25-08-2018, 08:27
Mam zamiar zrobić wino z Polskich działkowych winogron. Chciałbym przeprowadzić fermentacje w miazdze przez około 10 dni, ze względu na pozyskanie barwników oraz walorów smakowych.
Sporo się na ten temat naczytałem lecz nie wiem czy wszystko do końca dobrze rozumiem (skaplikowana sprawa jest tu wiele zmiennych zaleznych od owoców oczekiwanego efektu itp itd).
Chciałbym opisać jak ja mam zamiar to zrobić i liczył bym na doświadczone osoby aby wytknęły mi błędy zanim staną się one rzeczywiste i nie do poprawy
1. Winogrona oderwane od szypułek umyć, wrzucić do wiaderka fermentacyjnego i rozgnieść.
2. Zmierzyć zawartość cukru w soku z owoców oraz zmierzyć kwasowość ( dla obliczeń późniejszych)
3. Dodać odpowiednia dawkę pirosoarczynu i odczekać (tu pytanie - jaka ilość godzin? )
4. Dodać enzymu - pektopolu. Jednocześnie dodać matkę drożdżowa.
(Tu pytanie czy pozostawić wiaderko z otworem zatkanym wata przez 3 dni (w celu napowietrzania moszczu) czy odrazu przykryć pokrywka od wiaderka z rurka fermentacyjną)
Pytanie końcowe - Czy podczas tych 10 dni wstępnej fermentacji mam codziennie otwierać pokrywkę wiaderka w celu zamiesZania miazgi???
Sporo się na ten temat naczytałem lecz nie wiem czy wszystko do końca dobrze rozumiem (skaplikowana sprawa jest tu wiele zmiennych zaleznych od owoców oczekiwanego efektu itp itd).
Chciałbym opisać jak ja mam zamiar to zrobić i liczył bym na doświadczone osoby aby wytknęły mi błędy zanim staną się one rzeczywiste i nie do poprawy
1. Winogrona oderwane od szypułek umyć, wrzucić do wiaderka fermentacyjnego i rozgnieść.
2. Zmierzyć zawartość cukru w soku z owoców oraz zmierzyć kwasowość ( dla obliczeń późniejszych)
3. Dodać odpowiednia dawkę pirosoarczynu i odczekać (tu pytanie - jaka ilość godzin? )
4. Dodać enzymu - pektopolu. Jednocześnie dodać matkę drożdżowa.
(Tu pytanie czy pozostawić wiaderko z otworem zatkanym wata przez 3 dni (w celu napowietrzania moszczu) czy odrazu przykryć pokrywka od wiaderka z rurka fermentacyjną)
Pytanie końcowe - Czy podczas tych 10 dni wstępnej fermentacji mam codziennie otwierać pokrywkę wiaderka w celu zamiesZania miazgi???