14-12-2018, 17:49
Dzień dobry,
Planuję nastawić wino z jabłek z dodatkiem pomarańczy lub mandarynek. Z racji, że będzie to moje pierwsze wino pomyślałem, że może lepiej będzie jak napiszę post i zadam w nim kilka pytań zamiast zabierać się trochę w ciemno. Wiem, że wino z jabłek może być trudne na początek, ale cenowo wygląda przystępnie i nie bardzo chciałbym zaczynać winem ryżowym, herbacianym czy z suszonych owoców, a takie proponowane są na zimę.
Myślę o winie niekoniecznie mocnym, pijalnym, byłoby miło gdyby udało się półsłodkie, ale jakby się nie dało i wyszło półwytrawne nie byłoby tragedii. Dysponuję balonem 10 l oraz wiaderkiem fermentacyjnym 15 l, posiadam również drożdże uniwersalne oraz madera. Wyczytałem, że uniwersalne są za mocne, bo szacowane na 18%, madera trochę lepiej, bo na 16%, ale nadal za wysoko. Zwiedziłem kilka marketów budowlanych i niestety nie udało mi się znaleźć drożdży słabszych. Może szukam w złym miejscu, ale przy zamówieniu zapłaciłbym jak za zboże doliczając kuriera.
Chciałbym żeby to było około 7,5 - 8 litrów wina, powiedzmy w przedziale 12% do 16%, jeśli smak byłby znośny, ale z braku doświadczenia ciężko oszacować. Początkowo chciałem nastawić rozdrobnione owoce w wiadrze i po tygodniu wstępnej fermentacji zlać do balona, ale czytam forum i to chyba średni pomysł, więc przechodząc już do pytań to:
1) Nie dysponuję prasą do owoców, jedynie domowa tarka ręczna, rozumiem, że najlepiej starte jabłka wycisnąć przez jakąś tetrę? Będę się musiał w takową też zaopatrzyć. No i co robić w przypadku cytrusów?
2) Czy jest w ogóle sens nastawiać na tych drożdżach?
3) Czy na około 8 litrów wstępne proporcje owoców: 8 kg jabłek i 3 kg pomarańczy byłyby sensownym rozwiązaniem? Oczywiście w zależności od ilości soku jaki z nich wyjdzie będzie trzeba korygować, ale znów brak wyczucia.
4) Lepszym dodatkiem byłyby mandarynki czy pomarańcze?
5) Czy przy dodatku cytrusów trzeba będzie też dosypać kwasku?
Dodam, że może błędnie, ale liczę to tak: 8 kg jabłek - ok. 4 l soku, 3 kg pomarańczy ok. 1 l soku, cukier do przerobienia to około 2 kg, więc 1,2 l i zostaje 1,8 l wody.
Oczywiście jestem otwarty na sugestie i dobre rady.
Z góry dziękuję za wyrozumiałość i odpowiedzi.
Pozdrawiam, Paweł
Planuję nastawić wino z jabłek z dodatkiem pomarańczy lub mandarynek. Z racji, że będzie to moje pierwsze wino pomyślałem, że może lepiej będzie jak napiszę post i zadam w nim kilka pytań zamiast zabierać się trochę w ciemno. Wiem, że wino z jabłek może być trudne na początek, ale cenowo wygląda przystępnie i nie bardzo chciałbym zaczynać winem ryżowym, herbacianym czy z suszonych owoców, a takie proponowane są na zimę.
Myślę o winie niekoniecznie mocnym, pijalnym, byłoby miło gdyby udało się półsłodkie, ale jakby się nie dało i wyszło półwytrawne nie byłoby tragedii. Dysponuję balonem 10 l oraz wiaderkiem fermentacyjnym 15 l, posiadam również drożdże uniwersalne oraz madera. Wyczytałem, że uniwersalne są za mocne, bo szacowane na 18%, madera trochę lepiej, bo na 16%, ale nadal za wysoko. Zwiedziłem kilka marketów budowlanych i niestety nie udało mi się znaleźć drożdży słabszych. Może szukam w złym miejscu, ale przy zamówieniu zapłaciłbym jak za zboże doliczając kuriera.
Chciałbym żeby to było około 7,5 - 8 litrów wina, powiedzmy w przedziale 12% do 16%, jeśli smak byłby znośny, ale z braku doświadczenia ciężko oszacować. Początkowo chciałem nastawić rozdrobnione owoce w wiadrze i po tygodniu wstępnej fermentacji zlać do balona, ale czytam forum i to chyba średni pomysł, więc przechodząc już do pytań to:
1) Nie dysponuję prasą do owoców, jedynie domowa tarka ręczna, rozumiem, że najlepiej starte jabłka wycisnąć przez jakąś tetrę? Będę się musiał w takową też zaopatrzyć. No i co robić w przypadku cytrusów?
2) Czy jest w ogóle sens nastawiać na tych drożdżach?
3) Czy na około 8 litrów wstępne proporcje owoców: 8 kg jabłek i 3 kg pomarańczy byłyby sensownym rozwiązaniem? Oczywiście w zależności od ilości soku jaki z nich wyjdzie będzie trzeba korygować, ale znów brak wyczucia.
4) Lepszym dodatkiem byłyby mandarynki czy pomarańcze?
5) Czy przy dodatku cytrusów trzeba będzie też dosypać kwasku?
Dodam, że może błędnie, ale liczę to tak: 8 kg jabłek - ok. 4 l soku, 3 kg pomarańczy ok. 1 l soku, cukier do przerobienia to około 2 kg, więc 1,2 l i zostaje 1,8 l wody.
Oczywiście jestem otwarty na sugestie i dobre rady.

Z góry dziękuję za wyrozumiałość i odpowiedzi.
Pozdrawiam, Paweł
