04-08-2018, 11:38
Witam wszystkich 
Posiadam 9,5kg aronii. Planuję zrobić wino półwytrawne o mocy 12-13% z samej aronii bez fermentacji w miazdze. (sam sok) Proporcje, które zastosuję to 40 : 60 (sok z aronii : syrop cukrowy), lub 50 : 50. I w tym momencie potrzebuję informacji od kogoś doświadczonego w tym winie, jaka jest wydajność tłoczenia aronii. Owoce są przemrożone, po rozmrożeniu dodam pektopol i potrzymam je godzinę lub więcej w fermentorze. Potem na prasę. Mając taką informację ile orientacyjnie może wyjść soku z dojrzałych owoców dopiero mogę zacząć planować ilości.
Dziękuję z góry za podpowiedzi

Posiadam 9,5kg aronii. Planuję zrobić wino półwytrawne o mocy 12-13% z samej aronii bez fermentacji w miazdze. (sam sok) Proporcje, które zastosuję to 40 : 60 (sok z aronii : syrop cukrowy), lub 50 : 50. I w tym momencie potrzebuję informacji od kogoś doświadczonego w tym winie, jaka jest wydajność tłoczenia aronii. Owoce są przemrożone, po rozmrożeniu dodam pektopol i potrzymam je godzinę lub więcej w fermentorze. Potem na prasę. Mając taką informację ile orientacyjnie może wyjść soku z dojrzałych owoców dopiero mogę zacząć planować ilości.
Dziękuję z góry za podpowiedzi
