Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z Soku pomarańczowego
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witajcie Winiarze!

Kilka tygodni temu postawiłem sobie nastaw ze świeżego soku pomarańczowego(bez cząstek) by otrzymać coś w postaci Cydru.
Dzisiaj nadszedł czas zlewania i okazuje się że cydr pachnie trochę jak zepsute pomarańcze, w dodatku na spodzie jest strasznie dużo osadu, boję się że może to być pleśń, do innego nastawu który powstawał w tym samym czasie dodałem taką samą ilość tego samego gatunku drożdży i w efekcie końcowym było ich dużo mniej i wyglądały inaczej, drugi nastaw jest w porządku. Czy możliwe jest że sok po prostu się zepsuł i to na dole to po prostu pleśń?
[Obrazek: eA6HkN9.jpg]
To nie jest żadna pleśń. Po prostu oprócz drożdży wytrąciły się wszystkie farfocle z soku. Pachnie zepsutymi pomarańczami bo w końcu przefermentowało ;)
Sok pomarańczowy przecież nie jest nigdy klarowny. Osiadły wszystkie cząstki stałe + martwe drożdże . Pleśń lubi pływać i jak się pojawi to na górze :)