Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Miód imbirowy Czwórniak -pierwszy w życiu
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam wszystkich miodosytników, mam kilka pytań co do miodku który za kilka dni będe nastawiał
Kupiłem w tym celu nowy balon 20l,mam 5 litrów miodu wielokwiatowego
1.Czy nastawiać cały balon odrazu tzn.czy sycić 5 l miodu i 15 wody czy rozłożyć to na raty?
2.Kiedy dodać imbir,czy odrazu czy może później na cichą fermentacje?
3.Jaką ilość imbiru polecacie na taki nastaw?I w jakiej formie?pokroić go na kawałki,czy może zetrzeć na drobno?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wskazówki
Pamiętaj o tym że czwórniak to miód wytrawny.
A po co chcesz sycić, masz miód z niepewnego źródła.
Ja robiłem trójniaka imbirowego i na 13l dałem 100 g imbiru w plasterkach, moim zdaniem miodek wyszedł bardzo dobry, czwórniaka nie robiłem ale sądzę że imbiru powinno dodać się dużo mniej :niewiem:.
Miód mam z bardzo dobrego źródła i zastanawiam sie czy nie zrobic go na zimno
Wiem że wyjdzie wytrawny wiec po roku go zdegustuje i ewentualnie domiodze żeby poprawic słodkośc
Domiadzanie czwórniaka to jak zaczynanie od nowa nastawu, jak się ruszy to kolejny rok klarowania i dalsze zmiany smaku.
Do trójniaka na 30l dałem 400g startego na tartce imbiru, niesycony, do burzliwej, i ledwie go czuć po dwóch latach.
PS: 20l w 20l balonie. Odważnie.
Burzliwa pójdzie w wiaderku 33 litrowym,więc spokojnie
Ja robiłem taki miodek imbirowy , tylko go później lekko dosładzałem miodem i wyszedł super , oczywiście dosładzanie było moim wyborem .