Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Prośba o weryfikację przepisu.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam serdecznie,

Mam zamiar nastawić wino z czerwonej porzeczki na drożdżach burgund. Projektowana moc 12-13 %.

Posiadam 20 l moszczu porzeczkowego o blg 15 stopni - przy czym planuje zrobić wino z minimalnym udziałem wody.

Według moich wyliczeń potrzebuje ok. 17*20*13 - 4420g cukru, który planuje dodać w dwóch partiach kazdy rozwodniony w 2,5 wody.

I tutaj pojawia się pytanie czy to jest prawidłowe wyliczenie? W przepisie Jana Cieślaka jest 605g cukru na litr moszczu ale przy udziale 2 litrów syropu na każdy litr moszczu.

Jak powinienem uwzględnić poprawkę na niecukry?

Czy taki mały udział wody nie spowoduje że wino wyjdzie "skondensowane"?

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
Przy porzeczkach bardziej istotną kwestią jest kwasowość i według niej powinieneś uwzględnić ilość wody.Niecukry w moszczu/soku uwzględnia się uśrednione 4.
Hmm. Niestety nie mam żadnego urzadzenia co pozwoliłoby mi na pomiar poziomu kwasowości. Nie mniej jednak czy podane proporcje są prawidłowe dla wina 13 %??

Jeśli wino wyjdzie mocno kwaśne mogę wówczas użyć węglanu wapnia lub dosłodzić. Nie chciałbym za bardzo rozwadniac moszczu żeby uzyskać bardzo wyraźne w smaku wino porzeczkowe ;)

Czy lepiej się wstrzymać z nastawieniem i sprawdzic kwasowość celem dodania większej ilości wody ??

To ma być wino wytrawne, pół... czy słodkie? Porzeczka czerwona czy czarna?
Tak jak Ci Paweł napisał musisz oznaczyć kwasowość.
Porzeczka zawiera dużo kwasów (niestety w większości jest to kwas cytrynowy) i bez rozwodnienia będzie problem. Z dużym prawdopodobieństwem otrzymasz bardzo kwaśne i niepijalne wino. O odkwaszaniu zapomnij (zbyt kwaśne). Nawet rozcieńczone wino porzeczkowe będzie miało wyraźny smak.
Metoda wyliczania jest dobra.

edit napisał że czerwona
Dziękuje za odpowiedzi.

Chciałbym żeby wino wyszło półsłodkie, ale na słodkie bym się nie obrazil...

Jan Cieślak podaje w przepisie do 2l syropu na litr moszczu, więc chyba zrobie wino z 20 l moszczu i 20 l syropu .

Ewentualnie później będę dosładzać albo rozcieńczać.

Tylko zastanawiam się czy uwzględnić poprawkę na niecukry.

Jeśli dobrze rozumiem 4 blg daje 40g cukru w 1 kg nastawu? Powinienem zatem odjąć od wspomnianych wyżej proporcji cukru - 800g cukru??

Masz 20 l moszczu czyli około 15 l soku. Przyjmijmy , że porzeczka ma kwasowość 18-20 g/l. Chcesz 12-13% i półsłodkie/ słodkie.
Potrzeba do tych 20 l moszczu dodać 12 l wody i 5 kg cukru. Po zakończonej fermentacji uzyskasz wytrawne wino około 13%. Następnie musisz ubić drożdże (piro lub pasteryzacja) i dosłodzić do smaku. Na początek proponuję 50 g/l cukru.

W swoich obliczeniach nie uwzględniłeś objętości wody i cukru.
A jak wyliczyles te 12 l wody??

Z tym Moszczenica to jest tak że to jest sok NFC więc chyba można przyjąć nawet 18 l samego soku?

5 kg cukru w dwóch partiach ??

Dla 18 soku to wychodzi 14,4 l wody i 6 kg cukru.
Suma objętości wody i cukru wyliczasz tak aby obniżyć kwasowość do odpowiedniego poziomu. Dla porzeczki półsłodkiej/słodkiej przyjąłem górną granicę czyli 9 g/l wina.