22-10-2018, 17:43
Witam serdecznie,
Jestem nowy na forum i złapałem bakcyla przetwórstwa alkoholowego
Chciałbym się pochwalić moim pierwszym nastawem miodku.
Nastawiłem 15 dni temu 4L takiego cuda:
1,2 L miodu - (1L wielokwiat + 0,2 lipowego)
3L wody
4,5g kwasku cytrynowego
2g pożywki
drożdże do miodu Zamojskich.
Początkowe blg wynosiło 22.
Wszystko bardzo ładnie pracuje, choć intensywność bąbelkowania spada. Zmierzyłem sobie dziś blg i wyszło 8, w smaku całkiem przyjemnie się zapowiada.
Mam słoiczek (300g) syropu lawendowego i myślę o tym, by go dodać. Zastanawiam się czy zrobić to teraz i dodać np 1g pożywki i syrop, czy poczekać jeszcze powiedzmy 14 dni. Wówczas planowałem pierwsze zlewanie znad osadu i wyniesienie "urobku" piwnicy.
Dodam że syrop kupiłem koło Olsztyna na lawendowych polach. Na etykiecie napisano, że zawiera wyciąg z kwiatów lawendy, cukier i sok z aronii.
Rozważałem też dodanie 3 - 4 g chmielu lubelskiego (taki posiadam) po pierwszym zlaniu.
Będę wam bardzo wdzięczny za każde słowo krytyki, porady również mile widziane.
Pozdr,
P.
Jestem nowy na forum i złapałem bakcyla przetwórstwa alkoholowego
Chciałbym się pochwalić moim pierwszym nastawem miodku.
Nastawiłem 15 dni temu 4L takiego cuda:
1,2 L miodu - (1L wielokwiat + 0,2 lipowego)
3L wody
4,5g kwasku cytrynowego
2g pożywki
drożdże do miodu Zamojskich.
Początkowe blg wynosiło 22.
Wszystko bardzo ładnie pracuje, choć intensywność bąbelkowania spada. Zmierzyłem sobie dziś blg i wyszło 8, w smaku całkiem przyjemnie się zapowiada.
Mam słoiczek (300g) syropu lawendowego i myślę o tym, by go dodać. Zastanawiam się czy zrobić to teraz i dodać np 1g pożywki i syrop, czy poczekać jeszcze powiedzmy 14 dni. Wówczas planowałem pierwsze zlewanie znad osadu i wyniesienie "urobku" piwnicy.
Dodam że syrop kupiłem koło Olsztyna na lawendowych polach. Na etykiecie napisano, że zawiera wyciąg z kwiatów lawendy, cukier i sok z aronii.
Rozważałem też dodanie 3 - 4 g chmielu lubelskiego (taki posiadam) po pierwszym zlaniu.
Będę wam bardzo wdzięczny za każde słowo krytyki, porady również mile widziane.
Pozdr,
P.