Potrzebuje kupić nowy cukromierz, bo stary raz, że ma skalę do 22 a ostatnio zacząłem bawić się w miody, to ostatnio na wodzie nawet nie wskazywał 0. Przeglądając asortyment w sklepach i trafiłem na takie cudo
https://www.winoart.pl/pl/p/Profesjonaln...-SP075/380 posiada ktoś z forumowiczów? Cena jest akceptowalna i skala wystarczająca, tylko mam pytanie o jakość, bo jak coś jest do wszystkiego to mówią, że jest do niczego
Pozdrawiam
Szukam jednak czegoś tańszego.
Informacja z gomar
"W ofercie posiadamy:
Cukromierz wg Ballinga 0-30 Blg z podziałką co 0,5 Blg w cenie 70 zł
netto/sztuka
Cukromierz wg Ballinga 20-45 Blg z podziałką co 0,5 Blg w cenie 70 zł
netto/sztuka.
Nie mają takiego jak w wątku wklejonym wyżej 0-45 blg. i przy zakupie dwóch, to koszt około 200 złotych a mówiąc szczerze nie upadłem jeszcze na głowę i poszukuje czegoś tańszego.
Ja mam co prawda refraktometr ale używam też solomierzy. O wiele tańsze. Wystarczy tylko odpowiednia tabelka z przelicznikiem stopni Baumé (°Bé) na Bllg.
Używam od roku tego cukromierza z destylacja.com (-5/+35) i jestem z niego zadowolona.
Ponieważ nie robię miodów ponad trójniaki, więc mnie osobiście wystarcza.