Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY - MIEJSCE NA WPISY
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3
Cytat:Wysłane przez Misza
A czym się różni areometr od aerometru :pytajnik:;)
Czy to prowokacja ??
A poważnie to różnią się skalą i zastosowaniem. (chyba :niewiem: )
Cytat:Wysłane przez Misza
A czym się różni areometr od aerometru :pytajnik:;)

Aerometr to przyrząd do pomiaru zawartosci alkoholu w winie na podstawie zdolnosci latania uzyskiwanej po jego wypiciu :big: ;)
Cytat:Wysłane przez Rafaello
trochę się powtórzyłeś ;)
Przepraszam, rzeczywiście (już poprawiłem). To wina pustej komórki w Excelu oddzielającej hasła z wątku i hasła ze strony głównej, która wprowadziła zamieszanie przy sortowaniu. Może to też trochę wina pośpiechu.

Cytat:Wysłane przez Rafaello
ale to nic, poprosimy cię (ja i marG) byś przesłał któremuś z nas definicje do tych haseł :big:

Te trudniesze to oczywiście wolnej chwili podeślę, ale nie będzie to prędko (może coś na raty); natomiast te łatwe to chyba nie muszę:) - na pewno sobie poradzicie - napisałem je jedynie gwoli uporządkowania indeksu.

Pozdrawiam
Tomek
Cytat:Wysłane przez marG
NP. zraz - osobiście jadam zrazy i nawet winem przepijam, ale zapewne chodziło o Szczepienie roślin - a może nie??
Myślę, że to przesada:(.
Jest podkładka i jest zraz - to chyba dla kogoś kto się zajmuje winiarstwem jest dość zrozumiałe. Nie sądziłem, że tworzymy indeks kulinarny:)
Tłumaczę więc:
zraz to naszczepiany na podkładkę fragment zdrewniałej, jednorocznej łozy, z którego wyrosną pędy zielone;
podkładka (nie pod myszkę :)) - fragment zdrewniałej, zeszłorocznej latorośli na którą zaszczepiamy zraz i z którego wyrosną korzenie.
Czy ja naprawdę muszę wyjaśniać na tym forum podstawowe rzeczy? :uff:

Pozdrawiam
Tomek
No nie unos się, chodzi o to że nasz index niedługo będzie BARDZO obszerny, a w założeniu miały być tylko podstawowe pojęcia związane z WINIARSTWEM.
Od winorośli jest strona www.winogrona.org i może nie ma potrzeby wchodzić w ten temat.
Mają nawet tam słownik wprawdzie ubogi ale jest.
No to ja tez tłumaczę - densymetr wykorzystujacy prawo Archimedesa do pomiarów gestości cieczy to AREOmetr, nie zaś "aerometr". Słowo pochodzi z greki od greckiego araios - czyli cienki, rzadki.
marG! Winorośl immanentnie jest związana z winem. W związku z tym nie amputujmy tej dziedziny. Tym bardziej, że za moment zaczną się nasze własne prace nad "WINA GRONOWE" i "WINOROŚL i WINNICE".

Inna sprawa, że podchodźmy do całego przedsięwzięcia na sposób rozsądny. Rozumiem przez to, że osoba wpisująca nowe hasło ma przynajmniej w zanadrzu objaśnienie.

Można przyjąć, że w INDEKS, który zawiśnie na stronie mac. nie będzie po prostu haseł, które nie mają wyjaśnień i zieją pustką. Nie?
Cytat:Wysłane przez Witek


Można przyjąć, że w INDEKS, który zawiśnie na stronie mac. nie będzie po prostu haseł, które nie mają wyjaśnień i zieją pustką. Nie?

Oczywiście że nie. Wpisujemy powoli wyjaśnienia.

Co do winorośli to zrobimy jak chcesz, chociaż przecież wielu z NAS udziela sie w winoroslowym forum i tam szuka porady.... no nie wiem....na razie powpisujemy wszystko a potem się zobaczy...
Nie można mówić, że "jak chcesz", bo ja nie jestem tutaj duchem świętym. Po to sie bawimy w metodę projektową, by uklepać konsensus na możliwie najszerszym forum.

Osobiscie optowałbym raczej za nie zamieszczaniem tematów HighVoltage. Jak znam życie - wyjdzie z tego awantura. Prędzej, czy później.
Witek, to chyba jednak Ty jesteś tu "spiritus movens", a "spiiritus flat ubi vult".
(duch objawia się tam, gdzie chce). :diabelek:
Sawer, ja urodziłem sie w czasach, kiedy obowiązujące było określenie: Kontrola podstawą zaufania. Jedni przypisywali "toto" Soso, inni tow. tow Berii. :co_jest::tancze:
Zachęcamy wszystkich do przeglądania powstającego INDEXu - proszę przysyłać uwagi i wyłapywac błędy , będziemy zobowiązani.
No dobra, to czepiam się dalej :

Jak zauważył już DarekRz aerometr powinien zniknąć, bo to pomyłka (bardzo częsta)

Nie bardzo rozumiem w jaki sposób ten spirytus z opisu co to Aguardiente jest pozbawiony smaku. Toż nikt go tego smaku nie pozbawia. On ma swój smak, tyle, że dość neutralny i czego jak czego, ale zapachu PORTO ( nie porta) nie zdominuje.

Z definicji alkoholu: "Źródłem cukrów są zwykle zboża (pszenica, kukurydza, jęczmień) oraz ziemniaki i agawa." - a cukier znajdujący się w owocach?! Ja do wina żadnej agawy ani ziemniaków nie dodaję.

Aperitif to raczej napój alkoholowy podawany przed posiłkiem dla zaostrzenia apetytu. To może być to, co opisaliście, ale może być równie dobrze kieliszek białego czy różowego wina czy koktail

W opisie BIB - "sposób korzystania z opakowania, z którgo klient pobiera wodę przez kranik" Bag in Box służy raczej do przechowywania wina niż wody. Możnaby napisać coś o tym jak one są skonstruowane czyli o tym, że we wnętrzu kartonowego pudełka znajduje się worek z winem, który kurczy się w miarę jego opróżniania nie zasysając powietrza. Tego typu opakowania napełniane w środowisku azotu

"CADILLAC, słodkie , bordoskie wino , trochę w stylu Sauternes." - raczej białe wino likierowe pochodzące z Cadillac w regionie Bordeaux.Podobne do Sauternes. ( na marginesia uwaga - podobnych win jest mnóstwo, dlaczego akurat Cadillac, a nie chociażby Jurançon, Lupiac czy Pacherenc?

Jeśli macie ochotę to do chorób winorośli możecie dorzucić i moje opisy. Jest kilka takich, których nie ma na winogrona.org choć oczywiście lista daleka jest od bycia kompletną.

Do opisu cyjanowodoru dodałabym,że powstaje z amygdaliny obecnej w pestkach niektórych owoców np śliwek, brzoskwiń, moreli, wiśni, czereśni, jabłek - istnieje niebezpieczeństwo wyekstrahowania HCN czy KCN w trakcie ich maceracji w alkoholu czy fermentacji całych owoców.

Jagoda to nie tylko owoc winorośli. Protestuję w imieniu porzeczek, agrestu, borówek, czarnego bzu itd.

"CHAI, naziemna piwnica na beczki w Bordeaux" Po pierwsze nie tylko w Bordeaux, po drugie.... Chai po francusku znaczy coś pomiędzy piwnicą a halą. Może być oczywiście "chai de barriques"- czyli pomieszczenie na beczki, ale równie dobrze może być "chai des blancs", "chai des rouges" - pomieszczenie w których produkuje się białe lub czerwone wina.
Projekt INDEKS jest - jak widzę - już niesamowicie zawansowany?
A może by tak go, ciach, jako oddzielny zakładek na Hauptmenu? I pod spodem każda już literka oddzielnie? Hę?
Możesz CIACH go zrobić. Tylko wcześniej kopie zrobie ;)
Na razie troszke zwolnimy, bo mnie znowu każą za DUŻO pracować a Raffaello poszedł na zasłużony wypoczynek.


Aga WIELKIE DZIĘKI za konstruktywne uwagi, WSZYSTKIM INNYM też dziękujemy - oczekując na WIĘCEJ.
No się myknie Wasz trud dotychczasowy do nowej zakładki na głównym menju, ale nie do końca potrafie powiedzieć kiedy, bo:

- Oddział Pomorski SWiMP balanżkuje dzisiaj w Ryjewie, d. Rehau i będzie na pewno hau, hau! :slinka::pijemy::polewam::jedzenie:,

- napór jest ze strony innych białych plam wzmożony,

- wolno to mi idzie, bo kiedy mam darmowy Net, to max. szybkość transmisji jest jedynie 26-28kB/s. To i wieszanie i sprawdzanie idzie jak ślimak po lodzie, do tego po górę.
Jak zwykle mogę pomóc :)
Praca, zasluzone odpoczynki, u niektorych balanga...:polewam: To ja jade na narty.:big:
Mała sugestia - czy nie warto zastąpić nazwę Silva rerum po prostu Słowniczkiem?
Brzmi bardziej banalnie, ale jest łatwiejsze do interpretacji, a Silva rerum bedzie przywodziło na mysl całkiem cos innego, zbiór przeróżnych zagadnień.

Proponuję wprowadzić hasła typowe dla miodosytnictwa:
- miodsytnia
- miodsytnik,
- miodwar,
- nabijanie kotła,
- warzenie - sycenie
- szypilka, szpienie,

Wybaczcie może dla nas sa one oczywiste, ale spotkałem sie z dziwnymi tekstami np. w "Polskiej karczmie" Baranowskiego, który "miodsytnią" nazwał knajpę gdzie serwowano miód pitny...

Oraz nazwy typów miodów (gł. owocowych):
dereniak
maliniak - malinnik
Lipiec -
Wiśniak - wiszniak ( 2 wersje tj. słodka wódka i miód pitny)
(pytanie jak daleko isc? podac wszystkie znane?)

te są chyba najważniejsze.

Oraz bednarstwa:
- kufa,
- pipa,
- wronka,


Proponuje też jednak ujecie słownictwa piwowarskiego, chociażby ze względu na miodosytnictwo, które z tej działki wiele zapożyczało.


pozdr
Paweł
CIĘCIE WINOROŚLI - patrz: winogrona.org.pl
powinno byc CIĘCIE WINOROŚLI - patrz: winogrona.org
Alembik, to także wódka wytrawna tzw. przepalanka.
Butelka - opis butelki jest wg mnie zbyt szczegółowy, proponuję:
"Butelka - naczynie szklane lub ceramiczne, służące do przechowywania płynów. Zamknięcie może stanowic: korek, kapsel, zakrętka ... ". Dalszy opis butelki mógłby zostac.
Ludzie :wykrzyknik:

1. Zdecydowanie PROSIMY, abyście przesyłali marGowi lub Rafaellowi mailem DEFINICJE słów, które tutaj zamieszczacie! Inaczej tworzenie tego indeksu przeciągnie się w nieskończoność, a nasi koledzy umrą z wyczerpania.

2. Zdecydowanie PROSIMY, abyście zamieszczali tylko takie wyrażenia, które są specjalistyczne i charakterystyczne dla winiarstwa, miodosytnictwa i nalewkarstwa i wykraczają poza poziom szkoły podstawowej! Zależy nam na zawężeniu i uściśleniu problematyki, bo nie ma przecież sensu tworzyć drugiej Wikipedii.
Dobra - była mała przerwa - ale już sie biore do roboty ;)
DO tej pory na maila czy PW nie napisał mi NIKT.
Mam nadzieje że Rafaello ma większe powodzenie :kwasny:
Trochę uzupełniłem. W tym tygodniu będzie pewnie więcej uzupełnień. Publikuję wyjaśnienia haseł tutaj ażebyśmy mieli szansę przeczytać przed umieszczeniem w indexie i wnieść ewentualne poprawki, jeśli byłyby konieczne.

Pozdrawiam
Tomek
cisza, głucha cisza... jedynie Mycha, azbestckuat, lolo i hexe napisali, reszta niech sie wstydzi.
Ja Wam teraz pokażę :chytry: siedzę w domu na zwolnieniu, zasypię Was mailami, telefonami, wiadomościami gg he he he
Stron: 1 2 3