Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Odkwaszanie miazgi, dobry pomysł ?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Zazwyczaj jak okaze sie ze końcowy efekt jest kwasny, a nie chcemy rozcienczac wina, stosuje sie krede, sode itp, a czy nie lepiej odkwasic miazge ?Wiadomo przeciez na smak jakie mamy owoce, np mamy kwasne winogrona i na 100% wyjdzie kwasne wino, wiec czy mozna by uzyc np sody, wydaje sie ze jest to lepsze wyjscie bo nie bedzie potem strat na smaku.
Co o tym sadzicie, czy o dobry pomysł, moze bylo to juz gdzies poruszane ?
Zastosowanie np sody mogło by doprowadzic do tego pozbedziemy sie kwasowosci i bedzie mozna zrobic bardziej ekstraktywne wino, czy dobrze pisze ?
Zwykle kwasowość reguluje się dając drożdże odkwszające, dodając wody, i robiąc wino bardziej słodkie (cukier maskuje kwasy), a także wymraża się kwas winowy, ale zawsze trzeba znać poziom kwasowości, aby można było coś zaplanować - chemia to ostateczność.