02-09-2018, 17:52
Witam.
Z racji tego, że nabyłem 50 L balon a aronii mam sporo postanowiłem nastawić w nim wino. Nigdy nie robiłem takiego mieszańca stąd mam kilka pytań. Wina robię od około 5 lat ale zazwyczaj były to wina jednogatunkowe, cz. bez, głóg, jabłko, kwiat bzu, śliwka itp.
Proporcje
Aronia 26L około 20 kg
Czarna porzeczka 4L syropu
Czarny bez 10 L owoców
Jabłko 10 L soku
1. Ile litrów wina mogę z takiej ilości owoców nastawić?
2. Czy mogę dodać do tego po 1 kg dzikiej róży, głogu i jarzębiny?
3. Jaką ilością wody zalać taką mieszankę?
4. Jakie drożdże będą najlepsze? celować będę na około 14 % półsłodkie
Oczywiście czarny bez będzie przerobiony na sok poprzez gotowanie i wyciśnięty a aronia i jarzębina przemrożona.
Z racji tego, że nabyłem 50 L balon a aronii mam sporo postanowiłem nastawić w nim wino. Nigdy nie robiłem takiego mieszańca stąd mam kilka pytań. Wina robię od około 5 lat ale zazwyczaj były to wina jednogatunkowe, cz. bez, głóg, jabłko, kwiat bzu, śliwka itp.
Proporcje
Aronia 26L około 20 kg
Czarna porzeczka 4L syropu
Czarny bez 10 L owoców
Jabłko 10 L soku
1. Ile litrów wina mogę z takiej ilości owoców nastawić?
2. Czy mogę dodać do tego po 1 kg dzikiej róży, głogu i jarzębiny?
3. Jaką ilością wody zalać taką mieszankę?
4. Jakie drożdże będą najlepsze? celować będę na około 14 % półsłodkie
Oczywiście czarny bez będzie przerobiony na sok poprzez gotowanie i wyciśnięty a aronia i jarzębina przemrożona.