Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Stabilizator - pektyna - w nektarze z ananasa
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam wszystkich.

Właśnie zamierzam robić wino z arbuza (5 litrów) do którego chciałbym dodać około 1 litr nektaru ananasowego z kartonu Tymbark. W składzie tego nektaru jest wymieniony stabilizator - pektyna. Oczywiście wiem, że sok z kartonu nie może zawierać konserwantów. Z tego co wyczytałem na internecie, pektyna (E440) to nie konserwant, tylko należy do grupy emulgatorów. Jak myślicie, czy można dodać do nastawu ten nektar? Czy nie zaszkodzi drożdżom?

Pozdrawiam. Tadeusz.
Możesz dodać bez obaw nie zaszkodzi drożdżom. Pektyny występują w wielu owocach.
Dzięki za odpowiedź.
Obawiam się tylko, że po dodaniu tego nektaru możesz mieć problemy z klarowaniem wina. Ale może się mylę...
No właśnie poszperałem w internecie i chyba masz rację z tym klarowaniem. Poza tym pektyny są głównym źródłem powstawania metanolu w winie. Muszę się zastanowić nad tym nektarem. Chyba dodam jakiś inny sok.
Proponuję arbuza zjeść. To nie jest surowiec na wino. Ale kto komu zabroni...