Zarząd Stowarzyszenia Winiarzy i Miodosytników Polskich oraz organizatorzy XI Rykowiska Winiarzy w Wysowej zapraszają do wzięcia udziału w IX Ogólnopolskim Konkursie Nalewek Domowych.
Konkurs odbędzie się w dniu 15 września w trakcie trwania XI Rykowiska Winiarzy w Wysowej: http://wino.org.pl/forum/Thread-WIELKIE-...#pid377431
W Konkursie może wziąć udział każdy, kto spełnia warunki określone w Regulaminie Konkursu, zamieszczonym w załączniku.
Zmagania konkursowe rozpoczną się w dniu 15. 09. o godz. 10.00, a zatem do tej godziny należy dostarczyć nalewki wystawiane do konkursu.
Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród oraz dyplomów przewiduje się w godzinach wieczornych w dniu konkursu na terenie ośrodka "Zacisze" w Wysowej. Osoby nieobecne (dosyłające nalewki) otrzymają nagrody drogą pocztową.
Wyślij swoje nalewki na konkurs pocztą lub lepiej dostarcz osobiście i weź udział w Rykowisku Winiarzy !
Wysyłać nalewki na Konkurs prosimy po 20 sierpnia, tak aby dotarły nie później niż 14-go września.
Adres do wysyłki:
Jan Łopaciński
Wysowa 81
38-316 Wysowa
Butelki należy zaopatrzyć w etykiety zgodne ze wzorem umieszczonym w załączniku 2 oraz wypełnione zgodnie z instrukcją. Dołączyć należy podpisaną klauzulę RODO zawartą w załączniku 3.
Wykaz nagród i sposób oceny nalewek zawarty jest w załączonym regulaminie...
Chętnych do sponsorowania dodatkowych nagród proszę o kontakt na PW>
Masz pytania? Odpowiemy w tym wątku...
Link do wątku z VIII Konkursu z ubiegłego roku : http://wino.org.pl/forum/Thread-VIII-OG%...YSOWA-2017
Zapraszamy do udziału w konkursie także hobbystów spoza Forum !
[
attachment=28145][
attachment=28146][
attachment=28147]
Cześć,
Nie do końca rozumiem regulamin:
10. Ilość wystawianych do Konkursu nalewek: 2 szt. w każdej kategorii określonej w pkt 2 w butelkach o pojemności minimum 0.2 l napełnionych w minimum 95%.
Co to oznacza?
- czy że w każdej kategorii można wystawić maks. dwie nalewki (czyli w całym konkursie więcej),
- czy że do każdego zgłoszenia muszą być dwie butelki z tą samą nalewką (o pojemności nie większej, niż 0.2L)?
(04-08-2018, 12:24)bachus_ napisał(a): [ -> ]- czy że w każdej kategorii można wystawić maks. dwie nalewki ............
Są 2 kategorie.
W każdej możesz wystawić maksymalnie 2 różne nalewki po 0,2 l każda.
Czyli - 2 x 0,2l = 0,4l i 2 x 0,2l = 0,4l
0,4l + 0,4l = 0,8 l w całym konkursie.
(04-08-2018, 12:24)bachus_ napisał(a): [ -> ]… (o pojemności nie większej, niż 0.2L)?
Nie mniejszej.
Zlotowicze też chcą spróbować.
Wyciągam wątek z mroków zapomnienia.
Dobrze, że wyciągnąłeś, bo mi tak w głowie zapadł konkurs wyłącznie cytrusowych, że jak dziś żona przyniosła mi jedną ze swoich nalewek (niecytrusowych) i mówi "chciałeś, żebym Ci coś dała na konkurs", to ją pogoniłem abarot do piwnicy.
GENERALE, pora zostać wreszcie Cysorzem, wstawiaj swoje wyroby gdzie się tylko da.
Nalewki z tego konkursu tej możliwości nie dają.
"Cytrusy" są jednym z pięciu konkursów "Cysorskich", ale oczywiście "dublety" mogą tu też trafić, jeśli spełnią wymogi Regulaminu.
Dziękuję, ale pozostanę zwykłym bogiem nad bogami. Cysorstwo nie dla mnie, człeka nadczłekowego. Nalewek nie robię, to domena żony.
A mogłem kwa przytargać limonki wielkości średniego paznokcia... Wolałem kawę
Z Regulaminu:
- do każdej butelki musi być dołączony czytelnie wypełniony, identycznie, w 2 egzemplarzach i nietrwale przytwierdzony (np. gumką recepturką) formularz zgłoszeniowy, który stanowi załącznik Nr 1 do niniejszego Regulaminu.
Z Formularza etykiety:
Tą część trwale przyklej do butelki
Tą część przymocuj recepturką do butelki.
No, to jak w końcu zrobić??
Czyli jedną etykietę przylepiamy na stałe do butelki, a drugą przytwierdzamy do butelki gumką??
Ja bym jedną przyklejał zaś drugą mocował recepturką, ale SWiMP i Jasiu mają ostatnie słowo.
Z resztą w pierwszym poście na dole załączonej
etykiety jest dokładny opis jak postąpić.
Coś tu za cicho w temacie.
Pełna konspira.
20 butelek już przygotowane.
(19-08-2018, 19:39)tata1959 napisał(a): [ -> ]Ja bym jedną przyklejał zaś drugą mocował recepturką, ale SWiMP i Jasiu mają ostatnie słowo.
SWiMP w osobie Erikosa się wypowiedział... teraz tu Jasiu!
"Anonimową" część etykiety PRZYKLEJAMY, drugą z danymi osobowymi mocujemy recepturką.
Przepraszamy za niejasności w regulaminie!
To było ostatnie słowo. Howgh! Powiedziałem!
A do jakiej kategorii powinienem zaliczyć nalewkę, której składniki po 50% są owocowe i ziołowe? Wedle upodobania?
Przykład: malina z papryczką habanero
(21-08-2018, 12:06)Majerotto napisał(a): [ -> ]A do jakiej kategorii powinienem zaliczyć nalewkę, której składniki po 50% są owocowe i ziołowe? Wedle upodobania?
Wg mnie wedle twojego upodobania, ale pamiętaj, że w nalewkach nieowocowych jest zwykle mniejsza konkurencja.
(21-08-2018, 12:06)Majerotto napisał(a): [ -> ]A do jakiej kategorii powinienem zaliczyć nalewkę, której składniki po 50% są owocowe i ziołowe?
Jeśli na 1 kg malin dałeś 1 kg habanero, to masz nalewkę 50% na 50% owocowo - warzywną. Mam nadzieję, że tak ne jest z uwagi na zdrowie Jury.
Niechybnie szykuje się kolejny zamach na komisyję konkursową. Kilka prób zamachów w swoim życiu przeżyłem. Ale Jasiu taka mieszanina może być trudna do przeżycia
Próba zastraszenia komisji?
To pytanie było czysto teoretyczne.
Nie zamierzam wysyłać czegoś co może spowodować ból na wejściu i wyjściu ciała Szanownego Jury
Niemniej jednak mam eksperyment smakowy w podobnej wariacji. Nie jest to 50/50 z warzywem. Mały dodatek. Habanero jest mocno ekstraktywna, więc mini kawałeczek poszedł do buteleczki malinówki na kilka godzin.
Efekt: w zapachu czuć wyraźnie paprykę. Na języku ostrość tejże papryki, ale w tle i na przełyku malina.
Ciekawość i lenistwo zapewni ludzkości rozwój technologiczny i kulturowy
PS: kwiat muszkatołowy w Malinówce daje efekt zupełnie inny niż spodziewany. W smaku czuć wyraźnie pastę do zębów
Pozdrawiam
W jednej z nalewów eksperymentalnych pomieszanie derenia z wrotyczem dało smak fekaliów
Nalew ma chyba z 6 lat i dalej to czuć. To się nazywa reakcja chemiczna... akurat tutaj reakcja negatywna choć interesująca z punktu widzenia hobbysty
(21-08-2018, 23:13)Majerotto napisał(a): [ -> ]Ciekawość i lenistwo zapewni ludzkości rozwój technologiczny i kulturowy
PS: kwiat muszkatołowy w Malinówce daje efekt zupełnie inny niż spodziewany. W smaku czuć wyraźnie pastę do zębów
Dla mnie nadmiar kwiatu muszkatołowego daje posmak perfumowanego mydła
, dlatego trzeba go dawać bardzo, bardzo mało do nalewek, praktycznie na czubek noża.