23-09-2018, 11:08
Witam,
postanowiłem zrobić cydr z jabłek. Jabłka wycisnąłem w sokowirówce, dodałem pożywkę do drożdży i drożdże do cydru i na drugi dzień cydr pracował. Sok z jabłek miał około 10 blg. po 3 dniach rano cydr jeszcze pracował dość intensywnie, a około południa przestał całkowicie.
Cydr nastawiłem w pojemniku 30l, jest go 15l. Na dole jest dużo osadu, około 4 cm.
Czy to że przestał pracować oznacza, że już cały cukier przefermentował czy coś poszło nie rak i np dodać nowe drożdże?
Pozdrawiam.
postanowiłem zrobić cydr z jabłek. Jabłka wycisnąłem w sokowirówce, dodałem pożywkę do drożdży i drożdże do cydru i na drugi dzień cydr pracował. Sok z jabłek miał około 10 blg. po 3 dniach rano cydr jeszcze pracował dość intensywnie, a około południa przestał całkowicie.
Cydr nastawiłem w pojemniku 30l, jest go 15l. Na dole jest dużo osadu, około 4 cm.
Czy to że przestał pracować oznacza, że już cały cukier przefermentował czy coś poszło nie rak i np dodać nowe drożdże?
Pozdrawiam.