Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Zakryty czy nie?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Właśnie, balon może być nie zakryty? Czy muszę go czymś przykryć koniecznie? 
Chodzi tutaj o proces fermentacji, niektórzy mówią, że musi być przykryty cały, niektórzy mówią, że nie, jak jest naprawdę?
Chodzi Ci o ochronę przed światłem czy izolację termiczną dymionu? Zależy gdzie fermentujesz. Jak w ciepłej, ale jasnej kuchni białe wino - to można osłonić od światła, ale dobrze jest widzieć co się dzieje na powierzchni -więc bez przesady; - jak w zimnej piwnicy gdzie temperatura jest poniżej 16 st. C, to można nieco opatulić, ale np. nastawy powyżej 15 l w czasie burzliwej fermentacji to same się lekko grzeją.

Pozdrawiam,

Darek
Rozumiem, dziękuję za odpowiedź :)