Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY - MIEJSCE NA WPISY
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3
Świetny pomysł, wziąc zwolnienie na pisanie INDEXU. :diabelek:
Ale nie wierzę żeby Moonjava nic nie napisał.
Ja sobie szykuję teksty do nalewek, na razie na brudno.
Jak przejrzałem ten INDEX, to się za głowę złapałem.
Wydaje mi się, że niktóre hasła są zbędne np,:
kosz do balona, korkociąg itp.
Przecież to są wyrazy ogólnie znane.
Pozdrawiam.
sawer, masz rację co do tych oczywistości.
Słownik dział uprawa winorośli od S czyli od szczepienia
Podkładka
typ podkładki
dodór podkładki
szczepienia na miejscu
sz. podziemne
sz. nadziemne
sz. zielne
sz. kombinowane
przyjęcia szczepień
Cytat:Wysłane przez Rafaello
cisza, głucha cisza...
Sugeruję wyjaśnianie haseł podawać na tym subforum (co zrobiłem), ażeby wszyscy czytający mieli okazję zweryfikować ich treść przed poblikacją na indexi'e.

Jeżeli dobrze zrozumiałem Rafaello
Cytat:Wysłane przez Rafaello
Chcielibyśmy z marG'iem zaprosić wszystkich chętnych do pomocy, by wpisywali tu propozycje pojęć, nazw i haseł ...
to chyba się zdekalerowaliśćie zrobić index.
W trudnieszych sprawach, w których nie dajecie sobie rady, zawsze można poprosić o pomoc (wyjaśnienie) pomysłodawcy hasła.
Napiszcie proszę, które z haseł spawiają Wam kłopoty.

Można by zastanowić się na dodaniem odnośnika przy każdym haśle "Zadaj pytanie autorowi" uruchamiające PW do niego.

Pozdrawiam
Tomek

P.S.
Bardzo proszę o ostrożne używanie dużych liter. Ich użycie oznacza krzyk i nikt nie lubi, jak się na niego krzyczy.
Cytat:Wysłane przez sawer
Świetny pomysł, wziąc zwolnienie na pisanie INDEXU. :diabelek:
Święte słowa, ale nie każdy może sobie na nie pozwolić.

Cytat:Wysłane przez sawer
Jak przejrzałem ten INDEX, to się za głowę złapałem.
Wydaje mi się, że niktóre hasła są zbędne np,:
kosz do balona, korkociąg itp.
Przecież to są wyrazy ogólnie znane.
No tak. Trzeba jednak pamiętać, że jest to index winiarski i czytający będą oczekiwali wyjaśnienia wątpliwość nigdzie nie wyjaśnionych. Np.:
Kosze - wiklinowe, plastikowe pełne, plastikowe ażurowe, metalowe, stelaże drewniane. Ich zalety i wady, dostepność, możliwość wykonania samemu (rysunek) itp.
To samo dotyczy korkociągów, butelek, korków i innych wydawałoby się banalnych i oczywistych pojęć - wymagających "winiarskiego" opisu. Warto pamiętać, że szczegółowe informacje znajdują się rozproszone w różnych miejscach forum. Wydaje się, że ten index jest najlepszym miejscem na streszczenie i uporządkowanie wiedzy.

Pozdrawiam
Tomek
Święte słowa, święte słowa :ysz: patrzcie ich... myślicie, że to wczasy. Ile mniej kasy dostanę przez to.
Cytat:No tak. Trzeba jednak pamiętać, że jest to index winiarski i czytający będą oczekiwali wyjaśnienia wątpliwość nigdzie nie wyjaśnionych. Np.:
Kosze - wiklinowe, plastikowe pełne, plastikowe ażurowe, metalowe, stelaże drewniane. Ich zalety i wady, dostepność, możliwość wykonania samemu (rysunek) itp.
...
TomekK świetniy pomysł, jeśli to wszystko opiszesz i narysujesz, prześlesz do mnie, to ja to umieszczę w indeksie OK?:glowa_w_mur:
Kurcze, o tym można właśnie pogadać na forum, wymienić doświadczenia itp.
Również uważam, że co niektóre pojęcia są zbędne w indeksie. Watro tu wypocić się nad hasłami, których nie znajdziemy w necie itd.
Zrobi się nam z tego śmietnik, aż w końcu opisywać będziemy takie pojęcia jak np. kauczuk - substancja używana do wytwarzania korków z dziurka w środku do zatykania gąsiorów.
No kurcze ludzie bez przesady.
Cytat:Wysłane przez Rafaello
... aż w końcu opisywać będziemy takie pojęcia jak np. kauczuk - substancja używana do wytwarzania korków z dziurka w środku do zatykania gąsiorów.
No kurcze ludzie bez przesady.

Nie zapomnijmy aby zdefiniować dziurki w tym korku :diabelek::jezor:, do czego służy, z czego jest zrobiona i jakie wielkości i głębokości może mieć :jezor:
Jeśli tak to usuńmy z index'u:
białko, cantina, dymion, esencja, filtr, kapturek, kolba, koloid, lejek, maceracja, miareczkowanie, nastaw, odczyn, osad, pasteryzacja, pektyny, perlit, ph, pożywka, procent, przyprawy, redukcja, refraktometr, rehydratacja, sedymentacja, separator, tłoczenie, wymrażanie, wytłoki, zacieranie, zbiory, zestaw, zioła
jako niezwiązane stricte z winiarstwem.

Ale przecież nie o to chodzi: index ma za zadanie zmniejszenie liczby pytań osób początkujących bo to największy problem Forum obecnie.
Należy zostawić nawet te najbardziej oczywiste pojęcia i przedstawić taką definicję na jaką pozwala wiedza zgromadzona na Forum.
Napiszcie, które hasła sprawiają Wam największy kłopot?

Pozdrawiam
Tomek

P.S.
Rysunek jak wygląda stelaż drewniany do balona jest w Cieślaku.
DYMION nie związany z winiarstwem?? tłoczenie?? pożywka??.
NONO No nie przesadzajmy - spokojnie...


Na razie trwa mozolne wprowadzanie wyjaśnień, ciężko powiedzieć z którymi jest problem, bo opisanych nie jest wiele.
Ale np. ALKACYMETRYCZNA ANALIZA - nie znalazłem dość przystępnego wyjaśnienia. Czekam na sugestie.
Cytat:Wysłane przez marG
DYMION nie związany z winiarstwem?? tłoczenie?? pożywka??.
NONO No nie przesadzajmy - spokojnie...

No właśnie - słuszna uwaga.
Przemysł spożywczy, chemiczny, mikrobologia, przemysł ciężki i inne używają tych samych określeń do opisywania innych rzeczy (choć np. korkociąg jest chyba tylko w winiarstwie).
Nie chodzi mi usuwanie ich z index'u tylko o podanie "winiarskich" definicji i innych szegółów, dawno na omówionych na Forum lub w literaturze. Przypominam o głównym celu tworzenia index'u jakim są pytania początkujących.

Pozdrawiam
Tomek

P.S.
Duże liery to krzyk. Proszę o stonowanie dyskusji, tak aby była rzeczowa.
Ponieważ produkcją alkoholi mogą się zajmować tylko ludzie dorośli, więc z dużym prawdopodobieństwem powinniśmy liczyć na to, że będą oni już na starcie dysponować wiedzą z zakresu szkoły średniej. Wobec tego na pewno będą się orientować, co to jest np. alkohol, spirytus, balon czy korek. Mamy prawo wysuwać takie przypuszczenia i w ten sposób zrezygnować z zaśmiecania sobie indeksu pierdołami.
Cytat:Wysłane przez Mycha
Ponieważ produkcją alkoholi mogą się zajmować tylko ludzie dorośli, więc z dużym prawdopodobieństwem powinniśmy liczyć na to, że będą oni już na starcie dysponować wiedzą z zakresu szkoły średniej. Wobec tego na pewno będą się orientować, co to jest np. alkohol, spirytus, balon czy korek. Mamy prawo wysuwać takie przypuszczenia i w ten sposób zrezygnować z zaśmiecania sobie indeksu
Cel powstania index'u to uniknięcie zbyt wielu pytań dotyczących zagadnień podstawowych, jakie padają na Forum. Jeżeli będzie ogólnikowy to tylko się dodatkowo napracujemy. Pewne podstawowe pojęcia nie są dokładnie znana nawet tzw. "starym wyjadaczom", więc im również może się przydać. Jasne, że można się ograniczyć do wyjaśnienia kilku skomplikowanych pojęć - tylko po co? każdy szukający wiedzy specjalistycznej zazwyczaj używa wyszukiwarki inteligentnie. Oczywiście opis dziurki w korku nie jest potrzebny, ani także opis procesu technologicznego produkcji kauczuku, ale przedstawienie rodzajów korków i ich wpływu na wino ma sens, tak jak ma sens uświadomienie wad i zalet użycia różnych rodzajów dymionów i różnch sposobów zabezpieczenia ich przed zniszczeniem.

Jest jeszcze jesen powód: zebranie i uporządkowanie naszej (forumowej) wiedzy w jednym miejscu.

Pozdrawiam
Tomek
Cytat:Cel powstania index'u to uniknięcie zbyt wielu pytań dotyczących zagadnień podstawowych, jakie padają na Forum
i o to właśnie chodzi - podstawowe - nie znaczy szczegółowe!! Tomek nie możemy istoty indexu sprowadzić do miary BIBLII (np Photoshopowej, czy jakiejkolwiek innej).
edycja
(przepraszam TomkaK za swoją wypowiedź jaka znalazła się w tym miejscu. Przyznaję, że była niestosowna).
Prosiłbym o zachowanie spokoju. Teskty takie jak "gościu" mogą być dla kogoś obraźliwe; na pewno zaś niemerytoryczne.
HALLO co sie stało z indexem??
Czemu ktoś go obciął :glowa_w_mur:

Czy można odtworzyć brakującą część czy zabieramy się od nowa do pracy??

Może ktoś z forumowiczów zrobił jakąś kopie??? Bo ja nie :glupek::glupek:
HELP!!!
Ja bym jeszcze dodal "CZE" jako "pozdrowienie wszystkich winiarzy" :)
Wznawiam lekko zakurzony temat. Czy znajdzie się chętna / chętny do posprzątania indeksu? W tej chwili wygląda on tak i przydałoby się pousuwać śmieci po awarii...
Cytat:Wysłane przez greg_x
...Czy znajdzie się chętna / chętny do posprzątania indeksu? ...

Zrobione ;)
Troszkę posprzątałem.
Mam prośbę , możesz zrobić żeby po naciśnięciu na INDEX na stronie głównej od razu wyświetlało właściwy index?
Niepotrzebnie trzeba się przeklikać przez podkatalogi.
Pzdr.


A przy okazji zapraszamy wszystkich do wysyłania mi na PW definicji haseł już wymienionych w INDEXIE, oraz do podsyłania nowych.
Dobra robota, marG! Zaczyna to jakoś sensownie wyglądać... :)
Zmieniłem klawisz w menu, wg. Twoich zaleceń.
Odświeżam wątek,
Jak ktoś ma za dużo wolnego czasu to prosimy o podsyłanie gotowych definicji haseł z INDEXU które jeszcze nie są zdefiniowane.



ZACHĘCAM ;)
Dla najgorliwszych czekają nagrody ;)



Wirtualny uścisk dłoni ;)

PZdr.
Coś z zakresu Ochrony roślin a majacego znaczenie w uprawie winorosli - nie znalazlem tego w slowniczku

karencja (okres karencji) - czas, który powinien upłynąć od dnia zastosowania środka ochrony roślin do dnia zbioru roślin lub produktów roślinnych przeznaczonych do konsumpcji ( Ustawa o ochronie roślin z dnia 18 grudnia 2003 r - Dz. U. z 2004 r. Nr 11, poz. 94, ze zmian.)

prewencja (okres prewencji) - czas, po zastosowaniu środka ochrony roślin, w którym człowiek i zwierzęta nie powinni stykać się ani przebywać w pobliżu miejsc, także w obiektach, wktórych zastosowano środek ochrony roślin ( Ustawa o ochronie roślin z dnia 18 grudnia 2003 r - Dz. U. z 2004 r. Nr 11, poz. 94, ze zmian.)

paszport roślin - etykieta dołączona do roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów, poświadczająca, ze spełniają one wymagania zdrowotności określone w ustawie ( o ochronie roślin z dnia 18 grudnia 2003 r - Dz. U. z 2004 r. Nr 11, poz. 94, ze zmian.)

Sadzonki winorosli wprowadzane do Polski powinny byc zaopatrzone w ten dokument.

Warto wspomniec ze wprowadzanie na terytorium Polski sadzonek winorośli (cały rodzaj Vitis) z państw trzecich tj spoza UE jest zabronione - nie dotyczy Konfederacji Szwajcarskiej :)
Vitis - Winorośl - roślina okrytozalążkowa z rodziny winoroślowatych (Vitaceae). Rodzaj Vitis obejmuje 50-60 gatunków miedzy innymi:
winorośl amurska (Vitis amurensis)
winorośl japońska (Vitis coignetiae)
winorośl lisia (winorośl labruska) (Vitis labrusca)
winorośl pachnąca (Vitis riparia)
winorośl piaskowa (Vitis rupestris)
winorośl właściwa (winorośl winna, latorośl winna) (Vitis vinifera)
winorośl zimowa (winorośl truskawkowa) (Vitis vulpina)

Owoc - jagoda

Największe znaczenie gosp. ma winorośl właściwa (V. vinifera) uprawiana od przeszło 6 tys. lat w Azji Mniejszej.


Saccharomyces - grzyby jednokomórkowe z klasy workowców. Są organizmami saprofitycznymi - żyją na podłożach zawierających cukry proste, przeprowadzają fermentację alkoholową.

Znaczenie gospodarcze mają drożdże szlachetne liczne odmiany i rasy hodowlane drożdży należące do gatunku Saccharomyces cerevisiae, wykorzystywane w przemyśle spożywczym, a zwłaszcza fermentacyjnym.

Szkodliwe z punktu widzenia przemysłu są drożdze dzikie. Wywołują one wady produktów takie jak śluzowacenie, zużywanie alkoholu, gorzknienie itp

Areometr Ballinga (Brixa)- areometr wyskalowany w stopniach odpowiadających zawartości sacharozy w g/100g roztworu. 1 % cukru = 1 st Blg
Dzięki Winniczek za wpisy. :spoko:

Umieściłem kilka definicji m.in. FILTRACJA oraz KLAROWANIE.
Definicja ze słownika wyrazów obcych, objaśnienie opracowałem na podstawie Cieślaka.
Jeżeli ktoś miałby jakiekolwiek uwagi do objaśnień, to proszę wypowiadajcie się tu.

Pozdrowionka
R
Wspaniały pomysł z tym indeksem.
Tyle tu mądrych słów już wymieniono (stopniowo będę starał się przyswajać) ale brakuje mi podstawowego od nabycia którego zaczynałem niedawno przygodę z winem - "gąsior" (nie mylić z mężem gęsi) :)
Jest też "wódka" ale nie ma "wody".

Moja propozycja
Albedo - biała, wewnętrzna część skórki cytryny o gorzkim smaku. Przy wykorzystywaniu cytrusów do wyrobu wina należy ją koniecznie odrzucić, bo zepsuje cały smak (albo jakoś tak tylko zgrabniej sformułowane) :)
Stron: 1 2 3