Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Czrnoporzeczniak
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Wzorem Bouliego postanowiłem zrobić miodek pitny ale nie z wiśni tylko z porzeczek czarnych jako że porzeczki obrodziły i nawet w skupie plantatorom płacą po 25 gr /kg. Impulsem do tego była butelka takiego miodku czwórniaka którą dostałem od Kolegi pszczelarza na zlocie , czy spotkaniu integracyjnym na jednym z forów pszczelarskich. Porzeczki i miodek mam swoje więc koszty nie wchodzą w grę , tylko kto to wszystko ewentualnie wypije  ?? Jako że co roku coś nowego robię . Ale tym będę się martwił później.
Otóż nastawiłem czwórniaczka z porzeczek czarnych na miodzie z fermentacją w miazdze , minęło już dwa dni  tej fermentacji i chyba oddzielą teraz miazgę od nastawu i przeleją zawartość z wiaderka do balonu , bo nie chcę żeby wyszedł za mocny porzeczkowy klimat , a jedynie lekko porzeczkowy. Kiedyś robiłem wina porzeczkowe ale były za ostre w smaku prze zbyt dużą dawkę porzeczek i chciałem tego uniknąć.
W tej chwili porzeczek dałem za dużo i chyba po przelaniu do balonu rozrzedzę go sytą miodową do mniejszego stężenia i żeby kolorek wyszedł różowy a nie ciemno czerwony i smak delikatniejszy. Pytam doświadczonych Kolegów czy można coś do nastawu jeszcze dodać żeby wzbogacić walory smakowe takiego miodku ? Chętnie skorzystam z sugestii bo nastaw ma dopiero dwa dni i można jeszcze coś w nim zmienić ?
Pozdrawiam
No więc zlałem ten miodek do balona szklanego . Blg początkowe 27 . Wyszedł kolor w połowie różowy  , nie mam wzornika RAL  żeby dokładniej określić kolor , może zdjęcie ?
Zastanawiam się nad dodaniem czegoś dla podniesienia goryczki , chmiel raczej odpada , muszę to przemyśleć co ??? może skórka pomarańczy ?  I mam zamiar później miodek lekko dosłodzić miodem . Aromat porzeczkowy super , ale czegoś mi jednak brakuje do kompozycji zapachowo smakowej ?
Dadaj aronii, uzyskasz ciemniejszy kolor i doda cierpkości. Oczywiście z aronią trzeba uważać bo łatwo przeholować.
Moim zdaniem można dodać taniny, daje ona winom gorzkawy posmak, powinna pomóc.
Podepne się pod temat.

Nastawiłem miód trójniak, z czarna porzeczka nie sycony. Aczkolwiek po nocy dość intensywnie fermentuje i pojawił się wysoki korzuch
Czy to normalne ?? [Obrazek: ee98cbfbebbb5ae800c8c7ff96dad96e.jpg][Obrazek: 6806dfacf5c6d0e4c2c63c8a006afd1b.jpg]

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
No ładnie Ci fermentuje .  A tak dobrze że przypomniałeś , muszę zajrzeć do swojego porzeczniaka . Ja nie trzymałem długo z owocami żeby nie uzyskać zbyt ciemnej barwy .
Czy wszystko ok? Nie jest to żadna pleśń czy coś podobnego?

Nie ma tam żadnej pleśni, piana, drożdże i czapa owocowa.
Ufff. Dzięki.

Zastanawiam się też czy kolor się utrzyma, bo większość miodów jest jaśniejsza

Pleśń raczej nie , wygląda mi to na normalną pianę . Ale dla poprawienia fermentacji zamieszaj nastawem.
Właśnie się dziwiłem bo fermentuje też trojniak z wiśniami w identycznych proporcjach i piany praktycznie nie ma ...

Bo miazga porzeczki ma bardziej galaretowatą strukturę niż wiśnia.

monika7

(04-10-2018, 20:48)Fallinmonkey napisał(a): [ -> ]Ufff. Dzięki.

Zastanawiam się też czy kolor się utrzyma, bo większość miodów jest jaśniejsza

Mam miód (trójniak) z czarną porzeczką, robiony latem i na razie ciemny kolor się utrzymuje.