Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z ryżu/żyta jakie drożdże
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam wszystkich. W najbliższych tygodniach mam zamiar nastawić wino z ryżu lub żyta, wybór padnie na sam koniec lecz mam pytanka dla bardziej doświadczonych gdyż będzie to mój (pierwszy z tych składników) a następny z kolei z innych ;)
Co do pytań : 
- Z poprzednich nastawów zostały mi drożdże Aromatic Wine Complex. Będą się nadawać na powyższe nastawy?
- Jeśli te drożdże co posiadam się nie nadają to co proponujecie ? 

Z góry bardzo dziękuję za waszą pomoc
Jak będziesz robił wino 15-18% to tak. Jak słabsze to zmień.
Ja swojego ostatniego ryżowaca robiłem na bayabusach 995 i byłem zadowolony z efektów.
Wcześniej robiłem na różnych w 90% browinowych i różne bywało, często nie chciały dofermentować do końca, tylko stawały na 1-2 blg ;)
Pamiętaj ryżówce lubią rodzynki i daktyle oraz pożądanie wypłakuj ryż, bo potem może się nie sklarować jak chcesz i będzie mleko, przerabiałem to kiedyś i wino poszło na destylat ;)