09-12-2018, 11:54
Zapraszam do dzielenia się ciekawymi recepturami np.
Kurze napędy
Udka lub podudzia peklujemy 24h w solance 80g soli warzonej na litr wody.
Potem zagotowujemy wodę, wrzucamy dużo natki pietruszki i pokrojonego pora, zagotowujemy.
Wiążemy na udkach pętelki z przędzy wędzarniczej.
Wrzucamy udka na wrzątek i skręcamy gaz.
Gdy temperatura wody opadnie do 80C podkręcamy gaz i utrzymujemy temperaturę wody 80C.
Gdy temperatura we wnętrzu udek osiągnie 72C wyciągamy i odwieszamy na 20-30 minut do odcieknięcia i obeschnięcia.
Wędzimy 3h w temperaturze 55-60C.
Kurze napędy
Udka lub podudzia peklujemy 24h w solance 80g soli warzonej na litr wody.
Potem zagotowujemy wodę, wrzucamy dużo natki pietruszki i pokrojonego pora, zagotowujemy.
Wiążemy na udkach pętelki z przędzy wędzarniczej.
Wrzucamy udka na wrzątek i skręcamy gaz.
Gdy temperatura wody opadnie do 80C podkręcamy gaz i utrzymujemy temperaturę wody 80C.
Gdy temperatura we wnętrzu udek osiągnie 72C wyciągamy i odwieszamy na 20-30 minut do odcieknięcia i obeschnięcia.
Wędzimy 3h w temperaturze 55-60C.