Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: MOJA WINNICA w Wielkopolskiem - Winnica Przymierze
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Witam serdecznie Wszystkich Pasjonatów Winoroślarstwa!

Wątek zamierzam prowadzić przez jeden sezon, w którym będę opisywał moje podejście do uprawy winorośli.
Wykonywane czynności na winnicy, postaram się opisywać w miarę na bieżąco, tzn. najczęściej na koniec tygodnia :)

Wszystkich zachęcam do zadawania pytań, dzielenia się swoimi spostrzeżeniami oraz konstruktywnej krytyki :)

Uprawą winorośli interesuje się od 12-stu lat. 
Obecnie uprawiam ponad 300 krzewów odmian przerobowych i ok. 30 deserówek w różnym wieku - od 1 do 6 lat.
Moje wypowiedzi będą się koncentrowały wokół odmian przerobowych, j/n:
Blaufränkisch, PNP, Cabernet Dorsa, Dunaj, Regent, Rodo, Reberger, Gołubok, Turan, Gewürztraminer, Pinot Blanc.

W chwili obecnej, zostały już wykonane następujące czynności:
- usunięcie korzeni podpowierzchniowych
- zabezpieczenie przed przemarznięciem miejsc
  szczepienia i 2-3 pąków na jednoroczniakach
- pobrane sztobry do przyszłego ukorzenienia
- uprzątnięcie opadłych liści, wąsów,  itp., ale
  czynność muszę jeszcze powtórzyć :)

Załączam kilka zdjęć poglądowych.

[attachment=27294][attachment=27295][attachment=27296][attachment=27297]

Pozdrawiam
Piotr
Witamy na forum Pana Piotra! :)
Spora uprawa i bardzo ładnie utrzymana! :spoko:
Gratuluję i życzę samych sukcesów w dalszej przygodzie!
:pijemy:
Piękna i duża winnica. Miło oglądać. Widać ile pracy i serca tu włożyłeś!
Zazdroszczę takiej ilości terenu...

U siebie jeszcze nie okrywałem miejsc szczepienia.
Zazdraszczam :).

Taka mała dygresja przyszła mi na myśl - Czytam wszystkie wątki odnośnie prowadzenia winnic na tym forum i zastanawiam się nad nazwami odmian których używacie. Niedawno chciałem się podszkolić nieco z odmian i niemcy maja swoje nazwy, angielskie nazwy sa inne itd. Czy wy używacie nazw oryginalnych z krajów podchodzenia czy tak jak sie ogólnie przyjęło w Polsce tudzież na świecie? Jak to u was wyglada?
Dzięki za dobre słowo!

Z okrywaniem jeszcze bym poczekał, gdyby wolnego czasu było więcej :)

Ykp061, nawet przy uprawie winorośli, znajomość języków obcych jest niezbędna :D
Osobiście, staram się używać najpopularniejszych nazw, aby być zrozumiałym. 
Ale, np. z Austriakiem będę rozmawiał o Blaufränkisch, a z Niemcem o Lemberger :)

Pozdrawiam
Piotr
A ja mam pytanko odnośnie tegorocznej zimowej temperatury...
Jaka jest szansa, że pąki ruszą jeszcze przed wiosną,jeśli się nie ochłodzi? Ile musi być stopni powyżej O i jak długo, żeby winorośla zgłupiały i zaczęły startować?
P.S W Szczecinie już kwitną chińskie/japońskie wiśnie... :chytry:
I są zielone pąki, w puszczy bukowej, na niektórych drzewach i krzewach...

Dla winorośli, nadal za zimno. Jak dotychczas...
Włodek, gdyby tylko temperatura decydowała o wegetacji, to np. w krajach basenu Morza Śródziemnego, pewnie byłyby ze 2 zbiory w roku :D
Ale tak nie jest.

Winorośl posiada własnny cykl biologiczny.
Do ok. połowy lutego znajduje się w tzw. głębokim śnie zimowym ( dla mnie szczególna faza do wykonania pewnych czynności, ale to innym razem ).
Dopiero w fazie wymuszonego spoczynku zimowego, temperatura będzie odgrywała ważniejszą rolę, przy momencie rozpoczęcia wegetacji.
Przyjmuje się, że do "ruszenia" potrzeba temperatury powyżej 8 st.C przez kilka dni.
Nawet w ramach jednego gatunku, poszczególne szczepy winorośli, mają własny cykl biologiczny i w różnym czasie startują.
Oczywiście, mówię tu o Naturalnym Cyklu Biologicznym, bez ingerencji człowieka...

Obecnie, bardziej mnie interesuje wpływ faz Księżyca na rozwój winorośli...ale jeszcze nie jestem gotowy, aby o tym rozmawiać :)
Może Ktoś zechciaby się w tym temacie wypowiedzieć? - zapraszam

Pozdrawiam 
Piotr
Piotrze, miła oku uprawa. Czekam na zdjęcia, gdy będzie zielono. A nic tak nie cieszy, jak spojrzenie o poranku na własne krzewy rosnące w pobliżu domu. Przyznam, że i każdego dnia wieczorem chodzę z psami wśród uprawy, mówiąc krzewom "dobranoc".

ykp0261, stosuję nazwy niemieckie lub francuskie. Jedynie do burgundów stworzyłem własne nazewnictwo, czyli zamiast "Pinot Blanc" używam "Biały Burgund", itp. Choć co do "Chrupki", to wolę nazwę francuską "Chasselas", ale dlatego, że jestem frankofilem.
Dolnoslonzok,  przedstawiłeś jeden z ważniejszych  ( dla mnie :) ) plusów uprawy winorośli - dużo by o tym mówić, ale może nie publicznie :pijemy:

P.S. Postaram się wstawiać zdjęcia po widocznych, wykonanych czynnościach.

Pozdrawiam
Piotr
Tak spytałem, bo różne pąki posiadam...:)
I tak np: Solaris
[attachment=27306]
I Roesler
[attachment=27307]
Solaris zamknięty,a ten Roesler jakby włochaty...? :chytry:
Włodek, keine Angst, wygląda na tzw. bielenie pąka - normalna sprawa, świadczy o przygotowywaniu do zimy :)

Na podstawie zdjęcia, bardziej bym Ci proponował przejrzenie łóz, pod kątem śladów po mączniaku prawdziwym - jeżeli się potwierdzi, to niezbędna będzie wczesna profilaktyka.

Pozdrawiam 
Piotr
Danke dir...:)
Mączniak był i zapewne jest. Wiosną będziemy działać...:)

P.S A'propos wrzuć proszę fotkę zdrowej i jakiejś skażonej łozy...(jeśli masz).
Włodek, z uwagi na problem z załączeniem zdjęć na forum, wysłałem je e-mailem.
Jeżeli nie otrzymasz wiadomości, to daj znać.

Pozdrawiam 
Piotr
Otrzymałem i też daję znać...:)
Aktualnie minus pięć w szczecinie, a prognozują minus siedem. Wymrozi wszystko, to co się pośpieszyło...
Okryłem dzisiaj miejsca szczepienia.

Co do wpływu faz księżyca, to... zarost szybciej rośnie. Trzeba się częściej golić. Wpływu na winorośl, jak dotychczas, nie zauważyłem.
Maciek, jesteś ze Szczecia, to prawie z nad morza.
Zapewne zauważyłeś zależność między fazami  księżyca a przypływami i odpływami - więc powiązanie między przyrodą a księżycem istnieje :)

Jak to się ma do winorośli? Jestem pełen sceptycyzmu, ale interesująca koncepcja i sądzę, że z obserwacji, będę miał w tym roku niezły ubaw :D

P.S. Jak jeszcze nie wycinałeś korzeni podpowierzchniowych, to zaczekaj z czynnością do fazy pierwszej lub drugiej, bo w fazie trzeciej lub czwartej soki odpływają do korzeni i mógłbyś spowodować trudno do zagojenia rany.
Ważne - nie dotyczy golenia :D

Pozdrawiam
Piotr
Piotrek, u nas pływy są nie widoczne. Nawet nad morzem.
Większy efekt, daje cofka...

Już wycinałem. Usuwam je pod koniec jesieni.
Może trochę nie na temat, ale do 9-go lutego, żadnych czynności na winnicy, wykonywał nie będę :)

Jako, że zwolniły się odrobinę moce przerobowe, postanowiłem zająć się dziką różą - będzie smaczne winko :)

[attachment=27351]

Pozdrawiam 
Piotr
Cytat:Jako, że zwolniły się odrobinę moce przerobowe, postanowiłem zająć się dziką różą - będzie smaczne winko [Obrazek: smile.gif]

Piotrze, nie boisz się jakiejś "rewolucji" w wątku po tym wpisie ;)
Załatwiałeś jakąś " dyspensę" ;)

Tylko żartowałem, post do wygaszenia.
Roman, o ile mi wiadomo, to w niewielkim stopniu, sporadycznie, zupełnie na marginesie, jako przerywnik, można czasami wstawić informację, odrobinę odbiegającą od właściwej tematyki - administratorzy "głowy nie urwią", byleby nie przeginać i pisać w dobrej wierze i bez złośliwości.

Generalnie,  jak zauważyłeś, piszę na temat i rzadko wybiegam poza kontekst - podkreśliłem, aktualnie na winnicy nic nie czynię do 9-go lutego, więc pomyślałem, że jednocześnie, jest to dobry moment na omawianą "wstawkę" - wino będzie pyszne :)

Pozdrawiam
Piotr
Udanego nastawu! :)
Oby było jeszcze lepsze od Tarniny, degustowanej w Sierakowie. Choć... z drugiej strony... ciężko będzie!
Jednak wiem, że masz dobrą rękę więc udanego nastawu!
Dzięki chłopaki! Osobiście dopilnuję tego, że i to wino zadegustować będziecie musieli :) - na czysto powinno wyjść ok 50l.

Można byłoby pokusić się o porównanie, choć może bardziej z białymi, np. z kupażem Kwiat Czarnego Bzu/Ałycza - Maciek, to ostatnio próbowałeś, a Włodkowi nie było dane...

Pozdrawiam 
Piotr
Niewątpliwie coś mnie ominęło... Mam nadzieję odrobić straty!
Co ze Strzałkowymi warsztatami? Jestem spragniony.. degustacji! :)
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19