Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Balon 54L + aronia i jabłka - 1 x robię :)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam
przeczytałem dużo wątków ale mam dalej dylemat jak zrobić dobre proporcję - proszę o pomoc doświadczonych użytkowników portalu.

i tak mam balon 54 l
chce zmieszać aronię + jabłka

jakie proporcję owoców ? góry wielkie dzięki za pomoc :pijemy:



Witaj.
Na tym forum piszemy starannie. Popraw swojego posta. Mod.
Z Aronii nigdy nie robiłem, ale z jabłek najlepiej sam sok (100%). Dużo soku na 54l balon.

Wg tematów z forum to miałoby to tak wyglądać:

10l wody
25l soku z jabłek
10l soku z aroni
Cukier to na podstawie wskazań cukromierza w czystych sokach. Wodę podzielić na 2 - 3 partie. Jaka moc wian? Przy obliczaniu cukru, pamiętaj o wzorze: 17*ile chcesz%*49(zakładam, że tyle będzie objętości).

Przykład wina moc 14%
17*14*49=11660g cukru (11,66kg) ~ 12kg
W owocach masz : 
Jabłka ok 100g/l tj (100*25=2500g)
Aronia (internet 9,6g/100g) 90*10 - 900g. 
Suma 2,5kg+0,9kg = 3,3kg

Od zakładanego 12kg odejmujemy te 3,3kg darmowego cukru. Musisz mieć 8,7kg kupnego co zwiększy objętość wody o 5,2l. Zatem w balonie będziesz na koniec miał 50,2l nastawu.

Idąc dalej...

Zrób syrop cukrowy z 4l wody i 5kg cukru (7l obj)  ew. 5l wody 5kg cukru (8l obj) Fajnie by było 1 opcje jak da radę, lecz cukier może się nie rozpuścić.
1. Mając soki w podanych wartościach pomierz BLG (ja działam zakładając wskazanie)
2. Zmieszaj soki w jeszcze raz zmierz BLG (notuj)
3. Ostygnięty syrop wlej do soków i porządnie zmieszaj. Ponownie pomiar BLG (powinno być w okolicach 17-20) W balonie będziesz miał 42 lub 43l nastawu zależy jaką opcje syropu wybierzesz.
4. Dodaj drożdże np. aktywne Fermivin lub coś podobnego (tylko wystrzegaj się bayanusów) i pożywkę
5. Czekaj ok 24h na start pracy.

Notuj wszystko. Na 2 porcję syropu zostało 4/5l wody i 3,7kg cukru (objętościowo - 6,2 lub 7,2l). Suma -49,2l więc się zgadza :)

Ale to już przyszłość :)
W 2017 zrobiłem wino z aronii z dodatkiem soku z jabłek, od lutego do wina nie zaglądałem ale smakowo wino nie powalało od nastawienia... mam go 27 l i pozwalam mu dojrzeć, już po 3 zlaniach z nad osadu. Pewnie koło września zleję kolejny raz, dosłodziłem do 2 blg i nie wiem czy nie za mało...