07-12-2017, 18:45
Witam,
3 tygodnie temu dostałem wiadro 35l winogron ciemnych i trochę białych. Oderwałem od kiści, umyłem, rozdrobniłem i zostawiłem z drożdżami w 2 wiadrach po 16L przykrytych gazami. Winogrom było z tego co pamiętam ok 20kg po oddzieleniu i umyciu. Dodałem 5l soku z pomarańczy ręcznie wyciskanego, 2l wody z rozpuszczonymi 3kg cukru - BLG wynosiło 17. Po kilku dniach moszcz przecisnąłem przez worek, którego używa się do prasy do owoców i wlałem to co otrzymałem do szklanego gąsiora. Po 7 dniach BLG 0. Dodałem kolejne 2l + 3kg cukru blg wynosiło ok 14. Dzisiaj BLG 9. Dosładzać je jeszcze jak spadnie do 0 ? Czy prędzej drożdze padną niż blg spadnie do 0 ?
To co chce uzyskać to dobre wino półsłodkie/słodkie do wieczornego spokojnego popijania 
3 tygodnie temu dostałem wiadro 35l winogron ciemnych i trochę białych. Oderwałem od kiści, umyłem, rozdrobniłem i zostawiłem z drożdżami w 2 wiadrach po 16L przykrytych gazami. Winogrom było z tego co pamiętam ok 20kg po oddzieleniu i umyciu. Dodałem 5l soku z pomarańczy ręcznie wyciskanego, 2l wody z rozpuszczonymi 3kg cukru - BLG wynosiło 17. Po kilku dniach moszcz przecisnąłem przez worek, którego używa się do prasy do owoców i wlałem to co otrzymałem do szklanego gąsiora. Po 7 dniach BLG 0. Dodałem kolejne 2l + 3kg cukru blg wynosiło ok 14. Dzisiaj BLG 9. Dosładzać je jeszcze jak spadnie do 0 ? Czy prędzej drożdze padną niż blg spadnie do 0 ?

