Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Malina 25L i 8L
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam, 30 sierpnia nastawiłem butel 25L dając 10-15 kg dojrzałych malin, zagotowałem wodę rozpuszczając w niej 3-4kg cukru po wystygnięciu wlałem w baniak. W mniejszym 8l butlu czynność powróżyłem na mniejszej skali rzecz jasna. Po zakończeniu burzliwej fermentacji owoce wyrzuciłem wraz z dennym osadem przepłukałem butle i wtórnie zalałem tym samym winem. Wino regularnie kontrolowałem dodając rozpuszczony cukier małymi dawkami rzędu 300-600g staram się o uzyskanie jak najlepszego %-nta z naturalnych kultur bakterii jakie były na owocach. Zakupiłem kolejny butel 54L chciałbym oba wina zlać właśnie do tego butla wyrzucając denne osady. Aktualnie w butlu 25 litrowym 1 bulknięcie przez rurkę jest co 5.06 sekundy a w mniejszym 4.46 sekundy więc dość często. Gdy zleję te dwa butle do tego 54 l wyrzucając muły z dna (naturalne kultury bakterii ) ono spowrotem wystartuję i będzie  fermentowało ? Dodam że chciałbym do smakować to wino pod mój gust smakowy jak chodzi o słodkość.
(09-10-2018, 18:00)miastowy napisał(a): [ -> ]Witam, 30 sierpnia nastawiłem butel 25L dając 10-15 kg dojrzałych malin, zagotowałem wodę rozpuszczając w niej 3-4kg cukru po wystygnięciu wlałem w baniak. W mniejszym 8l butlu czynność powróżyłem na mniejszej skali rzecz jasna. Po zakończeniu burzliwej fermentacji owoce wyrzuciłem wraz z dennym osadem przepłukałem butle i wtórnie zalałem tym samym winem. Wino regularnie kontrolowałem dodając rozpuszczony cukier małymi dawkami rzędu 300-600g staram się o uzyskanie jak najlepszego %-nta z naturalnych kultur bakterii jakie były na owocach. Zakupiłem kolejny butel 54L chciałbym oba wina zlać właśnie do tego butla wyrzucając denne osady. Aktualnie w butlu 25 litrowym 1 bulknięcie przez rurkę jest co 5.06 sekundy a w mniejszym 4.46 sekundy więc dość często. Gdy zleję te dwa butle do tego 54 l wyrzucając muły z dna (naturalne kultury bakterii ) ono spowrotem wystartuję i będzie  fermentowało ? Dodam że chciałbym do smakować to wino pod mój gust smakowy jak chodzi o słodkość.

10-15 kg malin
3-4 kg cukru
300-600 g
co 5.05 sekundy
4.46 sekundy
Ponadto: jak najlepszego %-nta
i jeszcze: chciałbym do smakować to wino pod mój gust smakowy jak chodzi o słodkość.

NIE ZASŁUGUJESZ NA POWAŻNE TRAKTOWANIE! Szkoda boś prawie ziomal.
Przemyśl temat i zacznij od nowa.

PS. Nie mierz "bulków" tylko kup cukromierz.
Zaskoczyłeś mnie Heniu. Nie wiem o co Ci chodzi w tym przypadku Angel
Hmm, a nie masz cukromierza, bo on pokarze Ci jaki cukier aktualni jest w nastawie.
Jeżeli chodzi o fermentację na 'dzikusach' jest to loteria, której nie ma na drożdżach szlachetnych.
Jeśli po zlaniu do tego większego balona objętość wina będzie pod korek to OK, w innym przypadku wino będzie narażone na ewentualną infekcje (brak zabezpieczeni dużego lustra cieczy w CO2).
Żywe drożdże znajdują się w roztworze a nie w osadach dennych, jeśli przed zlaniem pracuje to po zlaniu też powinno.
Robert - chwalebne, że bronisz ziomala ale jeśli zestawisz "dokładność" podawanych informacji (no dobra - maliny rozrzut mają o 1/3 zaś czas w setnych sekundy a cukier raz ilość różni się o 1/4 a raz w gramach) to może zrozumiesz o co mi chodzi.
Gość ma stoper, mierzy bulki z dokładnością do 2 miejsc po przecinku, na malinach nie oszczędził, cukru nie sypie "na oko" , ja tez zawsze robię żeby mieć najlepszego dla danego wina procenta, podejrzewam że nawet Ty tak robisz :) i słodkość zawsze dostosowuję pod swój gust smakowy . O co Ci Heniu chodzi ? :)
Nie sypie na oko to 3-4 kg jak to jest?

Chodzi mi o to żeby się starał bardziej dokładne informacje podawać ponieważ przy 10-15 kg malin czy 3-4 kg cukru mam problem czy uznać, że było 10 kg malin i 4 kg cukru czy odwrotnie. Zaś w zestawieniu z dokładnością występowania "bulków" wygląda to wręcz komicznie.

To był apel o rzetelne w miarę przedstawianie wartości.
I wody panie ile poszło . W wodzie cały sekret tkwi :)
Wody panie to w hektolitrach było, podobnie jak my tu sobie w tym wątku "polalim" ;)
Miastowy nie zamykaj się w sobie czasami :) nikt Cię tu nie pogryzie napisz co i jak z proporcjami było. Dla Henia bardziej szczegółowo, ja tam rozumiem ile to jest 10-15 kg malin :)
Tylko nie daj boże w miligramach! Ani żadnych tam innych setnych.
Robert ja liczę, że Miastowy to luzak jest bankowo co wykazano wcześniej ;););)
Miastowy wracając do pytanie o możliwość połączenia wszystkiego w jednej butli.

(09-10-2018, 18:00)miastowy napisał(a): [ -> ]Wino regularnie kontrolowałem dodając rozpuszczony cukier małymi dawkami rzędu 300-600g

Jeśli robisz to z głową, czyli mierzysz blg wina , lub chociaż na smak, i dodajesz kolejną porcję cukru po przerobieniu wcześniejszej, to możesz wszystko połączyć w jedno. Czy będzie dalej fermentowało ? Zależy czy drożdże jeszcze nie doszły do swojej maksymalnej tolerancji na alkohol.
Przepraszam za małą dokładność danych 11kg malin poszło do 25l butla i 5kg do małego co do cukru ciężko mi stwierdzić gdyż co chwila dosypywałem, oczywiście w granicach rozsądku by nie zrobić ,,syropu''. W trakcie kontrolowania wina wiadomo brałem je na język ....nooo może więcej jak na język ;). W butlu 25 litrowym jest z 17-19 litrów wina a w tym małym z 6l więc gdy zaleję te 2 bytle do tego 54l wyjdzie mi jakaś połowa butla.
(09-10-2018, 19:25)miastowy napisał(a): [ -> ]W butlu 25 litrowym jest z 17-19 litrów wina a w tym małym z 6l więc gdy zaleję te 2 bytle do tego 54l wyjdzie mi jakaś połowa butla.

Akurat żeby zlać do tej 25. Połowa 54 to poważny błąd i proszenie się o problemy.
Ale ten cukromierzem to dobrze by bo jednak kupić, utwierdzi Cię w pewności że wino jeszcze pracuje lub już nie.
Sądzę że ten balon 25 litrowy jest zupełnie wystarczający (jak sugeruje @TEQUILA), do połączenia tych obu nastawów, bo będziesz miał to wino pod korek, a jakby coś zostało to się nie zmarnuje ;) :diabelek:.
rozumie lecz widz w tym że zależy mi by zwolnić te dwa butle 25 l i 8 l gdyż białe winogrona na moim ogrodzie niebawem będzie gotowe do zbiorów i chciałbym nastawić wino ;)

Bardzo proszę, kolejne posty pisz poprawnie. Mod.
Mając połowę baniaka musisz się liczyć z niebezpieczenstw ewentualnej infekcji.
Miastowy - jedź do Auch... oo kup wodę w 5 galonowej butli z poliwęglanu (18,9l).
Rozwiążesz problem i 54 użyjesz do bardziej szlachetnych celów (np. ryżowiec wg Skrzycha).
ok chciałem kupić cukromierz oraz alkohomierz , który polecacie ?
https://allegro.pl/alkoholomierz-winomie...40733.html
https://allegro.pl/alkoholomierz-cukromi...74671.html
warte są one coś ?
Albo zaczniesz pisać poprawnie, albo kolejne Twoje posty polecą w kosmos.
Dobra, będę zwracał więcej uwagi na pisownie.
A co do cukromierzu, macie jakieś sprawdzone mierniki ?