Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Nastaw z 10kg malin - problem
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,

Mam pytanie, bo jeden z kolegów zasugerował, że sprzedano mi złe drożdże do wina z malin (podobno do destylacji) i nie wiem jak to teraz uratować i co dalej ?

Nastaw wygląda tak:

10kg malin
2kg cukru w 3l wody
40g drożdży turbo fruit yeast browin w 300ml wody

balon 25l

Maliny przepuściłem przez wyciskarkę, ale słabo wycisnęła drobinki nasion i dlatego dodałem do balonu z pulpą.

[Obrazek: afd20c961986294.jpg] [Obrazek: 3546eb961986254.jpg] 

Po 5h nastaw wygląda jak poniżej

[Obrazek: 1f8ba5962181744.jpg] 

Po pierwsze, czy rzeczywiście nie są to właściwe drożdże i będzie lipne wino, czy da się to jeszcze uratować ?
Czy coś z tego będzie, czy smak nieodpowiedni ?

Obecnie nastaw pracuje stabilnie, wczoraj miałem watę, dzisiaj korek z rurką i co 3s bulgocze.

Jutro (po 2 dniach) planuję dodać II porcję cukru 2kg w 3l wody - czy nie za mało ?

Na opakowaniu drożdży jest 
6kg cukru - 5 dni - 14%
6,5kg cukru - 6 dni 16%
7kg cukru - 6-7 dni - 18%
To są drożdże gorzelnicze. Na tym etapie nic już nie poradzisz. Te drożdże bardzo trudno zahamować, są bardzo żarłoczne na cukier. Jesteś raczej skazany na wino mocne i słodkie:( Przepis z opakowania drożdży jest na zacier. Proponuję odcisnąć pulpę i dalej fermentować sam sok. Jak będziesz wiedział ile jest płynu i jakie jest Blg nastawu to policzymy ile potrzeba cukru.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Rozumiem że już na tym etapie nie ma sensu dodawania jeszcze ewentualnie owoców żeby to rozrzedzić ?
Tym bardziej chyba nie ma sensu dodawanie cukru, żeby nie podnosić o kolejne procenty wino ?
Pomyślałem nad wiaderkiem fermentacyjnym 30l, co by tego nie zrobić i nie rozrzedzić, jak myślisz?
Wiaderko fermentacyjne się przyda. Ja bym dał jeszcze 2,5 litra wody i 2 kg cukru. Jak nie dodasz cukru to otrzymasz wino wytrawne. Jego nie dosłodzisz bo dałeś drożdże, których praktycznie nie da się zatrzymać na niskich poziomach alkoholu. Pamiętaj by jak najszybciej odcisnąć pulpę. Czyste wino malinowe nie jest zbyt dobre. Świetnie nadaje się do mieszania z innymi winami.
Zlałem wino do pojemnika fermentacyjnego - wyszło 10l.
Dodam tak jak radzisz teraz cukier i odcisnę dodatkowo pulpę.
Temperatura obecna fermentacji to prawie 30 stopni.

[Obrazek: adcb80963116004.jpg] [Obrazek: ef83be963116154.jpg]
Tak. Kup jak nie masz winomierz i zmierz Blg.
Mam winomierz, ale czy przy 30st powinno się mierzyć ?
Gdzieś czytałem, że chyba to powinno być 20st ?
Powinno ale lepiej zmierzyć przy 30 z minimalnym błędem niż nie zmierzyć.
ok, zrobiłem jak poleciłeś... rozrobiłem 2,5l wody z 2kg cukru.
Teraz jest niewiele powyżej 14l.

[Obrazek: 7303fa963156554.jpg] 

Wcześniej oczywiście sprawdziłem winomierz przy wodzie 20st C wskazywał 0 Blg - jest OK

[Obrazek: c510ef963154664.jpg] [Obrazek: d52750963154674.jpg] 

Sprawdziłem moszcz oczywiście przed dodaniem cukru.
Przy temperaturze ok 30st.C i przy schłodzeniu i odgazowaniu do 20st.C i wynik był taki sam - 12 Blg, czyli temperatura nie miała aż takiego wpływu na wynik.

[Obrazek: a678c4963154684.jpg] [Obrazek: 314fde963154704.jpg] 

Ile taki nastaw teraz ma popracować dni i kiedy dokonać kolejnego pomiaru, lub dosypać cukru ?
(02-09-2018, 19:26)krzysztof1970 napisał(a): [ -> ]Wiaderko fermentacyjne się przyda. Ja bym dał jeszcze 2,5 litra wody i 2 kg cukru. Jak nie dodasz cukru to otrzymasz wino wytrawne. Jego nie dosłodzisz bo dałeś drożdże, których praktycznie nie da się zatrzymać na niskich poziomach alkoholu. Pamiętaj by jak najszybciej odcisnąć pulpę. Czyste wino malinowe nie jest zbyt dobre. Świetnie nadaje się do mieszania z innymi winami.
Też robię wino z malin . Maliny zbieram sukcesywnie co 2 dni i dodaję do fermentującego nastawu. Czy to jest prawidło?. Ile dni należy fermentować same owoce , po ilu dniach odciskać pulpę ?. Z jakim winem najlepiej zmieszać wino malinowe ?.
Hej,

Mija dzisiaj 2 dzień i bulgotanie jest co 15s.
Czy na tych „przesadzonych, żarłocznych i nieodpowiednich drożdżach ;)” dosypywać jeszcze cukru ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
(03-09-2018, 06:54)mikar napisał(a): [ -> ]
(02-09-2018, 19:26)krzysztof1970 napisał(a): [ -> ]Wiaderko fermentacyjne się przyda. Ja bym dał jeszcze 2,5 litra wody i 2 kg cukru. Jak nie dodasz cukru to otrzymasz wino wytrawne. Jego nie dosłodzisz bo dałeś drożdże, których praktycznie nie da się zatrzymać na niskich poziomach alkoholu. Pamiętaj by jak najszybciej odcisnąć pulpę. Czyste wino malinowe nie jest zbyt dobre. Świetnie nadaje się do mieszania z innymi winami.
Też robię wino z malin . Maliny zbieram sukcesywnie co 2 dni i dodaję do fermentującego nastawu. Czy to jest prawidło?. Ile dni należy fermentować same owoce , po ilu dniach odciskać pulpę ?. Z jakim winem najlepiej zmieszać wino malinowe ?.

Podbijam temat. Może ktoś mi odpowie.
Pomiar z wieczora 4.09 - 11Blg, czyli prawidłowo spada.
Rurka ferm odzywa się co 30sec.

5.09 - rurka ferm co 1:10min się odzywa

Czekać do 2-3Blg i później dodać cukru z kg ?

Przypominam, że były złe drożdże użyte 5-7 dniowe turbo do destylacji,.
Wino w smaku jest Ok, lecz nie czuć za mocno % i jest lekko nagazowane. Bukiet dość intensywny - smaczny, nie przesłodzony, pomiędzy wytrawnym a półsłodkie, ale brak % ... ;(


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Hej

Dzisiaj 6.09 rurka zamarła, Blg - 8
Smak nadal lekko nagazowany, tylko trochę słabe %.
Czekać do spadku cukru i zrobić restart czy jak ?
Trochę zastanawia mnie brak pracy wina
Czy teraz, czy później zlewać znad osadu ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
dzisiaj 7.09 - 6 Blg
dodałem 1l wody i 1kg cukru
rurka ruszyła co 40s

Jak nie wypracuje, to dosłodzi resztę, bo jest lekko tylko słodkie, akurat wyjdzie półsłodkie.
Później jak spadnie do 1-2Blg, to przeleję do gąsiora znad osadu -w sumie wyjdzie 15l pod korek.
Próbowałem już z 4-5 razy i winko robi się naprawdę ciekawe, bardzo głębokie, pewnie dlatego, że nie było aż tak rozcieńczone wodą, tylko pracuje na moszczu z wyciskarki wolnoobrotowej :)

Miała być lipa, a na drożdżach gorzelniczych może wyjdzie coś ciekawego :)
9.09 dalej winko pracuje, próbowałem dzisiaj i fajnej mocy nabrało [emoji6] teraz czuć, że jest pół słodkie, tak się bałem, a póki co jest Ok [emoji6] cukier 10Blg, poczekam aż zejdzie do 1-2Blg i będę przelewał do 15l bańki znad osadu górnego i opadających drożdży na dole.

11.09 - 8,5Blg


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mam pytanie odnośnie tego lekkiego nalotu u góry, czy to jest normalne?
Drugie pytanie jaki jest na dole już zebrane mały osad, a u góry minimalnie gazuje, czy to teraz już zlać i oddzielić, czy poczekać aż przestanie gazować ?

[Obrazek: 5ae2845d2f7049ba592dc59143ea93cf.jpg]
[Obrazek: d35abc2c8c9ea8a807688fb18117d192.jpg]
[Obrazek: 44bd0a00ff00e86dd6d98abca587a9e0.jpg]


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Hej,
polecam ten artykuł
https://pasieka24.pl/index.php/pasieka-c...tnych-cz-6

Mi to wygląda na cos nieprzyjemnego, lepiej to zbadać.. Niestety nie widziałem nigdy czegos takiego i nie mam dużego doswiadczenia praktycznego z winami :/
Nie wiem czy nie za późno, ale spróbuj sciągnąć to żółte i przelej do czystego, sterylnego naczynia. Jesli jest mętne - przefiltruj. Pojemnik musi być wypełniony do pełna (pod korek).
Ok, właśnie przelałem, tylko brakuje mi około 0,5 l, bo reszta to był osad. Pytanie czym uzupełnić teraz tą brakującą ilość, aby balon był wypełniony po Korek?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Brakujące pól litra nie jest tragedią. Nic się nie stanie.
OK minął niespełna miesiąc z ostatniego przelania i trochę zebrało się osadu i znowu osadzający się dziwny nalot ;( już nie wiem co robić ;(

[Obrazek: ef50e4df5245465539fc01b9bcf84601.jpg]

[Obrazek: 45c25523aeb6bfc1088f2f2e23410107.jpg]

[Obrazek: 27950ba59dd0e5c7ad1dd4a79e71f964.jpg]


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
To są kolonie drożdżyków. Nic szkodliwego. Przy rozlewie do butelek daj ciut siarki.
Dziękuje za odpowiedz


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk