Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Balingometr - wadliwy egzemplarz?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
2 dni temu nastawiłem wino jabłkowe, wyliczyłem ilość cukru jaką muszę dodać. Po dodaniu i zmierzeniu okazało się ze balingometr pokazuje o 3 blg mniej niż wynikało z obliczeń. Nie dawało mi to spokoju. Dziś trafiłem na wątek na tym forum. Zrobiłem taki test, oto wyniki:
- 0 cukru - 0 blg,
- 10 g cukru / 100 ml wody - 9.5 blg (powinno być 10),
- 21 g cukru / 100 ml wody - 16 blg (powinno być 20),
Ciecz miała 23 stopnie C.
Jest to winomierz z browinu. W instrukcji jest napisane - "służy do bezpośrednich pomiarów stężenia cukru w nastawie wina".
Zatem czy ten egzemplarz jest wadliwy czy ja nie potrafię z niego odczytywać?
10 gram cukru na 100 ml wody to nie 10 Blg, tak samo 10 gram cukru w 100 ml wody to nie 10Blg. Jak zważysz 10 gram cukru i uzupełnisz ten cukier wodą do ciężaru 100 gramów to wówczas możesz mówić o 10 Blg.
Wiem, w poście na którym się opierałem jest napisane ze 104 gramy cukru w litrze to 10 blg. Trochę to zaokrągliłem. Wynik wyszedł zbliżony do tego co powinno wyjść. Ale przy tych 21 gramach w 100 ml (oryginalnie 216 na 1 litr) wynik 16 blg jest już daleki od oczekiwanego.
Niestety nie mam teraz nikogo w pobliżu kto by miał balingometr aby porównać wyniki.
Rozpuściłeś 21 gram cukru w 100 ml wody, czy 21 gram cukru rozpuściłeś w wodzie i uzupełniłeś wodę do objętości 100 ml?
Tylko w tym drugim wypadku możemy mówić o 20 Blg
Jak miło mądrzejszego poczytać. Oczywiście zrobiłem źle.
Zrobiłem drugi pomiar tym razem rozmieszałem w wodzie 21 gram cukru i dolałem wody do 100 ml. Wyszło mi 17.5 blg. Wraz wynik wyszedł o 2.5 blg za mało.
Hmm, a nie powinno być rozpuszczone 20g i dopełnić woda do 100g :niewiem: .
Lechu, można tak, a można też i tak.

Stopnie Ballinga B na ilość cukru C w kg/litr roztworu
C = 2,66*B/(266-B)
Jak będę w sklepie to kupie drugi z innej firmy wszak dużo nie kosztuje. Bo inaczej nie da mi to spokoju.
A i jeszcze jedna drobna uwaga, w jakiej temperaturze dokonywano pomiarów bo coś doczytałem że w 23°C, a to jednak ma wpływ.
Masz rację z tym że jak masz dokładna wagę to łatwiej Ci dokładnie zmierzyć jedno i drugie, a objętość już się mierzy mniej dokładnie.
Zrobiłem trzeci pomiar, 20 gram cukru rozpuściłem w wodzie i dolałem wody do 100 gram. Ciecz miała temperaturę 21 stopni C. Wyszło 18 blg. Jutro zajdę do sklepu, kupie jakiś wynalazek i porównam pomiary.
Czyli jesteśmy coraz bliżej prawdy, ale 21 to nie 20 :diabelek:.
Lechu
Kolega wcześniej napisał, że 216 gram w litrze to 20Blg (po przeliczeniu daje to 20 gram w 100 gramach roztworu). Trochę zaokrąglił i rozpuścił 21 gram w wodzie i dopełnił do 100ml. Spławik powinien pokazać 20 Blg.
Ale ja piszę o temperaturze, nie o wadze, przepraszam za skrót myślowy (on napisał w poście powyżej mojego że badał w 21°C).
Balingometr wyskalowany jest w temperaturze 20 stopni C (informacja z instrukcji), ja robiłem ostatni pomiar w temperaturze 21 stopni C. Z tego postu wynika, że przy takiej różnicy temperatur błąd pomiaru powinien byc prawie niezauważalny.
Oj tam, poprawka dla 21 stopni Celsjusza przy 20 Blg to zaledwie 0,07 stopnia Blg.
Ja wcale nie neguję że cukromierz może być niedokładny, bo jednak to jest pomiar wypornościowy, i o ile łatwo ustawić konkretny pomiar np. 0°blg to na pozostałe pomiary może mieć wpływ całą masa czynników, np. niedokładność wykonania samej banieczki.

Zbynekkk - właśnie dla tego potraktowałem to żartobliwie :diabelek: .
Roztwór zawierający  21 g cukru i 100 ml wody będzie miał nieco ponad 17 Blg. Przecież dodany cukier zwiększa objętość całego roztworu.
Po dodaniu 21 g do 100 ml wody nasz roztwór waży 121g. 21/121=0,17, a więc 17 Blg.

W przypadku 20g cukru i 100 ml wody będzie to niecałe 17 Blg.

Jak chcesz zmierzyć Blg dla 20g cukru to musisz je dodać do 80ml wody (które ważą 80g). Wtedy całość będzie miała 100g i możesz obliczyć zawartość cukru w % wagowych, czyli Blg.


Cukromierz jest w porządku. Kropka.
Kupiłem drugi balingometr, "mniej" dokładny. Ten wcześniejszy ma długą skalę do 22 blg, ten nowy krótszą i do 30 blg. Zrobiłem ponowne pomiary:
- bez cukru / 100 g roztworu - oba 0 blg,
- 20 gram cukru w 100 gramach roztworu - stary pokazuje 18 blg, nowy 20 blg,
- 22 gramy cukru w 100 gramach roztworu - stary pokazuje 19 blg, nowy 22 blg

Ewidentnie coś z tym starym jest nie tak, im większe stężenie cukru tym błąd pomiaru większy.
Dzięki za zainteresowanie problemem i wskazanie błędów w pomiarach.