27-10-2018, 11:57
Witajcie!
Chcę zrobić wino z tłoczonego soku z aronii. Jest go 10l. Planuję wino 13% wytrawne (ewentualnie później dosłodzę). Sok planuję rozcieńczyć 50/50 z syropem cukrowym, czyli wina będzie 20l. Dodam, że sok jest przepyszny, nie jest za kwaśny i nie jest cierpki.
Pomiar czystego soku pokazuje 18blg. Odjąłem 4 na niecukry. Przeliczając z 1000g roztworu na 1000ml wyszło mi, że sok zawiera 148g cukry na litr. Więc cukru w 10l soku mam 1480g. Aby uzyskać planowaną moc (dla blg = 0) powinienem dodać 4420g cukru. Odjąć cukier w soku = 2940g cukru do dodania. Zaokrąglając 3kg cukru (obj. 1.8l) + 8,2l wody, powinny dać 50% rozcieńczenie soku. Reasumując - w 20l nastawu będzie ~4500g cukru co daje 224blg co z kolei przekłada się na 13% alkoholu.
Niczego nie pominąłem? Poprawka na niecukry (4) jest dobra w przypadku aronii?
Chcę zrobić wino z tłoczonego soku z aronii. Jest go 10l. Planuję wino 13% wytrawne (ewentualnie później dosłodzę). Sok planuję rozcieńczyć 50/50 z syropem cukrowym, czyli wina będzie 20l. Dodam, że sok jest przepyszny, nie jest za kwaśny i nie jest cierpki.
Pomiar czystego soku pokazuje 18blg. Odjąłem 4 na niecukry. Przeliczając z 1000g roztworu na 1000ml wyszło mi, że sok zawiera 148g cukry na litr. Więc cukru w 10l soku mam 1480g. Aby uzyskać planowaną moc (dla blg = 0) powinienem dodać 4420g cukru. Odjąć cukier w soku = 2940g cukru do dodania. Zaokrąglając 3kg cukru (obj. 1.8l) + 8,2l wody, powinny dać 50% rozcieńczenie soku. Reasumując - w 20l nastawu będzie ~4500g cukru co daje 224blg co z kolei przekłada się na 13% alkoholu.
Niczego nie pominąłem? Poprawka na niecukry (4) jest dobra w przypadku aronii?