Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Nastepne pytania poczatkujacego
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
W ten weekend bede zlewal 8L trojniaka znad osadu na dwa razy po 4L. Bede go siarkowal. 
Mam dwa pytania z ktorymi potrzebuje troche pomocy.

1. 24 godziny po siarkowaniu, chce go domiodzic. Jak to zrobic dokladnie zeby dodany miod sie dobrze zmieszal bez napowietrzania nastawu? Wiem ze mieszanie jest jedynym sposobem...dokladniej, ci ktorzy maja w tym wprawe...jest na to jakis tajemniczy sposob o ktorym poczatkujacy taki jak ja nie pomyslal?

2. Po domiodzeniu, chcialbym dorzucic korzen selera. Czytajac to kazdy przepis pisze zeby korzen gotowac z miodem na poczatku tak jak sie robi Kasztelanskiego. Czy ktos probowal dodac ten korzen po burzliwej (mniej wiecej tak jak by sie dodawalo imbir)? Wiece moze ile na 4L nastaw...i....co by jeszcze dobrze pasowalo z korzeniem selera?


Dzieks