Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Nowy na forum - mój pierwszy miodzik...
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam serdecznie,

Jestem nowy na forum i złapałem bakcyla przetwórstwa alkoholowego :)

Chciałbym się pochwalić moim pierwszym nastawem miodku.

Nastawiłem 15 dni temu 4L takiego cuda:

1,2 L miodu - (1L wielokwiat + 0,2 lipowego)
3L wody
4,5g kwasku cytrynowego
2g pożywki
drożdże do miodu Zamojskich.
Początkowe blg wynosiło 22.

Wszystko bardzo ładnie pracuje, choć intensywność bąbelkowania spada. Zmierzyłem sobie dziś blg i wyszło 8, w smaku całkiem przyjemnie się zapowiada.
Mam słoiczek (300g) syropu lawendowego i myślę o tym, by go dodać. Zastanawiam się czy zrobić to teraz i dodać np 1g pożywki i syrop, czy poczekać jeszcze powiedzmy 14 dni. Wówczas planowałem pierwsze zlewanie znad osadu i wyniesienie "urobku" piwnicy.

Dodam że syrop kupiłem koło Olsztyna na lawendowych polach. Na etykiecie napisano, że zawiera wyciąg z kwiatów lawendy, cukier i sok z aronii.

Rozważałem też dodanie 3 - 4 g chmielu lubelskiego (taki posiadam) po pierwszym zlaniu.

Będę wam bardzo wdzięczny za każde słowo krytyki, porady również mile widziane.

Pozdr,

P.
Blg 22° - to nawet nie czwórniak (~27), będzie mocno wytrawny, niestety nie wiem czy te dodatki są dobre, czy nie, robiłem czwórniaki ale korzenne i syciłem przed fermentacja.
Też mnie dziwi te Bllg 22. Dałeś miodu więcej niż trzeba dla czwórniaka i lekko powinieneś mieć 25. Może miód jakiś sklepowy/chiński?
Lawenda? Może być ciekawie, piłem nalewkę lawendową i nie była zła. Uważał bym jednak z ilością jaką chcesz dodać bo łatwo przesadzić i nie mieszał bym do tego chmielu.
No przy takim stosunku miód woda to powinno być coś pomiędzy czwórniakiem a trójniakiem, tak przynajmniej 30°blg jeśli nie lepiej, no chyba że to faktycznie jakiś dziadowski miód, a 22° to naprawdę mało.
Miód był z pasieki i nie sądzę że oszukany. Zastanawiam się czy aerometr nie oszukuje. To taki zwyczajny z Biowinu, ale jak się popatrzy na wykonanie, to człowiek zaczyna się zastanawiać. Nawet jeśli oszukuje, to i tak nie aż tyle. Sam nie wiem, co o tym sądzić. Mam jeszcze 1,5 L takiego miodu, więc i tak coś nastawię.

Pozdr,
P.
A jesteś pewien tego, że dałeś 1,2 l miodu. Słoiki są o pojemności 0,9 litra.
W sumie to racja, ale to by wyszło 1,1l. Ale czy to nadal taką różnicę w blg mogłoby robić? Dzisiaj będe dodawał wspomniany syrop lawendowy, czy zatem przy okazji dodać tę setkę miodu, czy lepiej już to zostawić i czekać co będzie.

Pozdr,
Paweł
A lubisz wytrawne miody ?
Ja lubię, ale żona nie przepada za miodami a za wytrawnymi to już wcale.
Będzie więcej dla mnie... :):):)

Jest jeszcze czas, by dodać miodku i nad tym się poważnie zastanawiam.