stanów. Jak się trafi, to zapakuję paczuszkę tego dobrodziejstwa i po powrocie nastawie co nieco. Może dojrzeje do Wysowej.

A jak chcesz bardziej kompletna listę cytrusów, to  tutaj (tylko po angielsku).
Tak dla porządku nadmieniam, że termin zlotu przedwstępnie planowany jest na dni 13 - 16 września roku 2018.

To informacja dla tych, co muszą planować urlopy z rocznym wyprzedzeniem...
Nieśmiało nadmieniam, że "wew śierodę" 12 września 2018, tradycyjnie już, fetival tego "co-kto-przyniesie" w szopie obok domków jak to zwykle i udanie bywało.

monika7

(02-12-2017, 13:53)von Vinentropp napisał(a): [ -> ]Tak dla porządku nadmieniam, że termin zlotu przedwstępnie planowany jest na dni 13 - 16 września roku 2018.

No to trzeba już wpisać do kalendarza.
(05-01-2017, 17:39)tata1959 napisał(a): [ -> ]Tako mi się zdawało, że im później ogłosisz tym krócej "głupawka wysowska" u mnie potrwa, a tu masz! Już "wirus" się uaktywnił.

Znaczy zapisy w innym wątku? Jakby co to ja+ ?? (tak w formie "przedwpisu").

(02-12-2017, 17:31)tata1959 napisał(a): [ -> ]Nieśmiało nadmieniam, że "wew śierodę" 12 września 2018, tradycyjnie już, fetival tego "co-kto-przyniesie" w szopie obok domków jak to zwykle i udanie bywało.

Heniu, jak Ty przeżyjesz tak długą "głupawkę wysowską". Toż to ponad 9 miesięcy.
Jak ciążę? ;)

Grzesiu szykuj "pomysły" bo czas szybko mija.
Połowa września to już na biało może być ;)

monika7

(03-12-2017, 05:52)tata1959 napisał(a): [ -> ]Jak ciążę? ;)

Rozumiem, że jako będący w stanie ciążowym będziesz koniecznie macerował ogórki kiszone z landrynkami i tego typu podobnymi... Angel
Moniko, u mnie ciąża jest (jak widać) stanem permanentnym więc i zachciewajki nie wyszukane. Teraz akurat cytryniany ;) Nie wiem czy na chłopaka czy na dziewczynkę ;)
Robert - znaczy jako atrakcja będzie straszenie duchów?

Ja już pierwsze pomysły cytryńskie realizuję. Drżyjcie narody!
(04-12-2017, 18:01)tata1959 napisał(a): [ -> ]Robert - znaczy jako atrakcja będzie straszenie duchów?

Możemy i duchy postraszyć :) chociaż miałem na myśli raczej przemieszczanie się po polanach na nartach biegówkach ;)
Eeeee tam. Panikujesz na zapas. Lepiej zacznij cytrusowo się spełniać. Na śnieżynki cytruski jak znalazł.

monika7

A ja niedawno skończyłam zeszłoroczną nalewkę na czerwonych (krwawych??) pomarańczach i takich na razie nie widzę w sklepach. W Wiedniu były dostępne co roku więc mam nadzieję, że w Polsce też są do kupienia.
Te 0,5l to optymalna ilość? ;)
Jak będzie więcej oceniających to bezpieczniej jest wystawić 0.7 l. Trudno przewidzieć ile osób na danym zlocie zechce oceniać. Wszak przymusu nie ma.
Cytryniany jednak cieszą się jakimś tam poważaniem u smakoszy, więc .....
No tak.Jeszcze sporo czasu w sumie.A'propos odmian cytrusów, z których to mają być wykonane trunki.Czy "nasza" sklepowa cytryna również się nadaje?
(04-12-2017, 19:10)narc81 napisał(a): [ -> ].....Czy "nasza" sklepowa cytryna również się nadaje?
To taki żarcik jak mniemam? ;)
W Regulaminie nie jest wskazane miejsce nabycia onych cytrusów czyli nasza "rodzima" ......dronkowa też się nadaje chociaż dobre cytryny* kupuję poza marketami.

*) - gładkie, błyszczące i nie twarde.
Dzięki.
Coś ogarnę...:)
(02-12-2017, 13:53)von Vinentropp napisał(a): [ -> ]Tak dla porządku nadmieniam, że termin zlotu przedwstępnie planowany jest na dni 13 - 16 września roku 2018.

To bardzo cenna informacja :)
Jak ktoś jeszcze "nie ukręcił cytrusjana" to "ostatnie dzwonki dzwonią".
Noooo, akurat cytryny staniały i już ostatnie w dobrej jakości są dostępne w handlu. Do dzieła Ludkowie.
Hańba! Żeby namawiać do wystawienia tak prześwieżych wyrobów! O, nie, nie.... gdzie Wasza cierpliwość i alchemia wokół tego wszystkiego, Nalewkowicze??? To z cyklu - "Szanowni! Dostałem 50kg derenia, wesele za tydzień - jakiś szybki przepisik na dojrzałe winko?"
Pani Ginirali! Wszak akurat cytruski mogom bywać smaczniejsze jako młódki boć późnieji robiom się jak to często z kobietami takoż bywa - zgorzkniałe.
No nie mów tutaj nikomu, że młódek nie lubisz bo Ci zaraz Paulę przypomnę.
Stron: 1 2