Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: A gdyby tak wlać wode z cukrem a owoce po czasie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Tkz. Najpierw mamy wlaną wodę z cukrem i to nam fermentuje na dodanych drożdżach winiarskich.
I po miesiacu dopiero dajemy owoce.

Czy tak nie wydaje się bezpieczniej ? Z jednej strony cukier z owoców zostanie przerobiony w mniejszych ilościach a z drugiej mamy już troche alkoholu który dodatkowo hamuje ewentualne nieporzadane procesy psucia się.

Co jest błędnego w tym podejściu ?
Koncepcja może i prawdziwa, ale z tego to nie będzie wina a nalewka na cukrówce.
Jak to by smakowało ciężko powiedzieć. By to co powstało miało ostatecznie z 12-15% to sama cukrówka musiałaby mieć ze 30 a takiego efektu nie uzyskasz na drożdżach (trzeba dodać spirytusu). Dodany owoc czy też sok rozcieńczy to pierwsze.


Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
[attachment=29331]
Coś podobnego zdaje się istnieje.

A tak serio;

Myślę, że tym podejściu błędne jest potraktowanie owocu jako dodatku? do wina, a nie jako bazy, podczas gdy to cukier i woda są dodatkami.