Witam serdecznie,
Ostatnio wszedłem w posiadanie 4 kg miodu gryczanego w związku z postanowiłem z niego wykonać miód pitny
Przeczytałem wszystkie przepisy na forum ale dalej nie wiem na jaki rodzaj miodu pitnego się zdecydować.
Myślałem o trojniaku z domieszką czarnej porzeczki. Robię już taki owocowy miód tylko na bazie lipy i wiśni.
Czy to będzie pasowało?? Czy moze z takiego miodu wychodzą lepsze inne przepisy?
Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
Miód gryczany jest wyjątkowym miodem - czemu ? - bo jest gryczany !! Miód o takim bukiecie, że wymiata bez jakichkolwiek dodatków, a owocowe domieszki są bardzo nie na miejscu. Chcesz coś dodać - to celuj w korzenne nuty : kwiat gałki, anyż gwiaździsty, pieprz kubebowy, gorzkie pomarańczki, galangal ..........
Dziękuję za odpowiedź.
Hmm, może faktycznie zrobię bez żadnych dodatków....chociaż anyż brzmi całkiem, całkiem
Galangal? O tym nie słyszałem. Jaki smak można dziki temu uzyskać ??
Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
Wszystko zależy skąd masz tyn miód gryczany. Bo miód a miód to szalona różnica. Miałem miód gryczany od Polski pszczelarz miód był znakomity , a biorąc miód od Plecionki to nie ten miód . Pokrzyżowany miód to nie gryczany. Sam nie wiem jaki, sam cukier w nim jest i zrobił się czarny miód, bez smaku i zapachu i komu tu wierzyć . Nie mam pojęcia!
Pozdrawiam mądrych pszczelarzy
Tu Gliwice i, okolice
Gynek63
Galangal - rodzina imbirowate ( bardziej delikatny w smaku, nieco bardziej pieprzowy). Anyż bardzo pasuje do gryki tylko trzeba uważać aby nie przesadzić, możesz otrzymać płyn do płukania ust. Miód gryczany najczęściej wykorzystuję do nalewek czyli krupników ( aspekt ekonomiczny) i tu dodatki grają pierwsze skrzypce : turówka wonna, chmiel aromatyczny z odmianą cheenok na czele, curacao, bergamotka --- to ostatnie dodatki do gryki. Próbuj - świat przypraw leży u twych stóp !!
Jeśli dodatki robią Co mętlik - to polecam Jana Cieślaka i przepisy na zaprawki ( gorzkie angielskie, hiszpańskie, wódki gdańskie, wszelakie balsamy) następnie dodawanie tych esencji do czystych miodów pitnych i próbowanie, próbowanie, próbowanie aż osiągniesz TO !!!
Hmmm mam akurat w domu galangal

Chodzi o taki w formie nasion?
Ile gwiazdek anyżu na 10l?
Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
Galangal posiadałem i stosowałem w formie kłącza ( nasiona są zwykle bardziej aromatyczne), anyż - to wszystko zależy kiedy go dodasz i na jak długi czas ?? Załóżmy, że na 10 l trójniaka, syconego - to z doświadczenia dodałbym jedną gwiazdkę na 30 minut sycenia.