Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Co to jest?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Cześć,

robię po raz pierwszy wino - obecnie owoce zostały wyjęte (czerwone winogrona) i wino się klaruje. Ale na powierzchni pojawiły się dziwne kropki - nie wiem czy to pleśń, czy coś innego. Wygląda to tak jak na foto... Wino smakuje bardzo dobrze, przefiltrowałem całośc przez gazę. Mam nadzieję, że nie umrę po spożyciu ;-) Plamki były trzy po ok 2 cm średnicy.

[attachment=29324]
Jakość zdjęcia nie pozwala dokładnie ocenić ale moim zdaniem to jest piana.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Jak się plamy rozpadały po dotknięciu - duża szansa że to piana. Jeśli się nie rozpadały - duża szansa, że to pleśń ...

Na podstawie tego zdjęcia niestety nie da się stwierdzić co to było ...
wykapospolita- chcąc ratować wino przed chorobą, dodaj pirosiarczyn potasu 1g/10l w celu dezynfekcji przed pleśnią.
Nie piszesz nic o wyrobie i jaki % alkoholu, a właśnie an konserwuje wino. Powinno być minimum 12%.
Ściągnij to wężykiem ostrożnie i zdezynfekuj pojemniki.
(26-02-2019, 09:27)jawormcz napisał(a): [ -> ]wykapospolita- chcąc ratować wino przed chorobą, dodaj pirosiarczyn potasu 1g/10l w celu dezynfekcji przed pleśnią.
Nie piszesz nic o wyrobie i jaki % alkoholu, a właśnie an konserwuje wino. Powinno być minimum 12%.
Ściągnij to wężykiem ostrożnie i zdezynfekuj pojemniki.

Kiepska rada po fakcie. Jak już jest pleśń to nie ratuje się wina tylko wylewa. Piro nie usunie mykotoksyn z wina.
Może to była piana, nie wiem - smak jest bdb. Dosłodziłem jeszcze bo było zbyt wytrawne i na razie jest czysto. Myślę, że jak są zarodniki pleśni, to tak czy inaczej zakwitnie.

W każdym razie dziękuję za pomoc i odpowiedzi.