16-01-2018, 12:31
Witam wszystkich.
Właśnie zamierzam robić wino z arbuza (5 litrów) do którego chciałbym dodać około 1 litr nektaru ananasowego z kartonu Tymbark. W składzie tego nektaru jest wymieniony stabilizator - pektyna. Oczywiście wiem, że sok z kartonu nie może zawierać konserwantów. Z tego co wyczytałem na internecie, pektyna (E440) to nie konserwant, tylko należy do grupy emulgatorów. Jak myślicie, czy można dodać do nastawu ten nektar? Czy nie zaszkodzi drożdżom?
Pozdrawiam. Tadeusz.
Właśnie zamierzam robić wino z arbuza (5 litrów) do którego chciałbym dodać około 1 litr nektaru ananasowego z kartonu Tymbark. W składzie tego nektaru jest wymieniony stabilizator - pektyna. Oczywiście wiem, że sok z kartonu nie może zawierać konserwantów. Z tego co wyczytałem na internecie, pektyna (E440) to nie konserwant, tylko należy do grupy emulgatorów. Jak myślicie, czy można dodać do nastawu ten nektar? Czy nie zaszkodzi drożdżom?
Pozdrawiam. Tadeusz.