Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Czarna Porzeczka, pierwsza w życiu
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
Mam prośbę o weryfikację mojego przepisu.
Korzystając z przepisu z wino.org.pl przepisy gdzie jest na 17% 10 l - 2,5 l soku, 2.8 kg cukru, 6 l wody.
Licząc, że z 1 kg otrzymam 0,6 l syropu chce dać na 5 l - 2,3 kg czarnej porzeczki, 1.4 kg cukru,
3 l wody.
I mam pytanie czy mogę fermentować np: 5 dni czy fermentować w miazdze 2 tygodnie jak pisze 
dużo osób na forum.
Narazie dałem do miazgi 1,5 l wody i 0,5 kg cukru i fermentuje 2 dni.
Twoje proporcje wydają się być sensowne:
a) 2,3kg porzeczki * 0,6L/kg = 1,38L soku porzeczkowego
b) 1,4kg cukru. Ten cukier ma objętość 1,4kg * 0,6L/kg = 0,84L
c) 3L wody

Razem bęziesz miał 1,38L + 0,84L + 3L = 5,22L nastawu.
Moc wina będzie 1400g / 17 / 5L = 16,47% Skorzystałem ze znanego wzoru na procentową objętościową zawartość alkoholu w gotowym produkcie:

zawartość procentowa alkoholu = cały cukier w gramach / 17 / objętość nastawu w litrach

Wartość 17 to pewna uśredniona stała, która informuje o możliwościach przerobowych (cukru na alkohol) drożdży.
W powyższym wyliczeniu nie uwzględniłem cukru zawartego w porzeczkach. Troszkę go tam jest więc rzeczywiście przepis jest na 17%.

Rozwodnienie wina: generalnie panuje zasada by nie rozwadniać win lub starać się dodawać jak najmniej wody do nastawu. Z racji tego, że czarna porzeczka jest owocem i kwaśnym ale i też ekstraktywnym, to można na każdy litr soku porzeczku dodać ze 2 litry syropu cukrowego i wino będzie miało wtedy jeszcze jakiś smak. Twoje proporcje wskazują, że powinno być w miarę dobrze (jak skosztujesz później swojego wina to wyciągniesz sobie wnioski i polepszysz swój przepis).

Ja bym chyba się skłaniał by fermentować w miazdze dłużej te porzeczki. W skórce owocu znajduje się barwnik, który przejdzie do nastawu i wino będzie bardziej ekstraktywne. Jak masz więcej owoców to zrób więcej tego wina. Za chwilę się okaże, że po pierwszym obciągu z tych pięciu litrów zostanie ci dużo mniej, itp. itd.
To doda jeszcze 1 kg czarnej porzeczki i syropu cukrowego w sumie 4 l i 2 l soku wyjdzie
2 l i bedzie 6 l wina.