Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: wodorowęglany
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Opisany juz wielokrotnie był wodorowęglan sodu, wodorowęglan potasu, a co z wodorowęglan amonu, który tez jest odkwaszaczem ?
Osobiscie bym raczej nie decydował się na dodawanie jonów amonowych do wina. O ile sód i potas i tak tam w jakichstam ilosciach są, poza tym człowiek wchłania tego tałatajstwa tony soląc sobie obiadki tak czy inaczej, o tyle z "enhaczwórką" bym raczej starał się byc ostrożny. Do ciasta można wspomniany przez ciebie wodorowęglan amonu stosowac z powodzeniem, gdyż po jego rozkładnie termicznym amoniak po prostu się ulatnia. Ale tak do cieczy spożywczej? Brr.
No własnie, obrobke teramiczną znam, dlatego pytam jak to wyglada w napojach dlatego bo kwasny weglan amonu jest zaliczony do regulatorów kwasowosci tak jak potasu i sodu
Byłbym też ostrożny z dodawaniem jonów amonowych. Odczyn wina jest z pewnością kwaśny, dlatego też raczej nie poczujemy zapachu amoniaku z wina, natomiast trzeba pamiętać, że azot (jak i fosfor) jest pożywką dla bakterii. Nie wiem jak to by wpłynęło na ich rozwój.
W dysuksji nad wodorowęglanami lub ogólnie odkwaszaczami zastanawiam się dlaczego nikt nie pisze tutaj o.. węglanie wapnia (kredzie) - sam węglan jest nierozpuszczalny, więc jego nadmiar nam nie zaszkodzi, zaś powstające sole wpaniowe kwasów organicznych też często są nierozpuszczalne, więc opadną na dno i w ten sposób pozbedziemy się ich.
Wiem, że właśnie R. Mysliwiec pisał o kredzie w "Winie z własnej winnicy".

Pozdrawiam,

Nikodem
Cieślak też pisał, więc chyba większość zainteresowanych (i oczytanych) o tym wie :cool:
Cytat:Wysłane przez nikodem
dlaczego nikt nie pisze tutaj o.. węglanie wapnia (kredzie) -

Oj, pisano, pisano. W skrócie sole wapniowe dość niekorzystnie wpływają na smak wina, czego sam kiedyś doświadczyłem.

Pozdr
No kurde, smakuje jakbyś ścianę zlizywał. Trzeba bardzo ostrożnie jej używać.
Wracając do tematu: jeśli jony amonowe są niewskazane, to co z pożywką?
Cytat:Wysłane przez lolo
No kurde, smakuje jakbyś ścianę zlizywał. Trzeba bardzo ostrożnie jej używać.

.. a więc jednak sole wapniowe kwasu szczawiowego, winowego, bursztynowego w takim stężeniu rozpuszczają się w winie i wpływają istotnie na smak... no, dobrze wiedzieć, dzięki za radę :uczen:
Cytat:Wysłane przez jako
Wracając do tematu: jeśli jony amonowe są niewskazane, to co z pożywką?
Pożywkę zżerają drożdże i w gotowym winie jej już nie ma.