Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino wiśniowe z porzeczkami
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
Nastawiłem winko wiśniowe 5.2 kg i porzeczka czerwona i biała 1 kg
według przepisu z wino.org.pl.
I moje pytanie - czy liczyć dodatek wody dla samej wiśni jako 6.2 kg 
czy dla wiśni i porzeczek oddzielnie ?
Dla samej wiśni, nawet możesz zmniejszyć o 20-30% ilość wody. Wino będziesz miał ekstraktywniejsze :) Użyj drożdży zmniejszajacych kwasowość przy mniejszej ilości wody.

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Drożdży użyłem aromaric compleks już,więc wody dam może 0.5 l mniej?
Czy już dawać normalnie z przepisu czyli dam 3.2 l wody i 2.5 kg cukru.
Zmierz BLG i zdecyduj czy te 3.2l z 2.5kg cukru na raz czy może na 2 partie.

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Czy to normalne że wino wiśniowe z porzeczkami podczas fermentacji ma taki gryzący
W nos zapach?
Przy oddzielaniu owoców też był zapach gryzący w nos ale po odciśnięciu był ładny zapach
wiśni, a teraz dodaje syrop cukrowy i znowu jest zapach taki gryzący w nos Co jest?