17-10-2018, 19:13
17-10-2018, 20:09
Champion potrafi zebrać sporą ilość cukru, dają jasny sok, bez tendencji do szybkiego utleniania. Kwasy raczej umiarkowane, nie wiem czy nie będzie trzeba dokwasić. Pozostałych odmian nie znam.
18-10-2018, 16:18
Zetrzyj na trzy talerzyki po pół jabłka z każdej odmiany oddzielnie, pozostaw na wolnym powietrzu na 2 godz, następnie oceń smakowo i wizualnie która próbka Ci najbardziej pasuje. Wedle mnie ta która ma najwięcej jasnego i czystego soku będzie dobra. Ciemny sok i miąsz są gorsze do winifikacji.
18-10-2018, 19:55
Dzięki za cenne wskazówki, wygląda na to że odmiana champion będzie najlepsza.
Czy Waszym zdaniem można od razu wlać komponenty do dymiona czy najpierw wyciśnięty sok do fermentatora?
Czy Waszym zdaniem można od razu wlać komponenty do dymiona czy najpierw wyciśnięty sok do fermentatora?
18-10-2018, 21:02
Wyciśnięty sok trzeba wlać do fermentora celem sklarowania. Najlepiej to zrobić w chłodnym miejscu. Można dodać pektoenzyym. Sklarowany sok wlać do balona i zadać drożdże. Należy pamiętać by różnica temperatury między namnożonymi drożdżami a sklarowanym sokiem nie była za duża. Jak tak jest to trzeba zahartować drożdże dodając stopniowo chłodny sok do drożdży. Gdy temperatura się wyrówna wlać do nastawu. Pożywka w przypadku fermentacji soku jabłkowego nie jest konieczna. Wskazana by była gdy wino ma mieć dużo %. Ale takie odradzam, trudno pijalne.