Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Miód pitny na upalne dni.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Parę dni temu polewałem w Gostomii miód z bergamotką , teraz podaję pełen przepis.

 Na 6 litrow odfermentowanego trójniaka z delikatnego miodu wielokwiatowego dajemy do cichej fermentacji :
1. 200 ml soku z limonki
2. 30 gram imbiru pociętego w cieniutkie paski
3. 15 gram suszonej skórki bergamotki

   Imbir trzymany w naastawie ok. 3 tygodni, bergamotkę góra 5 dni, warto także dodać skórkę z cytryny.
Latem świetnie smakuje schłodzony z lodówki.

monika7

Dla mnie to każdy miód pitny z lodem będzie dobry na upał, ale ten brzmi ciekawie.
Tylko skąd zdobyć skórki bergamotki?
Ze strony twojbrowar.pl

monika7

Będę we Wrocławiu 20-21 czerwca, to może zajrzę do ich sklepu stacjonarnego. Mam nadzieję, że mają tam taki sam wybór jak online.
To nie tylko na upalne dni dobry miodzik...... no przeciez testowalim w Gostomii!!
I nawet ja przetestowałem. Pyszny był ten miód jak zresztą wszystkie inne Twoje, ale takiego jeszcze nie piłem. Świetny był.
Kurcze nigdy miodu nie próbowałam na upalne dni, zawsze tylko na choróbska w zimie :) . Muszę spróbować.
Zrobiłam i świetnie się sprawdza w upalne dni :) Dzięki