22-09-2018, 13:14
Witam,
Mam pytanie odnośnie moich dwóch nastawów.
Przygotowane 14.09.2018.
1) wino z jabłek
20kg miazgi z jablek przepuszczonych przez maszynkę do mielenia. Obrane, wydlubane środki.
20L wody
5kg Cukru
2)wino ryżowe
3kg ryżu ( ryż wyplukany)
600g rodzynek
24L wody
6kg cukru
W obu przypadkach MD- drozdze uniwersalne suche - zostala dodana po 3 dniach (proces przygotowania). Nie miałem gotowej odrazu.
Nie dawałem pożywki, tylko szczyptę do drożdży według instrukcji.
Wino po 7 dniach (3 dni bez MD, 4 z MD). Fermentuje słabo. Wczesniej nic nie bulgotało w fermentce przez pierwsze kilka dni.
Aktualnie:
Wino jablkowe- bulgotanie 1x/10sek
Wino ryżowe- bulgotanie 1x/15sek
Brak fermentacji burzliwej. Poziom blg zmierze dziś wieczorem i zaktualizuje informacje.
Nastawy są w domu, temperatura 22/23 stC
Proszę o wyrozumiałość, jestem nowy na forum.
Pozdrawiam
Krzychu
Mam pytanie odnośnie moich dwóch nastawów.
Przygotowane 14.09.2018.
1) wino z jabłek
20kg miazgi z jablek przepuszczonych przez maszynkę do mielenia. Obrane, wydlubane środki.
20L wody
5kg Cukru
2)wino ryżowe
3kg ryżu ( ryż wyplukany)
600g rodzynek
24L wody
6kg cukru
W obu przypadkach MD- drozdze uniwersalne suche - zostala dodana po 3 dniach (proces przygotowania). Nie miałem gotowej odrazu.
Nie dawałem pożywki, tylko szczyptę do drożdży według instrukcji.
Wino po 7 dniach (3 dni bez MD, 4 z MD). Fermentuje słabo. Wczesniej nic nie bulgotało w fermentce przez pierwsze kilka dni.
Aktualnie:
Wino jablkowe- bulgotanie 1x/10sek
Wino ryżowe- bulgotanie 1x/15sek
Brak fermentacji burzliwej. Poziom blg zmierze dziś wieczorem i zaktualizuje informacje.
Nastawy są w domu, temperatura 22/23 stC
Proszę o wyrozumiałość, jestem nowy na forum.
Pozdrawiam
Krzychu