Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Cydr przestał pracować po 3 dniach.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
postanowiłem zrobić cydr z jabłek. Jabłka wycisnąłem w sokowirówce, dodałem pożywkę do drożdży i drożdże do cydru i na drugi dzień cydr pracował. Sok z jabłek miał około 10 blg. po 3 dniach rano cydr jeszcze pracował dość intensywnie, a około południa przestał całkowicie.
Cydr nastawiłem w pojemniku 30l, jest go 15l. Na dole jest dużo osadu, około 4 cm.
Czy to że przestał pracować oznacza, że już cały cukier przefermentował czy coś poszło nie rak i np dodać nowe drożdże?
Pozdrawiam.
Prawdopodobnie cały cukier został przerobiony. Kup winomierz i zmierz Blg.
A mógłbyś zmierzyć blg, albo sprawdzić organoleptycznie.
Cukier przerobiony więc już nie pracują drożdże. Niech się jeszcze kilka dni trochę wyklaruje i do butelek.
Sprawdziłem, faktycznie ma 0 blg. Zdziwiło mnie, że tak szybko. To mój pierwszy cydr i myślałem, że potrwa to co najmniej tydzień.
Dzięki za odpowiedzi.