23-09-2018, 13:31
Witajcie,
mam na imię Mateusz i postanowiłem, że w końcu do Was dołączę. Dotychczas byłem bierny, tylko czytałem forum. W tamtym roku po raz pierwszy nastawiłem wino, jednak wyszła totalna klapa i wylądowało w kanale. Dlatego dziś postanowiłem, że kolejne wino chciałbym zrobić pod okiem ludzi którzy się na tym znają. Z mojej strony chciałbym prosić o wyrozumiałość i pomoc w miarę dyspozycji czasowych. A więc zaczynamy:
Wino z białych winogron, pół słodkie ok 14 %
Początkowe informacje:
1) Odmiana winogrona nieznana. Zostały posadzone koło domu.
2) W dniu zbioru poziom cukru 14 Blg
3) Brak sprzętu do pomiaru kwasowości
4) Chciałbym osiągnąć wino półsłodkie, ok 14 %
Obliczenia:
14%-16,83=235,62
235,62-125,1=110,52
110,52+17%=129,30
129,30 x 14= 1810 g cukru
Działania:
21.09.2018- 18:00 - zbiór owoców, przygotowanie miazgi, wyszło
21.09.2018- 21:00- gotowa miazga 26 L + dodanie piro 2g
21.09.2018- 23:00- dodanie 5g pektopol(Spirit ferm)
22.09.2018- 12:00- odciśnięcie soku przez prasę, wynik 14l moszczu. Pozostawiłem w wiaderku aby zebrał się osad
22.09.2018- 20:00- sprawdzenie poziomu cukru- poziom 14Blg
22.09.2018- 20:30- rozpuszczenie 1kg cukru w części soku,
22.09.2018- 20:40- zlanie soku znad osadu do balonu 34l
22.09.2018- 21:00- dodanie drożdży zgodnie z przepisem (BULLDOG drożdże winiarskie BAYANUS z POŻYWKĄ 13g)
22.09.2018- 21:20- ruszyła fermentacja, powietrze w rurce zaczęło uchodzić
23.09.2018- 12:00- wino uspokoiło się, woda w rurce stoi, temperatura nastawu 20C a na tafli soku zebrała się piana lub pleśń (zdjęcie)
23.09.2018- 14:00- poczytałem forum i wywnioskowałem, że jest to piana, poruszałem nastawem i wino znów zaczęło pracować ale niestety tylko chwile teraz stoi.
Pierwsze pytanie jakie mam do Was:
1) czy działania które dotychczas zrobiłem są prawidłowe czy czegoś brakuje ?
2) czy balon 34l a w nim tylko 14l moszczu to nie za małe wypełnienie balonu ?
3) czy dobrze zdiagnozowałem tego co pojawiło sie na tafli soku ? (zdjęcia)
Jeżeli dodarłeś do końca dziękuję Ci bardzo !!!
jeżeli zostawisz jakąś informacje dla mnie będę wdzięczy
![[Obrazek: lhF5SUGmocWAzLd39E0o5sIXTLK7992WTIrUXQAv...-ft-l75-ft]](https://gm1.ggpht.com/lhF5SUGmocWAzLd39E0o5sIXTLK7992WTIrUXQAv6yuLKyziq9PcYf4n8Qwovcj4IjJ8AMf13R9pXjSFScZa-VCSqjPYQUzUcsElTCfjhXF6H5vtywu7nQVn-aNkJSui9UBn6DePz7aWKAtrEDL7CAz_0cZiNbXYHmTn1I8gqeUHmY4qtFmVMVn4AGqabhvacW2EFus746OPe9E2PeLigGC6sAQA_rIDqzy7_aEtT8CZPPexiFpMaLr5fE7FzWwjT64thN_K5A_aNMK8kCp889nFJ8hRNIhJPJEWGnkgpiKOdaa3_0cZXdbcopreSRnA8kz8hagMwjimu3-nU8ZZDcSLTpaKPpP2rpAWENXZYUNTVFXGVux2rvTP-TakEPJDFtQvC1Eua8B8kDfJiOoU6nuxWh6w4VKg_Muws351dxPxHgGxCPDUuglYOcoY-kt9oah0j7OqlAbanzeHYXeaIP9c03YscWvnalejj8LvTp2pGAwAmYXGbElTnmGtTabtl2JPs0NyJrb4vitSGwaHny8wxUuCPZudRaLWm1n9XLZqm1fMdxGadyyMQo1roOGkCDQX3RFXGibMk_936nmbh_qefboHVNk63huAnAbVlnMgT3WlVGWXxnb52oRVktZvapj_c6dx-ll1vCUURr9OYnbui3GXA0TACTmdKtRX0dr0ANItUK0F_pVgQEboSYlK7J5reuDMIHClYF8ZIwM=s0-l75-ft-l75-ft)
![[Obrazek: cY0eiauuh1xY4B5vfuv77eaYxolCZ8hP49SN5Rl1...-ft-l75-ft]](https://gm1.ggpht.com/cY0eiauuh1xY4B5vfuv77eaYxolCZ8hP49SN5Rl1l6GAFlHHZFzN0_hwqploXLita5IuYDU-AI1NPEPYv9og4qjTAKX5s_LkCWJoK8dLetE0UiZDqjtfhHijZ1JfcD_gXgImX2kuJBq-QGnp727kqtaxcRXskN-KuAEUpJN2AmmG6DyRj_0yAggwf4aKU37bLfdhuVXaXl3A9lq5mGD9ujkMpZzCqOrPJQs9Sd_Y7u_QQ_vEWVhdYaeZbA2kujQ9On7vFW6ocQCfuntsHGgdKcxHBMpg6Yq2ehy1jpZJkpSyL02s2ua37VaM1-ZSnZ8b0kzKRykHPur7whRqu9jHL5XPq1db_6fqd9XIv__woecpw7aoFxcpDbgLC1xtWvfmc9_X6NUzIi-3R-aAYvwdm9veV6y9J4hFopxY3de_b5JazmAb9OHpKXJl-ajDiE0B_A9W729VhUT7WKeC6D7Ka48nkySbkbhAQfZhNg8QiKTAQHYNBs13S_HcHk7LniJi42MGGXConrDx3nHx_XFfvyzY4z_44brZx1g3fC-R_6K-8d3EWC26plvDmAGc43DJPKf5uqKwFnV7ireo8IzD6OYRGk9ivESJJAuZDEbEvCg-KoBC0D7PlroPrPXohb0Ds_th4FFMC4l5Zammr2_qrkOapdauFh3EArNOu02FFIMHUze-O-CBEc0CGb59JH6_KIpHA3Wf529c4FQ=s0-l75-ft-l75-ft)
![[Obrazek: EFeu4Wr7o3rL6gMcGgGa38dZd1PaL2kTFpggkrlf...-ft-l75-ft]](https://gm1.ggpht.com/EFeu4Wr7o3rL6gMcGgGa38dZd1PaL2kTFpggkrlfFOIn2f-3DIbmgTsWtc_9eB7al7vwRqbiOcx8Y0mG15JJw6W7O_Ia5SyshInML379UuiTgsLMhb2JJboh93siKQsMPT-MYOKLquIZLMosaEXUW1-gFACcqli8HKtAASTb3XYlxtoZzMC6kcX0ECCGVEpvpF493Z4OaIhtjEflfzsgWEe9p4PERy1raPBDSeNmwxE9KlWPrmfovEcXn_GxH89zHpzDgP1M_t76RrMpOgCG76oX7LAwqjvzRxRUETwDYNxbo0SUphlCDQg_9gaGbtRQzK42Efp7hPf0g-6ZRe1vNCNbO-59hIBOLcUXZP8bBccQ3HnuWjf2yblyEl5PzNZ4Vh7CZNjU9_vDKL4N_U6Bk68HjtYERgp-jPNCn9wnHHYNWlS_AUmpIxkn5JqbENkHXYQBsiS3nVb_yzabJ-g456iqv98stBZ3KjKwXlTlB1gJaIuAyFUlrfDKB5E-NqeeHH5-Vb1FdFaCvHy64vPy3IPqAN7xW7s5LCFOHJT_qWUmJQVsN0pkC_VMPLFZWJoAjjVmcUfv1DAkrjYCyzZyks7abYsEetpdGcFezBWsuAxEwaRtH7_S4IteTiflSl2TCs_UqP0rCmDYJS9bguPiPKzQiu1M79uRv4IKkU1dQ2-ZoephYc2oNKuKyMQOMsg1opB6UQOw49UBlkSJI8Q=s0-l75-ft-l75-ft)
mam na imię Mateusz i postanowiłem, że w końcu do Was dołączę. Dotychczas byłem bierny, tylko czytałem forum. W tamtym roku po raz pierwszy nastawiłem wino, jednak wyszła totalna klapa i wylądowało w kanale. Dlatego dziś postanowiłem, że kolejne wino chciałbym zrobić pod okiem ludzi którzy się na tym znają. Z mojej strony chciałbym prosić o wyrozumiałość i pomoc w miarę dyspozycji czasowych. A więc zaczynamy:
Wino z białych winogron, pół słodkie ok 14 %
Początkowe informacje:
1) Odmiana winogrona nieznana. Zostały posadzone koło domu.
2) W dniu zbioru poziom cukru 14 Blg
3) Brak sprzętu do pomiaru kwasowości

4) Chciałbym osiągnąć wino półsłodkie, ok 14 %
Obliczenia:
14%-16,83=235,62
235,62-125,1=110,52
110,52+17%=129,30
129,30 x 14= 1810 g cukru
Działania:
21.09.2018- 18:00 - zbiór owoców, przygotowanie miazgi, wyszło
21.09.2018- 21:00- gotowa miazga 26 L + dodanie piro 2g
21.09.2018- 23:00- dodanie 5g pektopol(Spirit ferm)
22.09.2018- 12:00- odciśnięcie soku przez prasę, wynik 14l moszczu. Pozostawiłem w wiaderku aby zebrał się osad
22.09.2018- 20:00- sprawdzenie poziomu cukru- poziom 14Blg
22.09.2018- 20:30- rozpuszczenie 1kg cukru w części soku,
22.09.2018- 20:40- zlanie soku znad osadu do balonu 34l
22.09.2018- 21:00- dodanie drożdży zgodnie z przepisem (BULLDOG drożdże winiarskie BAYANUS z POŻYWKĄ 13g)
22.09.2018- 21:20- ruszyła fermentacja, powietrze w rurce zaczęło uchodzić
23.09.2018- 12:00- wino uspokoiło się, woda w rurce stoi, temperatura nastawu 20C a na tafli soku zebrała się piana lub pleśń (zdjęcie)
23.09.2018- 14:00- poczytałem forum i wywnioskowałem, że jest to piana, poruszałem nastawem i wino znów zaczęło pracować ale niestety tylko chwile teraz stoi.
Pierwsze pytanie jakie mam do Was:
1) czy działania które dotychczas zrobiłem są prawidłowe czy czegoś brakuje ?
2) czy balon 34l a w nim tylko 14l moszczu to nie za małe wypełnienie balonu ?
3) czy dobrze zdiagnozowałem tego co pojawiło sie na tafli soku ? (zdjęcia)
Jeżeli dodarłeś do końca dziękuję Ci bardzo !!!

