Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Miod Spadziowy/Zapach
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam serdecznie, 

mam miodek nastawiony 1,5 roku temu na miodzie lesnym/spadziowym. 3 litry miodu + 9 litrow wody wiec trojniak. Z dodatkow: kilka gozdzikow i cala laska wanilli (i tu raczej przesadzilem). Nie pamietam jakie drozdze ale to byly suche ze spozywczaka w papierowym opakowaniu, na pewno nie aktywne. Zlewany 2 razy, pierwszy raz po pol roku. Nie sycony!

Troche sie martwie. Miodek jest pieknie klarowny ale raczej niepijalny, wali starymi skarpetami. Stoi w piwnicy w ciemnym i chlodnym miejscu. Plan jest taki zeby odczekac jeszcze rok-dwa. Moze ktos bardziej doswiadczony podpowie co robic... Zapomnialem dodac ze miod robie po raz pierwszy ale mam spore doswiadczenie w winach owocowych. 

Pzdr 

Bachus
3 litry miodu + 9 litrow... mi to wygląda na czwórniaka ;)
A co do wpływu wanilii i goździków na smak to nie pomogę. Sam na razie czekam na mój pierwszy miodek z dziką różą ale niestety jeszcze z roczek muszę poczekać na pierwsze próby smakowe. Wydaje mi się, że pierwsze zlewanie po pół roku to trochę późno i może przeszło niestety drożdżami.
Sam pije po około trzech miesiącach i z tego co widzę tu to jest błąd.
Ile według ciebie muszę odczekać żeby smak był  idealny.