Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: XI Rykowisko: Wysowa 2018 - KONKURSY CYSORSKIE
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Miło mi ogłosić, oczywiście w pełnym porozumieniu z Jasiem i Bożenką, o planowanych konkursach na najbliższym XI Rykowisku w Wysowej.
Oczywiście wszystkie Królewskie konkursy, po ich zsumowaniu, wyłonią CYSORZA zlotu.
Nie wlicza się punktacja z Ogólnopolskiego Konkursu Nalewek, który będzie się odbywał poza tradycyjnymi już konkurencjami zlotowymi.

Informacja dot. kart do głosowania: do każdej konkurencji będą osobne karty rozdawane przed jej rozpoczęciem i zbierane zaraz po jej zakończeniu.

Do rzeczy.

1. Konkurs o tytuł Króla Win.
Warunkiem uczestnictwa jest dostarczenie trunków na czas konkursu osobiście, "przez kogoś" lub w jakikolwiek inny sposób.
Minimalna ilość to butelka typowa dla win. Dobra rada żeby drugą butelczynę gdzieś tam w zanadrzu mieć [Obrazek: wink.gif]
Wybierane jest najsmaczniejsze wino. Oceniają wszyscy od 0-10 pkt. Każdy uczestnik może wystawić 2 trunki.

2. Konkurs o tytuł Królowej Nalewek.
Warunkiem uczestnictwa jest dostarczenie trunków na czas konkursu osobiście, "przez kogoś" lub w jakikolwiek inny sposób.
Wybierana jest najsmaczniejsza nalewka. Oceniają wszyscy od 0-10 pkt. Każdy uczestnik może wystawić 2 trunki. Minimalna ilość to 0.25 l z zastrzeżeniem, że jak zabraknie to zmniejsza się szansa na dobrą lokatę i tron Cysorski oddala się niestety.

3. Konkurs o tytuł Króla Piw, będzie rozgrywany w taki sposób, że każdy będzie serwował przy/w swoim miejscu zakwaterowania lub gdzie mu się spodoba - choćby na huśtawce na środku polany*.
Ostateczne rozwiązanie zostanie podane podczas zlotu.
Wybieramy jak zawsze najsmaczniejsze piwo punktując od 0-10.
Każdy uczestnik może wystawić 2 piwa.
*) - TUTAJ ZAPRASZAM DO DYSKUSJI - MOŻE BY JEDNAK PIWA ZORGANIZOWAĆ PODOBNIE JAK INNE TRUNKI.

5. Konkurs o tytuł Króla Miodów.
Formuła tradycyjna. Każdy może wystawić 2 trunki. Każdy uczestnik zlotu może oceniać. Wybieramy najsmaczniejszy miód punktując od 0 do 10. Minimalna ilość jak w przypadku win.

Uwagi ogólne:
- jak ktoś nie był na zlocie w Wysowej to niech jak najszybciej naprawi ten poważny błąd życiowy,
- do wyboru Cysorza oprócz w/w wlicza się punktacja z wyboru Króla Cytrusianów ( http://wino.org.pl/forum/Thread-XI-Rykow...%C3%B3wnej ),
- wyniki z Ogólnopolskiego Konkursu Nalewek nie wliczają się do punktacji na wybór Cysorza zlotu,
- wszelkie modyfikacje powyższego Leguraminu zależą od widzimisię Organizatorów Zlotu i jak zwykle należy je przyjmować z należnym szacunkiem i pokorą jak to bywało dotentychczas,
- nie jest wykluczone, że będą nagrody, chociaż najważniejsza jest satysfakcja i ewentualny dyplom, który być może też będzie.

Grafik konkursów...
.... będzie ogłaszany, jak łońskiego roku bywało, dynamicznie, w zależności od warunków, na tablicy przy jadalni przed kolacją z terminem obowiązywania na następny dzień.
Pula nagród się zapełnia. Jest o co walczyć. Czas zdetronizować Cysorza tym bardziej, że nie planuje w szranki stawać.
To brzemię będziesz nosił do końca świata, niezależnie od startów.
Myślę, że konkurs piw trzeba zrobić tak samo jak inne konkursy czyli zebrać wszystkich w jednym miejscu i czasie a potem ocenić :) będzie zdecydowanie łatwiej porównać .
Widzę że Michał celuje w CYSORZA w tym roku ;)
Ale słowa o ocenianiu piw jak najbardziej słuszne wypowiedział.
Pewnie w tym kierunku pójdziemy i Cysorskie piwo będzie miało swoje "okienko" konkursowe.
Wstępny program zlotu, a więc i konkursów Cysorskich:
Usprawiedliwienie nr 1 - staramy się uwzględnić głosy żeby było nieco wolnego na baseny, spanie do południa lub wyjście na grzyby, więc nastąpi kumulacja konkursów Cysorskich*
1. Środa - po kolacji festival jadła i napitków - nieoficjalne rozpoczęcie Zlotu, w ktorejś z szop.
2. Czwartek do obiadu - dajemy szansę tym co w drodze, więc studyjne spotkania "pod domkami".
3. Czwartek po obiedzie - na polanie u Jasia konkursy Cysorskie: piwa i wina (kociołek Generalski z barszczem ukraińskim i ewentualnie inne atrakcje). W razie niepogody spotykamy się w Leśniczówce.
4. Piątek przed obiadem - konkurs miodów pitnych.
5. Piątek po obiedzie - rychtowanie się na pokolacyjne atrakcje-niespodziewajki, a działo się będzie czy też armaciło - jak kto woli.
6. Sobota przed obiadem - każdy może robić co chce byle dojść do siebie ;)
7. Sobota po obiedzie - konkurs nalewek oraz cytrynianów.
8. Sobota po kolacji - klapka, goździk, buźka, .....cia - czyli wszelkie dekoracje, owacje, ....acje. Znaczy, coś o wynikach i nagrodach napisało mi się....
W sobotę od "pośniadania" trwał będzie Ogólnopolski Konkurs Nalewek - wyrazy współczucia dla Wysokiego Jury.
9. Niedziela po śniadaniu - niestety pożegnalna kawa/herbata u Jasia.

Podczas całego zlotu dla wszystkich chętnych a mających problemy ze spaniem, pod dobrowolnie wybranymi domkami odbywać się będą "pidżama party" gdzie wstęp jest wolny byle z "czymś" w rękach /choćby ze źdźbłem trawy, a lepiej z jakimś produktem spożywczym - choćby wodą w iluśtam procentach bezalkoholową/.

Usprawiedliwienie nr 2 - tak naprawdę to program na dzień następny będzie wisiał przy wejściu na stołówkę przed kolacją lub po śniadaniu.

Można, a wręcz prosi się o zgłaszanie ewentualnych uwag, które mogą zostać wzięte pod uwagę ;)

*) - mamy świadomość, że formuła konkursów Cysorskich się wyczerpuje więc rozważana jest możliwość zaniechania tych potyczek i nadzieja, że jakiś nowy pomysł się narodzi.
Chciałbym złożyć oficjalny protest ( :D :D :D ) 7 uczestników ze z Kielc, którzy dotrą w czwartek koło 20 i nie będą mieli możliwości wzięcia udziału w konkursach piwnych i winnych na co nastawiali się od miesięcy :(

PS.
Opłata protestu nastąpi po przybyciu na miejsce :D

monika7

To może piwa i wina przenieść na piątek po obiedzie?
Składam oficjalny i bardzo stanowczy protest przeciwko przyjazdowi 7 uczestników z Kielc DOPIERO w czwartek wieczorem!!!
Za kilka dni jak już się wszyscy "naprotestują" zobaczymy komu da się zrobić dobrze a komu podpaść jeszcze bardziej.
Ja protestuję, że mi się terminy dublują :placze:
Jest proste rozwiązanie tych protestów i strajków głodowych. :spoko:

Organizator wraz ze swoją wątrobą przeprowadzi dla każdego chętnego indywidualny konkurs. :nie_powiem:

O zwycięscy zdecyduje losowanie. :o
(23-08-2018, 08:44)Dziadek2 napisał(a): [ -> ]Ja protestuję, że mi się terminy dublują :placze:

Romuś jakoś nie wyobrażam sobie aby było coś ważniejszego od Zlotu w Wysowej w tym czasie ;)
Harmonogram będzie ustalany "w locie" i podawany na tablicy obok stołówki, ale po prostu nie da się czwartku wyeliminować z życiorysu i nie da się wszystkich zadowoli.
Proszę, jak ktoś chce wystawić a przyjeżdża po czwartku, niech podda przez kogoś lub wyśle truneczki wcześniej.
(27-08-2018, 14:33)TEQUILA napisał(a): [ -> ]
(23-08-2018, 08:44)Dziadek2 napisał(a): [ -> ]Ja protestuję, że mi się terminy dublują :placze:

Romuś jakoś nie wyobrażam sobie aby było coś ważniejszego od Zlotu w Wysowej w tym czasie ;)

Tysz tak uważom. Ni mo dubli ważniejszych, niźli Wyskokowa. Romuś - pryjorytety se poprzestowiojcie.
Pomyślta - ilo rodziny Wos kocha, a ile winiorzów???
(28-08-2018, 19:17)GENERAL AIDID napisał(a): [ -> ]......... Romuś - pryjorytety se poprzestowiojcie.
Pomyślta - ilo rodziny Wos kocha, a ile winiorzów???
Że Ginierał to ja wjim ud zawszy, ale Gieniusz? Roman - jak masz kogoś w wyższym stopniu w Rodzinie niż Generał to go słuchaj a jak nie to wiesz....słowo Generała to wiency niż familiji.
Wyrok już zapadł, teraz to ani sąd polowy nie pomoże - ale trzymam coś na otarcie łez
- dzięki!

[attachment=28234]
(29-08-2018, 11:23)Dziadek2 napisał(a): [ -> ]- ale trzymam coś na otarcie łez

Chyba swoich, bo naszych taką malizną nie otrzesz :)
Romka nie będzie , czyżby sama Tośka miała przyjechać ? ;)
Z wnukami.
Romek a ta butelka to jest ta, o której mogę coś wiedzieć?
Heniu,  powinieneś wiedzieć, no chyba, że dopiero teraz się wydało ;)

Tak przy okazji, jaki ten świat jest malutki - otwieram rano oczy i coś mi tu nie gra......

[Obrazek: 30bf454e709833a3med.jpg]
JUŻ jesteś w Wysowej? To przecież dopiero za 10 dni.
No nie tak całkiem - w linii prostej jakieś 450 km od Wysowej, drogowo prawie 600.
Wiedziałem, ale jak to z kobietami - pewności zawsze brak.

Zaprzęgaj Roman do woza. Zdążysz.
Przechodni Puchar Cysorski już w bałagażniku co by nie zapomnieć bo jutro rankiem wyjazd na Rykowisko.
Stron: 1 2